49ο ΦΚΘ: BALKAN FUND

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

BALKAN FUND


12 σενάρια από 9 χώρες υποψήφια για τα 4 βραβεία του Balkan Fund στο
49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Το Balkan Fund, το Βαλκανικό Ταμείο Ανάπτυξης Σεναρίων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει την επιτυχημένη λειτουργία του για έκτη συνεχή χρονιά. Φέτος, στο εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως και τις 17 Νοεμβρίου 2008, στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, επελέγησαν να συμμετάσχουν 12 σενάρια από 9 χώρες.

Τα σχέδια σεναρίων που θα διεκδικήσουν τα 4 βραβεία του Balkan Fund είναι, σε αλφαβητική σειρά, τα ακόλουθα:

Clemency, σενάριο / σκηνοθεσία Cem Baseskioglu, Makara Film (Τουρκία)
Elysium, σενάριο / σκηνοθεσία Sandrina Andic, Sabeo Films (Σερβία)
Midnight Sun, σενάριο / σκηνοθεσία Dusan Ristic, 72nd Street Productions (ΗΠΑ / Σερβία)
Number Zero, σενάριο / σκηνοθεσία Sirri Sureyya Onder, Besiktas Kultur Merkezi (Τουρκία)
Outskirts, σενάριο Cristian Mungiu & Ioana Uricaru, σκηνοθεσία Anatoli Reghintovschi, Saga Film (Ρουμανία/ Αυστρία)
Submission, σενάριο Zeynep Ozcan Akbal, σκηνοθεσία Emre Yalg?n, SFR Film and Advertisement Productions (Τουρκία)
System D/ream, σενάριο / σκηνοθεσία Yasna Zivanovic, 4A4 Productions (Γαλλία/ Σερβία)
Tersakan, σενάριο / σκηνοθεσία Bar?s Pirhasan, Anka Film (Τουρκία/ Γερμανία)
The Last Flirtation of Ms. Dukic, σενάριο / σκηνοθεσία Mladen Kovacevic, Horopter d.o.o. (Σερβία)
Τρελό Φεγγάρι - Πανσέληνος, σενάριο / σκηνοθεσία Κυριάκος Κατζουράκης, Ομάδα Τέχνης (Ελλάδα)
Χάρισμα, σενάριο / σκηνοθεσία Χριστίνα Ιωακειμίδη, Ekso Productions (Ελλάδα)
Zincograph, σενάριο Vladislav Todorov, σκηνοθεσία Javor Gardev, Peripeteia LLC, (Βουλγαρία)

Η διεθνής κριτική επιτροπή του Balkan Fund θα εξετάσει τα προεπιλεγμένα σχέδια σεναρίων, τα οποία θα παρουσιαστούν από τους σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς τους, στη διάρκεια του τριήμερου εργαστηρίου. Στη συνέχεια θα βραβεύσει 4 από τα 12 σχέδια σεναρίων με 10.000 ευρώ το καθένα, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την περαιτέρω ανάπτυξη του σεναρίου. Κύριος στόχος του Balkan Fund όμως, είναι να επωφεληθούν όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, ανεξάρτητα από το ποια σχέδια θα αποφασίσει να βραβεύσει η κριτική επιτροπή και να τους δοθεί η ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε διεθνείς επαγγελματίες του χώρου, όπως διευθυντές άλλων ταμείων, commissioning editors, παραγωγούς, διανομείς και υπεύθυνους πωλήσεων, οι οποίοι θα βρίσκονται προσκεκλημένοι στην Θεσσαλονίκη για τις εργασίες του Ταμείου.

To Balkan Fund έχει καθιερωθεί πλέον ως μια από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές πρωτοβουλίες στη περιοχή των Βαλκανίων και διεθνώς, συμβάλλοντας στην καθιέρωση νέων σεναριογράφων και σκηνοθετών αλλά και στην προώθηση πρωτότυπων τάσεων του σύγχρονου κινηματογράφου. Στα έξι χρόνια λειτουργίας του το Balkan Fund έχει αναδείξει σημαντικούς δημιουργούς και έργα, όπως τα Snow (Μεγάλο βραβείο – Εβδομάδα της Κριτικής, Κάννες), California Dreaming (Μεγάλο βραβείο - Ένα Κάποιο Βλέμμα, Κάννες), The Tuning (Μεγάλο βραβείο, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Mannheim και βραβείο καλύτερης ταινίας, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Napoli), Σεράγεβο σ’ αγαπώ (Χρυσή Άρκτος, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου) και Gucha – Distant Trumpet (Πανόραμα, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ταινίες γνωστών σεναριογράφων και σκηνοθετών που είχαν διακριθεί στο Balkan Fund, έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης τους και αναμένεται να ακουστούν στις επόμενες διεθνείς κινηματογραφικές διοργανώσεις. Ανάμεσά τους οι Here & There (σενάριο και σκηνοθεσία Darko Lungulov), Μικρό Έγκλημα (σενάριο Χρήστος Γεωργίου και Srdjan Koljevic και σκηνοθεσία Χρήστος Γεωργίου), Welcome Aboard (σενάριο και σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Γιάνναρης), The Coat (σενάριο και σκηνοθεσία Kutlug Ataman), A Heart Shaped Balloon (σενάριο Bogdan Mustata και σκηνοθεσία Catalin Mitulescu) και First of All Felicia (σενάριο και σκηνοθεσία Razvan Radulescu και Melissa de Raaf).

Καλλιτεχνική διευθύντρια του Balkan Fund είναι η Χριστίνα Κάλλας-Καλογεροπούλου και συντονίστρια της οργάνωσης η Λουκία Ρικάκη. Το Balkan Fund συγχρηματοδοτείται από το CNC Γαλλίας και το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα μας www.filmfestival.gr ή επικοινωνήστε με την Αγγελική Βέργου (οργάνωση γραφείου) στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..