ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
5-10 Σεπτεμβρίου, 2008



Αφιέρωμα στον σύγχρονο ιταλικό κινηματογράφο συνδιοργανώνουν τo Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Ιταλική Πρεσβεία στην Ελλάδα. Το αφιέρωμα με τίτλο «Ιταλία: Τα νέα καρέ. Κινηματογραφικές σημειώσεις για μια κοινωνία που αλλάζει», το οποίο πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμμετοχής της Ιταλίας ως τιμώμενης χώρας στην 73η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του Ολύμπιον, από τις 5 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2008.

Οι έξι ταινίες του αφιερώματος, παραγωγής 2003-2007, φέρνουν στο προσκήνιο τις νέες δυνάμεις μιας κινηματογραφίας με πλούσιο παρελθόν, γόνιμο παρόν και εξαιρετικά ελπιδοφόρο μέλλον. «Η σύγχρονη ιταλική κινηματογραφία είναι πληθωρική, φυσική συνέχεια μίας μεγάλης και εξαιρετικά σημαίνουσας για την εξέλιξη του κινηματογράφου ιστορίας. Προσδοκούμε το αφιέρωμα αυτό να σταθεί η αφορμή για περαιτέρω συνεργασίες, που θα φέρουν τον ιταλικό κινηματογράφο κοντύτερα στο ελληνικό κοινό και τον ελληνικό κινηματογράφο κοντύτερα στο ιταλικό κοινό», αναφέρει χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη.

Η επίσημη τελετή έναρξης του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Ιταλού πρέσβη Τζιανπάολο Σκαράντε. Θα ακολουθήσει ομιλία του καθηγητή της Ιστορίας του Ιταλικού Κινηματογράφου στο πανεπιστήμιο του Τορίνο Franco Prono για το σύγχρονο ιταλικό σινεμά και η προβολή της ταινίας Ο αδελφός μου είναι μοναχοπαίδι του Ντανιέλ Λουτσέτι.

Το πρόγραμμα του αφιερώματος περιλαμβάνει τις ταινίες: Ο τίγρης και το χιόνι του Ρομπέρτο Μπενίνι, Ο αδερφός μου είναι μοναχοπαίδι του Ντανιέλ Λουτσέτι, Χαμένα όνειρα του Εμανουέλε Κριαλέζε, Ανάμεσα του Κιμ Ρόσι Στιούαρτ, Η άγνωστη του Τζουζέπε Τορνατόρε και Εγώ δεν φοβάμαι του Γκαμπριέλε Σαλβατόρε.

Χορηγοί του αφιερώματος είναι η Εταιρεία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) και η Stefi Productions.