10ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


10ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ, 8 - 14 Μαΐου 2008



Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, διοργανώνει σε συνεργασία με τη Σύμπραξη κατά της Ομοφυλοφοβίας και με την υποστήριξη του Γερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης για δέκατη συνεχή χρονιά, το Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών από τις 8 εως τις 14 Μαΐου 2008. Το κινηματογραφικό αφιέρωμα που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Παύλος Ζάννας παρουσιάζει επιλεγμένες ταινίες με προσανατολισμό στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Το Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στα ζητήματα της ομοφυλοφιλίας και αμφιφυλοφιλίας και τις κοινωνικές παραμέτρους τους (ομοφυλοφιλικός γάμος, ρατσισμός, αποκλεισμός λόγω σεξουαλικής ταυτότητας κ.α.).

Το φετινό Πανόραμα θα διανθιστεί με πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων - θεατρικές παραστάσεις, βιβλιοπαρουσίαση, συζητήσεις- ενώ σε όλη τη διάρκεια του Πανοράματος θα φιλοξενηθεί έξω από την αίθουσα Παύλος Ζάννας και έκθεση φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Μούζουρου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:

Πέμπτη, 8-5-08
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Μούζουρου
20:30 Chip & Ovi του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, Ελλάδα, 2007, 60’
O σκηνοθέτης μιλάει για την ταινία του
Que Bona to Vada Your Ecaf της Ιωάννας Χρυσανθοπούλου, Ελλάδα, 2005, 22’
H σκηνοθέτης και ο ηθοποιός της μιλούν για την ταινία.
23:00 Δεν είναι ο ομοφυλόφιλος διεστραμμένος, αλλά η κατάσταση στην οποία ζει / Nicht der homosexuelle ist pervers, sondern die situation, in der er lebt του Rosa von Praunheim, Γερμανία, 1970, 67’

Παρασκευή, 9-5-08
20:00 Έναρξη – Χαιρετισμοί
TiERRy X-Posed@art
21:00 Βίντεο χαιρετισμού του Rosa von Praunheim
Νεκροί ομοφυλόφιλοι, ζωντανές λεσβίες / Tote schwule, lebende lesben του Rosa von Praunheim, Γερμανία, 2007, 87’, παρουσία της πρωταγωνίστριας της ταινίας, DJ Ipek
23:00 Beautiful Thing της Χέττι Μακντόναλντ, Η.Π.Α., 1996, 90’
00:30 Η DJ Ipek στο ελί ελά

Σάββατο, 10-5-08
20:00 10 χρόνια Πανόραμα ομοφυλοφιλικών ταινιών
Οι χορηγοί επικοινωνίας ανταλλάσουν απόψεις
21:00 Δεν είναι ο ομοφυλόφιλος διεστραμμένος, αλλά η κατάσταση στην οποία ζουν / Nicht der homosexuelle ist pervers, sondern die situation, in der er lebt του Rosa von Praunheim, Γερμανία, 1970, 67’
22:15 En Soap/Σαπουνόπερα του Περνίλε Φίσερ Κρίστενσεν, Σουηδία, 2006, 104’
24:00 Πάρτι Έναρξης στο ελί ελά

Κυριακή, 11-5-08
20.30 Θέατρο: Play back theatre
22.30 Beautiful Thing της Χέττι Μακντόναλντ, 1996, 90’
Συζήτηση με γονείς και παιδιά για την αποκάλυψη της σεξουαλικής ταυτότητας (coming out)

Δευτέρα, 12-5-08
21:00 Καμπίγιο ναι, δέχομαι / Campillo si, quiero του Αντρες Ρούμπιο, Ισπανία, 2007, 74’
23:00 Νεκροί ομοφυλόφιλοι, ζωντανές λεσβίες / Tote schwule, lebende lesben του Rosa von Praunheim, Γερμανία, 2007, 87’

Τρίτη, 13-5-08
21:00 Chip & Ovi του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, Ελλάδα, 2007, 60’
Que Bona to Vada Your Ecaf της Ιωάννας Χρυσανθοπούλου, Ελλάδα, 2005, 22’
23:00 Mala Noche του Γκας Βαν Σαντ, Η.Π.Α., 1985, 78’

Τετάρτη, 14-5-08
19:30 Συζήτηση για το γάμο και το σύμφωνο συμβίωσης. Προσκαλεσμένοι οι Δήμαρχοι του συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης
21:00 Καμπίγιο ναι, δέχομαι / Campillo si, quiero του Αντρες Ρούμπιο, Ισπανία, 2007, 74’
22:00 10 χρόνια Πανόραμα ομοφυλοφιλικών ταινίων.
Παρουσίαση βιβλίου «Ομοφυλοφιλία και κινηματογράφος»
23:00 En Soap/Σαπουνόπερα του Περνίλε Φίσερ Κρίστενσεν, Σουηδία, 2006, 104’

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ 10ου ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ:

Chip & Ovi του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, Ελλάδα, 2007, 60’ (ντοκ.)

Στο ντοκιμαντέρ του Ευαγγελίδη, κεντρικοί ήρωες είναι ο Τσιπ και ο Όβι που γνωρίστηκαν σ’ ένα ορφανοτροφείο κοντά στην πόλη Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας σε εφηβική ηλικία. Είναι ανάπηροι, ο ένας στα χέρια εκ γενετής κι ο άλλος στο πόδι από πολιομυελίτιδα. Οι μητέρες τους τους εγκατέλειψαν λίγο μετά τη γέννα και τους ανέλαβαν κρατικά ορφανοτροφεία. Εδώ και ενάμιση χρόνο είναι ζευγάρι και προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις δυσκολίες του να βρουν δουλειά, την κοινωνική διάκριση, τη φτώχεια αλλά και τα γυρίσματα της σχέσης τους. Ονειρεύονται, ο Όβι να γίνει επαγγελματίας κάμεραμαν κι ο Τσιπ ιδιοκτήτης πετρελαιοπηγών στο Τέξας.

Que Bona to Vada Your Ecaf της Ιωάννας Χρυσανθοπούλου, Ελλάδα, 2005, 22’, (ντοκ.)

Το πορτρέτο της μίας και μοναδικής Drag Queen στην πόλη της Θεσσαλονίκης. O Hράκλειτος έλεγε «Tα πάντα ρει», οι hippies «Go with the flow», κάποιοι χαμένοι ποιητές «seize the day». O Αλέξης (ή x-vanda), έχει τη δική του φιλοσοφία. «H ζωή είναι πολύ μικρή. So... HAVE FUN!»

Δεν είναι ο ομοφυλόφιλος διεστραμμένος, αλλά η κατάσταση στην οποία ζει / Nicht der homosexuelle ist pervers, sondern die situation, in der er lebt του Rosa von Praunheim, Γερμανία, 1970, 67’

Η πρώτη ταινία μυθοπλασίας του Rosa von Praunheim's περιγράφει την ιστορία του Ντάνιελ, ενός ντροπαλού αγοριού από την επαρχία που πηγαίνει στο Βερολίνο και ερωτεύεται τον όμορφο και γοητευτικό Κλέμενς. Όμως το ειδύλλιο δοκιμάζεται από τα θέλγητρα της ζωής στην ανθηρή γκέι κοινότητα του Βερολίνου, καθώς ο Ντάνιελ ενδίδει στους πειρασμούς της νύχτας και των ατέλειωτων ευκαιριών για ελεύθερο σεξ.

Νεκροί ομοφυλόφιλοι, ζωντανές λεσβίες / Tote schwule, lebende lesben του Rosa von Praunheim, Γερμανία, 2007, 87’, (ντοκ.)

Το ντοκιμαντέρ του Rosa von Praunheim είναι μία σύνθεση από συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από πολλά χρόνια με σύγχρονα προφίλ ομοφυλόφιλων.

Beautiful Thing της Χέττι Μακντόναλντ, Η.Π.Α., 1996, 90’

Ο Tζέιμι και ο Στι είναι δύο δεκαεξάχρονα αγόρια που ανακαλύπτουν τη σεξουαλικότητά τους, έστω κι αν αυτή δεν ακολουθεί τις απαιτούμενες νόρμες. Tα δύο αγόρια έχουν προβλήματα τόσο στο σχολείο (ο ένας δέχεται τα κοροϊδευτικά σχόλια των συμμαθητών του), όσο και στο σπίτι τους (τον άλλο τον δέρνει κάθε τόσο ο μέθυσος πατέρας του). Η μοναχική μητέρα του ενός αγωνίζεται καθημερινά ως μπαργούμαν, χωρίς όμως να χάνει το θάρρος και την ετοιμότητά της, ενώ η 16χρονη κόρη της ζει μια περιθωριακή ζωή ακούγοντας τους δίσκους της «ηρωίδας» της, Mάμα Kας.

En Soap/Σαπουνόπερα του Περνίλε Φίσερ Κρίστενσεν, Σουηδία, 2006, 104’

Η όμορφη 32χρονη Σαρλότ, που μόλις έχει χωρίσει από το φίλο της, ζητεί τη βοήθεια της αμφισεξουαλικής Βερόνικα (στην πραγματικότητα ενός άντρα που παίρνει γυναικείες ορμόνες, περιμένοντας να εγχειριστεί για αλλαγή φύλου) όταν μετακομίζει σε άλλο διαμέρισμα. Οι δυο τους θα γνωριστούν και θα βοηθήσουν η μία την άλλη, αρχίζοντας μια φιλία μεταξύ τους που σταδιακά θα οδηγήσει σε μια βαθύτερη, διαφορετική σχέση.

Καμπίγιο ναι, δέχομαι / Campillo si, quiero του Αντρες Ρούμπιο, Ισπανία, 2007, 74’, (ντοκ.)

Τον Ιούνιο του 2005, το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο για τους γάμους των ομοφυλόφιλων, δίνοντας έτσι στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος της υιοθεσίας. Σε κάποιες πόλεις, όπως το Βαγιαδολίδ, μία από τις μεγαλύτερες στην Ισπανία, οι δήμαρχοι εφεσίβαλαν την εφαρμογή του νόμου. Παρ’ όλα αυτά, ο δήμαρχος Φρανθίσκο Μαρότο από το Καμπίγιο δε Ράνας, ένα μικρό χωριό πενήντα κατοίκων στα βάθη των βουνών της Γουαδαλαχάρα, βγήκε μπροστά και είπε: «Εγώ παντρεύω!» Ο Ρέι, αμερικανός ομοφυλόφιλος, και ο ισπανός φίλος του, Πέπε, φτάνουν στο Καμπίγιο για να παντρευτούν

Mala Noche του Γκας Βαν Σαντ, Η.Π.Α., 1985, 78’

Ο Γουόλτ είναι ένας νεαρός λευκός ομοφυλόφιλος, ιδιοκτήτης ενός εξαθλιωμένου ψιλικατζίδικου στο κέντρο του Πόρτλαντ. Ερωτεύεται παράφορα τον Τζόν, έναν έφηβο παράνομο μετανάστη από το Μεξικό, που δεν μιλά λέξη αγγλικά. Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι ξεκινά, και ο Γουόλτ τυφλωμένος από την εμμονή του φτάνει στα όρια του εξευτελισμού. Παρότι ο Τζόνι δείχνει ολότελα ασυγκίνητος από το επίμονο φλερτ του Γουόλτ, σε μια στιγμή επιπολαιότητας - που τον χαρακτηρίζει- δέχεται να κοιμηθεί μαζί του για 25 δολάρια. Αλλά η «συμφωνία» χαλάει. Εκείνο το βράδυ ο Γουόλτ καταλήγει στο κρεβάτι με τον Ρομπέρτο ή Πέπερ, κολλητό του Τζόνι. Ο τελευταίος μυστηριωδώς εξαφανίζεται, αφήνοντας τον Γουόλτ απαρηγόρητο και μόνο να τον αναζητά...