Η ΘΡΥΛΙΚΗ ORCHESTRA BAOBAB ΣΤΟ 49o ΦΚΘ

49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
14-23 Νοεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΘΡΥΛΙΚΗ ORCHESTRA BAOBAB ΣΤΟ 49o ΦΚΘ

H Ορχήστρα Baobab


Το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποδέχεται την Ορχήστρα Baobab, τη θρυλική μπάντα από την Σενεγάλη, για μια ξεχωριστή συναυλία στις 19 Νοεμβρίου στο Μύλο της Θεσσαλονίκης.

Ήχοι mambo, afropop, latin jazz, afrocuban και reggae, βρίσκουν κοινό τόπο στους Baobab, την μοναδική αυτή παρέα μουσικών που γράφει το δικό της κεφάλαιο στην ιστορία της αφρικάνικης μουσικής.

«Οι παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, διανθίζουν με τον καλύτερο τρόπο την μεγάλη κινηματογραφική μας γιορτή. Φέτος υποδεχόμαστε την Orchestra Baobab, σε μια συναυλία με πολυεθνικό χαρακτήρα που συνάδει απόλυτα με το πνεύμα του Φεστιβάλ», σημειώνει η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη.

Η Ορχήστρα BaoBab δημιουργήθηκε στο Dakar το 1970, όταν μια ομάδα υπουργών από την κυβέρνηση της Σενεγάλης, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους club για να συναντούν τους φίλους τους. Εγκαταστάθηκαν στο υπόγειο της οδού Rue Jules Ferry 144, πολύ κοντά στην πλατεία της ανεξαρτησίας και το Προεδρικό Μέγαρο. Στους τοίχους και τα ταβάνια ζωγράφισαν το δέντρο Baobab, γνωστό για την μακροζωία του και για την σκιά των κλαδιών του. Το ονόμασαν Baobab club.

Η μουσική της ομώνυμης ορχήστρας που φιλοξενήθηκε στο club, μια μίξη από latin, pachanga, salsa, cha cha cha και αφρικάνικη μουσική, έδωσε ένα ιδιαίτερο στίγμα που αγαπήθηκε από το κοινό σε όλο τον κόσμο. Το 1979 το Baobab club κλείνει και η Orchestra BaoBab προσπαθεί να εκσυγχρονίσει το στυλ της. Το 1987 μετά από μια δύσκολη τουρνέ στην Γαλλία το συγκρότημα διαλύθηκε.

Το 2002, ύστερα από 15 χρόνια και τις επίμονες προσπάθειες του Nick Gold, παραγωγού του Buena Vista Social Club, η Ορχήστρα Baobab ενώνεται ξανά. Η πρώτη τους περιοδεία καταλήγει σε μια θριαμβευτική βραδιά στο Barbican του Λονδίνου. Η ορχήστρα μπαίνει ξανά στο στούντιο ύστερα από 20 χρόνια και ηχογραφεί ζωντανά σε λιγότερο από 10 μέρες το Specialist in all styles με την εταιρία World Circuit.

Στην ομάδα παραγωγής εκτός από τον Nick Gold συμμετέχει ο Youssou N'Dour, τραγουδώντας και προσθέτοντας στο άλμπουμ στοιχεία mbalax, του μουσικού στυλ που καθιέρωσε πρώτος ο ίδιος στη δεκαετία του '80.

Σήμερα, την Orchestra Baobab αποτελούν οι μουσικοί: Barthelemy Attisso -κιθάρα, Issa Cissokho – τενόρο σαξόφωνο, Moumtaga Koite - ντραμς, Thiemo Koite - τραγούδι, Charley Ndiaye - μπάσο, Balla Sidibe - ντραμς, κιθάρα, κόνγκας, τραγούδι, Assand Mbou -τραγούδι, κλαρίνο, Ndiouga Dieng -τραγούδι, κρουστά, Latfi Bengenloune - ρυθμική κιθάρα, Rudy Gomis -τραγούδι.

Το εισιτήριο για την συναυλία της Orchestra Baobab θα κοστίζει 20€ (γενική είσοδος) και 15€ για τους κατόχους της CineΚάρταF.
Πληροφορίες: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - 2310 378 400