10ο ΦΝΘ - ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
7-16 Μαρτίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ




Η αξία του εθελοντισμού στη σύγχρονη κοινωνία αναδείχτηκε στην ημερίδα του Ερυθρού Σταυρού με θέμα «Εθελοντισμός – Όσο υπάρχουν άνθρωποι» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Μαρτίου, στο Ολύμπιον και στην οποία συμμετείχαν οι: Ανδρέας Μαρτίνης, πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Βούλα Πατουλίδου, Χρυσή Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 και Επικεφαλής του Τμήματος Εθελοντισμού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αναστάσιος Μάνθος, πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Γιάννα Δεσποτοπούλου, οικονομολόγος και πρόεδρος του Οργανισμού Special Olympics Ελλάς και Ελευθέριος Φυλακτός, σκηνοθέτης της ταινίας The Archelon Bubble, η οποία απέσπασε το Βραβείο Κοινού – Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που αφορά σε ταινίες κάτω των 45΄. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος – πολεμικός ανταποκριτής Σωτήρης Δανέζης.

Την ημερίδα άνοιξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή είναι η σπουδαιότερη ημερίδα που φιλοξενεί το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέα Μαρτίνη που μας υποστηρίζει. Οι στόχοι μας είναι και κοινοί και μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί. Το Φεστιβάλ θα βρίσκεται πάντα στη διάθεση του Ερυθρού Σταυρού και η συνεργασία μας θα εξελίσσεται, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας».

Ο Σωτήρης Δανέζης μίλησε για την παράλληλη πορεία του ντοκιμαντέρ και του εθελοντισμού. «Οι ντοκιμαντερίστες ενημερώνουν στοχεύοντας σε περισσότερους ενεργούς πολίτες και ο εθελοντισμός δίνει στον κόσμο τη δυνατότητα να παρεμβαίνει». Στη συνέχεια ανέφερε δύο παραδείγματα που αποδεικνύουν τον αληθινό και ανιδιοτελή εθελοντισμό. «Βρίσκεται ανάμεσά μας μία γυναίκα, δεν θα αναφέρω το όνομα της, τη γνώρισα εδώ, η οποία ταξιδεύει κάθε τόσο στην Αφρική και την Ασία για να βοηθήσει ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Επίσης με συνοδεύει η σκέψη μίας ομάδας εθελοντών της εικόνας. Άνθρωποι από 20 έως 40 ετών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στη Μιανμάρ, με κίνδυνο της ζωής τους, κατέγραφαν τις πράξεις της αστυνομίας και του στρατού, όταν άρχισαν να πυροβολούν στο πλήθος. Διοχέτευσαν αυτό το υλικό σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο, χωρίς να πάρουν χρήματα. Το μόνο που ήθελαν ήταν η εικόνα αυτή να βγει προς τα έξω και να μην τους ξεχάσετε».

Στην προσφορά των εθελοντών που προστατεύουν την χελώνα καρέτα - καρέτα στο Ρέθυμνο αναφέρθηκε ο Ελευθέριος Φυλακτός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Συγκεντρώνονται άτομα από όλο τον κόσμο στις κατασκηνώσεις του «Αρχέλων», με σκοπό να προστατέψουν τη χελώνα, η οποία κινδυνεύει από τα φώτα των ξενοδοχείων και τις ξαπλώστρες. Πληρώνουν 150 ευρώ κόστος συμμετοχής και κάνουν αυτό που δεν κάνουμε εμείς, ζώντας σε μία κατασκήνωση χωρίς ρεύμα. Ο εθελοντισμός θα ήταν άκυρος, αν κάναμε το αυτονόητο». Ο κ. Φυλακτός κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν χρειάζεται κηδεμόνας για να κάνεις το σωστό: «Έψαξα υποστήριξη, όταν μου ήρθε η ιδέα. Δεν βρήκα ανταπόκριση και το καλοκαίρι, όταν πήρα την άδεια, έκανα μόνος μου αυτό το ντοκιμαντέρ, αντί να πάω διακοπές».

Στην αμφίδρομη σχέση κοινωνίας και εθελοντισμού αναφέρθηκε ο πρύτανης του Α.Π.Θ. Αναστάσιος Μάνθος. «Τι σχέση έχει ο εθελοντισμός με την κοινωνία των πολιτών; Είναι ταυτόσημες έννοιες γιατί δεν μπορεί να νοηθεί άνθρωπος εκτός κοινωνικής πραγματικότητας. Η ιδεολογία του ανθρώπου επιτάσσει τα κοινά», είπε και συνέχισε: «Ο εθελοντισμός αλλάζει τη ζωή και μπορούμε να μιλάμε για έναν οιωνοί επίγειο παράδεισο. Αυτή είναι η κοινωνία των ονείρων μας».

Στη μοναξιά που βιώνει ο άνθρωπος στη σύγχρονη κοινωνία και τη δύναμη που κρύβει ο εθελοντισμός αναφέρθηκε η κ. Δεσποτοπούλου. «Στην αυγή του 21ου αιώνα φτιάξαμε ουρανοξύστες, αποκωδικοποιήσαμε το DNA, φτάσαμε στο διάστημα, όμως ο άνθρωπος είναι πιο μόνος από ποτέ και αναζητά μία ισχυρή αλήθεια. Το νόημα της ύπαρξης, η πραγματική ευτυχία είναι στις ανθρώπινες σχέσεις».

«Όλες οι ταινίες του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι ένας ύμνος στον εθελοντισμό. Χθες ακούσαμε με χαρά ότι η συνεργασία του Ερυθρού Σταυρού με το Φεστιβάλ θα συνεχιστεί και ότι τα βραβεία κοινού θα χρηματοδοτούνται με μεγαλύτερα ποσά», τόνισε η κ. Πατουλίδου και συμπλήρωσε πως «τα σημερινά παιδιά δεν είναι της φραπεδιάς και της τσέπης του μπαμπά, όπως κάποιοι πιστεύουν, αλλά είναι πρόθυμα να προσφέρουν. Όποιος εθελοντικά προσφέρει μία φορά την εβδομάδα, ζει διπλάσια ζωή».

Την ανάγκη να προσφέρουμε όλο και περισσότερο επεσήμανε ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης. «Ο κόσμος θέλει να δώσει, αλλά δεν ξέρει πως να διοχετεύσει το υπερεγώ του μέσω του λαϊκού εθελοντισμού. Ο Ερυθρός Σταυρός τον καλεί να πάρει μέρος στο διεθνές υπαρκτό εθελοντικό σύστημα, καταθέτοντας τη δική του δεξιότητα σε ένα οργανωμένο σύνολο», σημείωσε, κλείνοντας ο κ. Μαρτίνης.