10ο ΦΝΘ - ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΖΟ ΜΠΕΡΛΙΝΤΖΕΡ - ΜΠΡΟΥΣ ΣΙΝΟΦΣΚΙ

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
7-16 Μαρτίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΤΖΟ ΜΠΕΡΛΙΝΤΖΕΡ – ΜΠΡΟΥΣ ΣΙΝΟΦΣΚΙ



Τους κινηματογραφιστές Τζο Μπέρλιντζερ και Μπρους Σινόφσκι, σημαίνουσες προσωπικότητες στο χώρο του σύγχρονου αμερικανικού ανεξάρτητου ντοκιμαντέρ, τίμησε το 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Μαρτίου το βράδυ στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον.

Οι δύο δημιουργοί παρέλαβαν με ιδιαίτερη χαρά την τιμητική πλακέτα από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Δημήτρη Εϊπίδη και τον ευχαρίστησαν θερμά για την τιμή που τους έγινε. «Με τον Μπρους Σινόφσκι συνεργαζόμαστε επί είκοσι συναπτά έτη, πράγμα που δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Είναι γεγονός ότι για να φτιάξει κανείς ένα ντοκιμαντέρ χρειάζεται να επενδύσει πολύ χρόνο και κόπο, είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά. Η βράβευση αυτή μας δίνει το κουράγιο και την έμπνευση να συνεχίσουμε να την κάνουμε», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Τζο Μπέρλιντζερ.

Ο Μπρους Σινόφσκι δήλωσε από την πλευρά του: «Αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που συναντήσαμε ο ένας τον άλλο και πολύ ευτυχείς από τη συνεργασία μας. Είναι γεγονός ότι μετά το ντοκιμαντέρ που κάναμε για τους Metallica ήμασταν πάρα πολύ απασχολημένοι, είχαμε πολύ φόρτο εργασίας. Δουλέψαμε πολύ και στην τηλεόραση καταφέραμε, ωστόσο, παρά τους περιορισμούς του μέσου, να έχουμε απόλυτη ελευθερία έκφρασης, χωρίς καμία δέσμευση. Είναι πράγματι μεγάλη μας χαρά και τιμή να βρισκόμαστε εδώ».

Μετά το τέλος της τιμητικής εκδήλωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το φιλμ του Τζο Μπέρλιντζερ Φαιά Ουσία, στην οποία ο αμερικανός ντοκιμαντερίστας ρίχνει φως σε μια ακόμη πτυχή της ναζιστικής θηριωδίας, τη δολοφονία 700 και πλέον παιδιών με πνευματική ή σωματική αναπηρία στο πλαίσιο ενός ειδικού προγράμματος «ευθανασίας».