10ο ΦΝΘ: ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΝΤΑΣ 12/3

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
7-16 Μαρτίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΝΤΑΣ 12/3




Στο «Κουβεντιάζοντας» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Μαρτίου, στην αίθουσα Excelsior του ξενοδοχείου Electra Palace συμμετείχαν η Kyran Joughin, δημοσιογράφος από το Ηνωμένο Βασίλειο που συντόνισε τη συζήτηση, η Μαρία Λεωνίδα, σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ Η πρώτη μου φορά, η Rebeccah Rush, παραγωγός της ταινίας Indestructible και η Suzanne Chisholm σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ Saving Luna.

Η Rebeccah Rush, η οποία εκτός από παραγωγός του Indestructible είναι και αδερφή του σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή του φιλμ, Ben Byer, εξήγησε ότι «όταν ο Ben έμαθε ότι πάσχει από πλάγια μυοατροφική σκλήρυνση, θανατηφόρα ασθένεια που εκφυλίζει το νευρικό σύστημα, αποφάσισε να καταγράψει τη ζωή του στο Indestructible. Αυτό που αρχικά ξεκίνησε ως ένα βιντεοσκοπημένο ημερολόγιο εξελίχθηκε σε αποστολή να αναδείξει την πρόκληση να αντιμετωπίζεις μία τέτοια ασθένεια στη ζωή σου. Ο Ben έκανε γυρίσματα σε όλο τον κόσμο, μίλησε με γιατρούς, ασθενείς και τις οικογένειες τους. Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τη διάγνωση του, είναι ακόμη ζωντανός. Το φιλμ αποτελεί απόδειξη της θέλησης για ζωή», τόνισε η Rebeccah Rush.

Η Suzanne Chisholm μαζί με το σύζυγό της Michael Parfit, γύρισαν το Saving Luna με αφετηρία ένα άρθρο που διάβασαν για τη φάλαινα όρκα, που προσπάθησε να προσεγγίσει τους ανθρώπους, όταν αποκόπηκε από την οικογένεια της. «Ο κόσμος συνήθως πληρώνει για να δει τα άγρια ζώα και δεν είναι συνηθισμένος σε μία τέτοια προσέγγιση. Στο φιλμ αποτυπώνουμε την ανταπόκριση των ανθρώπων στην προσπάθεια του Λούνα να πιάσει φιλίες μαζί τους», εξήγησε η Suzanne Chisholm για το Saving Luna, που πραγματοποιεί στο 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης την ευρωπαϊκή του πρεμιέρα.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ Η πρώτη μου φορά, Μαρία Λεωνίδα, η οποία κατέγραψε τον ίδιο της τον εαυτό και άλλες τέσσερις γυναίκες, αναζητώντας απαντήσεις στις απορίες τους σχετικά με την πρώτη εγκυμοσύνη και τη μητρότητα. «Ήμουν τόσο φοβισμένη στην ιδέα να αποκτήσω παιδί γιατί πρώτη φορά στη ζωή μου δεν είχα τον απόλυτο έλεγχο του εαυτού μου και αναρωτιόμουν πως θα χειριστώ τη μητρότητα. Το να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο είναι σαν να χάνεις ένα κομμάτι σου, ενώ παράλληλα ένα άλλο αναπτύσσεται», σημείωσε η Μαρία Λεωνίδα. Μαζί της συμφώνησε, η Rebeccah Rush, η οποία έγινε πρόσφατα μητέρα και ένιωσε επίσης την πίεση του να είναι κάποιος τέλειος γονιός, αλλά και τις αλλαγές που ένα παιδί προκαλεί στη ζωή μίας γυναίκας.