3o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ CRASHFEST

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3o Φεστιβάλ Σπουδαστικών και Νεανικών Ταινιών CRASHFEST
Ολύμπιον – Παύλος Ζάννας, 22-24 Μαΐου



Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, στηρίζει για τρίτη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Σπουδαστικών και Νεανικών Ταινιών Θεσσαλονίκης – CRASHFEST, το οποίο διοργανώνει το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και θα πραγματοποιηθεί στις 22, 23 και 24 Μαΐου 2008, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Φοιτητικής Εβδομάδας του ΑΠΘ. Στη διάρκεια του 3ου CRASHFEST θα προβληθούν συνολικά 95 ταινίες από 26 σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 12 Μαΐου, με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος του 3ου Crashfest, η διεύθυντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το Crashfest, μόλις στην τρίτη χρονιά διοργάνωσής του, έχει αποκτήσει τη δική του εμβέλεια, έχει κατακτήσει το δικό του ύφος και είναι έτοιμο να δημιουργήσει το δικό του αποτύπωμα, φέρνοντας κοντά μας εικόνες από το μέλλον του κινηματογράφου. Προσφέρει ένα ιδανικό «περιβάλλον» για την προβολή του έργου των νέων κινηματογραφιστών. Παράλληλα, παρέχει στους συμμετέχοντες, στους αυριανούς επαγγελματίες δηλαδή του σινεμά, τις κατάλληλες συνθήκες για αλληλοκατανόηση, για συνεργασία, για συνέργιες. Αποτελεί το πρώτο πεδίο δοκιμασίας και πολύ περισσότερο παρέχει το σωστό πλαίσιο συμμετοχής και ενθάρρυνσης νέων δημιουργών».

Οι υποψήφιες ταινίες στο Φεστιβάλ Σπουδαστικών και Νεανικών Ταινιών Θεσσαλονίκης ταξινομούνται σε τέσσερις κατηγόριες, Μυθοπλασία, Ντοκιμαντέρ, Animation & Πειραματικές και διεκδικούν ένα από τα έντεκα βραβεία που είναι τα εξής: Καλύτερης ταινίας του Φεστιβάλ, Καλύτερης ταινίας Μυθοπλασίας, Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, Καλύτερης ταινίας Animation, Καλύτερης Πειραματικής ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερης Ηχητικής επένδυσης, Καλύτερης Σκηνογραφικής επιμέλειας, Καλύτερου Μοντάζ και το Βραβείο κοινού.

Την κριτική επιτροπή για το Διαγωνιστικό Τμήμα του 3ου CRASHFEST απαρτίζουν οι Αγγελική Αντωνίου (σκηνοθέτις), Γιώργος Δημητριάδης (στιχουργός, συνθέτης), Βαρβάρα Δούκα (σκηνοθέτις θεάτρου), Λάλη Κοντοθεοδώρου (σεναριογράφος), Αργύρης Θέος (διευθυντής φωτογραφίας),
Eleni Atsikbasis (παραγωγός) και Σπύρος Βούγιας (καθηγητής Πολυτεχνικής ΑΠΘ).

Μέλη της κριτικής επιτροπής Διαγωνισμού Σεναρίου του 3ου CRASHFEST είναι οι Αχιλλέας Κυριακίδης (συγγραφέας, εκπρόσωπος Ε.Κ.Κ.), Ρέινα Εσκενάζυ (σκηνοθέτις) και Ντίνος Γιώτης (σεναριογράφος, εκπρόσωπος της Ένωσης Σεναριογράφων).

Το 3ο CRASHFEST πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Νεολαίας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, της Πρυτανείας του ΑΠΘ, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Ι.Ο.Μ.( Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων), και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Seven Spots, με την ευγενική χορηγία των Sony- Σταμος ΑΕ, KODAK, Telmaco SA, Amy SA, CentralAthens Prod., Icοn Plus Prod., Urban Prod., Tech&Tact Prod. και Psifio technology. Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι ΕΡΤ-3 (TV & RADIO), TV100 + TV100 FM, Αγγελιοφόρος και Αγγελιοφόρος της Κυριακής, Κουίντα magazine ( Ηλεκτρονικός τύπος), Culturecom ( Ηλεκτρονικός τύπος) και IQ magazine.

Η τελετή λήξης του 3ου CRASHFEST θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαΐου στο Ολύμπιον, όπου και θα απονεμηθούν τα βραβεία. Οικοδεσπότης της βραδιάς θα είναι ο Γιάννης Ζουγανέλης, ενώ μουσική θα παίξουν ζωντανά ο Ηλίας Ζάικος & οι BLUES WIRE.