ΑΦΙΕΡΩΜΑ: SCIENCE FICTION Ή ΕΠΙΣΤΗΜΗ;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Science Fiction: Φαντασία ή Επιστήμη;



To Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Science Fiction: Φαντασία ή Επιστήμη;», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον και στο Κοσμοθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ, από την Πέμπτη 3 έως και την Τετάρτη 9 Απριλίου 2008.

Τα έργα επιστημονικής φαντασίας έχουν τροφοδοτήσει πολλές μορφές τέχνης, ανάμεσά τους και τον κινηματογράφο, που από την γέννησή του, στράφηκε στον κόσμο του φανταστικού, αναζητώντας κάθε πιθανό – αλλά και απίθανο - μέλλον για την ανθρωπότητα. Ως επιστημονική φαντασία ορίζεται η κατηγορία της ευρύτερης λογοτεχνίας του φανταστικού, η οποία αφορά εικασίες βασισμένες στην τρέχουσα επιστήμη. Στην επιστημονική φαντασία η εξέλιξη της επιστήμης και οι μελλοντικές τεχνολογίες παίζουν σημαντικό ρόλο.

Στον κινηματογράφο, ως ταινίες επιστημονικής φαντασίας χαρακτηρίζονται εκείνες που παρουσιάζουν υποθετικές απεικονίσεις φαινομένων, στηριγμένες σε επιστημονικά δεδομένα. Τέτοια μπορεί να είναι παραδείγματος χάρη εξωγήινες μορφές ζωής, εξωγήινοι κόσμοι ή ταξίδια στον χρόνο, σε συνδυασμό με τεχνολογικά στοιχεία όπως διαστημόπλοια, ρομπότ κ.ά., που είτε δεν υπάρχουν ακόμα είτε δεν είναι τόσο προηγμένα.

Το αφιέρωμα «Science Fiction: Φαντασία ή Επιστήμη;» περιλαμβάνει την προβολή κορυφαίων ταινιών του είδους, αλλά και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο να εξοικειώσει τους μαθητές με το νέο τεχνολογικό περιβάλλον, τις σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής και τις Φυσικές Επιστήμες, να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον των νέων για τις επιστήμες και την τεχνολογία και να προωθήσει την εφευρετικότητα, την ευρηματικότητα και την καινοτομία, πάντοτε σε συνδυασμό με τη μαγεία της τέχνης.
Για όσους όμως αναζητούν τη γοητεία των ιστοριών επιστημονικής φαντασίας πέρα από τη μεγάλη οθόνη και μέσα από ένα βιβλίο, στο πλαίσιο του αφιερώματος και σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία, θα στηθεί στο φουαγιέ του Ολύμπιον από τις 3 έως τις 13 Απριλίου, ένα «sci-fi» βιβλιοπωλείο, πλήρως ενημερωμένο, με όλες τις νέες εκδόσεις από το χώρο.

Οι ταινίες του αφιερώματος είναι οι εξής:

- Τα παιδιά των ανθρώπων του Αλφόνσο Κουαρόν
- 28 Μέρες μετά του Ντάνυ Μπόιλ
- Μετά την επόμενη μέρα του Ρόλαντ Έμεριχ
- Minority Report του Στίβεν Σπήλμπεργκ
- Ο πόλεμος των κόσμων του Στίβεν Σπίλμπεργκ
- Απόδραση από τη Νέα Υόρκη του Τζον Κάρπεντερ
- Το τελευταίο κύμα του Πίτερ Γουίαρ
- Blade Runner του Ρίντλεϊ Σκοτ
- Gattaca του Άντριου Νικόλ
- 2001: Η Οδύσσεια του διαστήματος του Στάνλεϊ Κιούμπρικ