MINIDOC - 1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

MINIDOC
1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ



Με το MINIDOC - 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκιδικής, ολοκληρώνονται για φέτος από τις 11 έως τις 13 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου, οι εργασίες του εκπαιδευτικού προγράμματος «MINIDOC: ένα κινηματογραφικό πορτρέτο», το οποίο υλοποιεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας εκπαιδευτικής του δραστηριότητας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής.

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε πιλοτικά στη Χαλκιδική σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής, ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2007, έχει θέμα την κατασκευή ενός μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ και απώτερο σκοπό την καλλιέργεια του ενδιαφέροντος των μαθητών για το ντοκιμαντέρ και την εξοικείωση τους με το συγκεκριμένο αφηγηματικό είδος.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος, τα μαθητικά ντοκιμαντέρ των «μικρών» δημιουργών, θα παρουσιαστούν σε μία βραδιά γιορτής με καλεσμένους από το χώρο της εκπαίδευσης και της τέχνης. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου με την πολύτιμη αρωγή και συμπαράσταση του Δήμου Πολυγύρου.

Δεκαπέντε διαφορετικές ομάδες, 200 περίπου μαθητές και μαθήτριες σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, σε συνεργασία με το γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε. Χαλκιδικής, Πολιτιστικούς Συλλόγους και Ο.Τ.Α του Νομού, επέλεξαν να ασχοληθούν με το ντοκιμαντέρ, ένα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά κινηματογραφικά είδη.

Οι συμμετέχοντες σε αυτό, ομαδάρχες-εκπαιδευτικοί, μαθητές και μέλη πολιτιστικών ομάδων, ενημερώθηκαν για το ντοκιμαντέρ, τα είδη και τις τεχνικές του. Με τη βοήθεια του σκηνοθέτη-συντονιστή προχώρησαν στη διαμόρφωση πρότασης παραγωγής και στην υλοποίηση ενός μίνι ντοκιμαντέρ, με θέμα ένα κινηματογραφικό πορτρέτο, διάρκειας 1-5 λεπτών. Στόχος του MINIDOC δεν είναι, ωστόσο, απλώς και μόνο η παραγωγή ενός μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, αλλά η προώθηση των εννοιών της συνεργασίας και της συλλογικότητας, μέσα από τη συντονισμένη μελέτη και έρευνα, τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων και φυσικά την ομαδική περιπέτεια των γυρισμάτων.

«Η χρησιμότητα ενός τέτοιου εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ανεκτίμητη καθώς όχι μόνο εξοικειώνει τους μαθητές με τη γλώσσα του σινεμά, αλλά μεταδίδει την αγάπη για τον κινηματογράφο και βοηθά τη σπίθα του ταλέντου να ανάψει. Είμαι βέβαιη ότι η πρωτοβουλία αυτή της Χαλκιδικής να στηρίξει το πρωτότυπο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα MINIDOC θα αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα αναμένουμε!», τονίζει η Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη.

«Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Χαλκιδικής και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοινώνουν με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση τη διοργάνωση του 1ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκιδικής που αποτελεί την κορύφωση του εκπαιδευτικού προγράμματος MINIDOC. Ευελπιστούμε στην πανελλήνια εδραίωση του το 2009», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, Σωτήριος Σαπουντζής.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν πρώτοι, μαθητές του Γυμνασίου Γαλάτιστας Χαλκιδικής, υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Μάνου Παπαδάκη. «Είναι ευκαιρία να πούμε την ιστορία με τον τρόπο που την αντιλαμβανόμαστε εμείς… επιτέλους, μου είπε ένας μαθητής όταν τον ρώτησα τι θέλει να πετύχει μέσα από το έργο αυτό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης.

«Οι ταινίες του προγράμματος MINIDOC ανήκουν στην κατηγορία ενός άλλου κινηματογραφικού είδους: του ‘Ντοκιμαντέρ αυτοπροσδιορισμού’ ή ‘Θεραπευτικού ντοκιμαντέρ’. Τα παιδιά μίλησαν για τον εαυτό τους. Και μέσα από τον εαυτό τους μίλησαν για τους άλλους», υποστηρίζει από την πλευρά του ο σκηνοθέτης Χρήστος Αρώνης, ο οποίος καθοδηγεί επίσης μία ομάδα παιδιών, ενώ η σκηνοθέτις Αναστασία Χριστοφορίδου μιλώντας για το MINIDOC το χαρακτήρισε ως «μία διδακτική εμπειρία».

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του 1ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκιδικής έχει ως εξής:

Παρασκευή 11 Απριλίου
Προβολή Ντοκιμαντέρ για παιδιά (Εκπαιδευτική Ζώνη «Νεαροί Ήρωες»): Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης και τον Πολιτιστικό Οργανισμό Χαλκιδικής, παρουσιάζει 12 μικρού μήκους ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) ευρωπαϊκής παραγωγής, που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για νεανικό κοινό. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σε δύο πρωινές ζώνες, για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα.

Σάββατο 12 Απριλίου
• Κατασκευή ενός μίνι ντοκιμαντέρ – Εργαστήρι: Οι σκηνοθέτες του προγράμματος MiniDoc, παρουσιάζουν με τις ομάδες τους την εξέλιξη την πορείας μέχρι τη δημιουργία ενός μίνι ντοκιμαντέρ (10.30-12.00).
• Σχολή Κινηματογράφου Α.Π.Θ. – «Σσστττ... οι φοιτητές δημιουργούν!»: Παρουσίαση των φοιτητών της Σχολής Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπουδές στον κινηματογράφο. Συζήτηση, προβολές, επαγγελματικός προσανατολισμός κ.λ.π. (12.30-14.00)
• Τελετή παρουσίασης, προβολής των μαθητικών ντοκιμαντέρ και απονομής αναμνηστικών βραβείων στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου (20.00).

Κυριακή 13 Απριλίου
• Κατασκευή κινηματογραφικής αφίσας – Εργαστήρι
Α) Δημιουργία αφίσας για μαθητές δημοτικού σχολείου με χειροτεχνίες και άλλες τεχνικές (10.30 – 12.00).
Β) Η εξέλιξη των μέσων και η δημιουργία αφίσας με ψηφιακά μέσα. Εργαστήρι για μαθητές γυμνασίου-λυκείου και για ενήλικες (12.30-14.00).
• Προβολή για γονείς και μαθητές των μαθητικών ντοκιμαντέρ στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το
Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
τηλ. 2310-378.636