49ο ΦΚΘ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
14-23 Νοεμβρίου 2008


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ




Αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Μέσης Ανατολής θα πραγματοποιήσει για πρώτη φορά το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, χτίζοντας ένα ψηφιδωτό ταινιών πρόσφατης παραγωγής, από χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Συρία, η Παλαιστίνη, η Υεμένη κ.α.

Ο Έντουαρντ Σαΐντ, στο βιβλίο του «Κουλτούρα και Ιμπεριαλισμός» αναφέρει ότι «η αφήγηση είναι ένας τόπος συγκρούσεων, εκεί όπου οι άνθρωποι διεκδικούν την ταυτότητά τους και την ύπαρξη της ιστορίας τους». Η Μέση Ανατολή, περιοχή συνώνυμη με πολιτικές, θρησκευτικές και κοινωνικές αναταραχές, παρουσιάζει μια ιδιαίτερη κινηματογραφική ποικιλομορφία, η οποία καθρεφτίζει διαφορετικές κουλτούρες, ιστορίες και εθνικές ταυτότητες. Από την Αίγυπτο, χώρα με μεγάλη κινηματογραφική παράδοση και ισχυρή βιομηχανία στον χώρο, που στρέφεται όλο και περισσότερο προς τον πολιτικό κινηματογράφο, μέχρι την Υεμένη, η οποία πραγματοποιεί τα πρώτα της κινηματογραφικά βήματα στο παγκόσμιο στερέωμα, η Μέση Ανατολή είναι μια ευρύτερη περιοχή όπου διαδραματίζονται καθημερινά σημαντικές αλλαγές, οι οποίες έρχονται σε πρώτο πλάνο στις ταινίες δημιουργών που τολμούν και θίγουν επίκαιρα καυτά ζητήματα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το αφιέρωμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στη Μέση Ανατολή - το οποίο θα συνοδεύεται και από ειδική έκδοση - περιλαμβάνει ταινίες όπως οι Ahlaam (Ιράκ, 2005) του Mohamed Al Daradji και American East του Hesham Issawi (ΗΠΑ, 2007). Το φιλμ Ahlaam, αφηγείται την ιστορία τριων τραυματιών πολέμου που ζουν σ’ ένα βομβαρδισμένο ψυχιατρικό άσυλο στη Βαγδάτη. Η βιαιότητα των πολεμικών συρράξεων που απεικονίζεται στην ταινία, μετατράπηκε σε πραγματικό εφιάλτη, όταν στη διάρκεια των γυρισμάτων, μέλη του κινηματογραφικού συνεργείου απήχθησαν και βασανίστηκαν. Η ταινία American East του Αιγύπτιου Hesham Issawi, σκιαγραφεί με φόντο το Λος Άντζελες, την καθημερινότητα που βιώνει η Αραβοαμερικανική κοινότητα, στην Αμερική μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μέσα από το αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Μέσης Ανατολής, θα μας ταξιδέψει σε ένα από τα πιο θερμά μέτωπα του πλανήτη, σε περιοχές όπου συγκρούονται ιδέες, κοινωνικές ομάδες, συμφέροντα και πολιτισμοί και όπου ο κινηματογράφος καλείται να αναδείξει την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα απ’ τις πιο αντίξοες συνθήκες.