10ο ΦΝΘ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΖΟ ΜΠΕΡΛΙΝΤΖΕΡ – ΜΠΡΟΥΣ ΣΙΝΟΦΣΚΙ

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
7-16 Μαρτίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΖΟ ΜΠΕΡΛΙΝΤΖΕΡ – ΜΠΡΟΥΣ ΣΙΝΟΦΣΚΙ




Ξεκίνησαν τη συνεργασία τους, θέλοντας να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του ντοκιμαντέρ, σε μία εποχή που το είδος δεν ήταν διαδεδομένο, υποστήριξαν οι Joe Berlinger και Bruce Sinofsky, σημαίνουσες μορφές στο χώρο του αμερικάνικου ανεξάρτητου κινηματογράφου τεκμηρίωσης, σε συνέντευξη τύπου, την Πέμπτη 13 Μαρτίου, στο Πράσινο Δωμάτιο του Ολύμπιον.

Την συνέντευξη τύπου άνοιξε ο Δημήτρης Εϊπίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Χαίρομαι που έχουμε κοντά μας δύο διακεκριμένους δημιουργούς, τους οποίους τιμούμε για το σύνολο του έργου τους και για τη μεγάλη συνεισφορά τους στην εξέλιξη του ντοκιμαντέρ.».

Οι διαδρομές του Τζο Μπέρλιντζερ και του Μπρους Σινόφσκι διασταυρώθηκαν για πρώτη φορά στην εταιρεία παραγωγής των θρυλικών στο χώρο του ντοκιμαντέρ αδελφών Μέιλς, την Maysles Films. Οι δύο δημιουργοί μίλησαν για τη βαθιά επίδραση που είχαν στο έργο τους οι αδελφοί Μέιλς, τους οποίους και χαρακτήρισαν πραγματικούς τους δασκάλους. «Υπάρχει κάτι από τον Ντέιβιντ και τον Άλμπερτ στη δουλειά μας. Σήμερα μάλιστα τους μοιάζουμε περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν», ανέφεραν σχετικά.

«Δεν είναι δυνατόν να καταγράψεις την απόλυτη αλήθεια. Είναι η δική μας αλήθεια, όχι η απόλυτη αλήθεια», σχολίασε ο Τζο Μπέρλιντζερ, αναφερόμενος στις επιρροές τους από το direct cinema, ενώ ο Μπρους Σινόφσκι τόνισε πως απαραίτητη συνθήκη για την επιτυχία των ντοκιμαντέρ τους είναι η καλλιέργεια μιας στενής, ειλικρινούς σχέσης με τα υποκείμενά τους.

«Οι ταινίες δίνουν έναυσμα για δημόσιο διάλογο, όμως δεν αλλάζουν τη στάση των ανθρώπων. Κάναμε μία ταινία για την υπερθέρμανση του πλανήτη, όμως δεν άλλαξε κάτι. Στο Χαμένος Παράδεισος δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, 15 χρόνια μετά και ο βασικός κατηγορούμενος είναι ακόμη στη φυλακή», είπε ο Τζο Μπέρλιντζερ, απαντώντας σε ερώτημα για το αν πιστεύουν πως μέσα από τη δουλειά τους καταφέρνουν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Πάνω στο ίδιο ερώτημα ο Μπρους Σινόφσκι σημείωσε: «Ο Ντέμιαν εξακολουθεί να είναι μελλοθάνατος, χωρίς την ταινία, ωστόσο, ίσως να ήταν νεκρός. Δεν υπάρχει μέρα που να μην δεχτώ ένα email ή κάποιο τηλεφώνημα για τους τρεις του Μέμφις».

Τέλος, σε ερώτηση για τα μελλοντικά τους σχέδια, οι δύο σκηνοθέτες αναφέρθηκαν σε ένα project για τους Grateful Dead, λέγοντας χαριτολογώντας: «Είμαστε ειδικοί στη μουσική και τις δολοφονίες».