49ο ΦΚΘ: 15 ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΟ 4ο ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΩΝ CROSSROADS

49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
14-23 Νοεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


15 ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΟ
4o ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΩΝ CROSSROADS
17-19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008



Το 4ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 19 Νοεμβρίου 2008, στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει επιλέξει 15 σχέδια κινηματογραφικών ταινιών με κριτήριο την ποιότητα του σεναρίου, την δημιουργική ομάδα και την δυνατότητα πραγματοποίησης τους.

«Από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας του, το Crossroads, λειτούργησε υποδειγματικά, παρέχοντας στους συμμετέχοντες επαγγελματίες από την ευρύτερη περιοχή μας τη δυνατότητα να βρουν συνεργάτες και συμπαραγωγούς και να συζητήσουν το σχέδιο παραγωγής τους με διανομείς από όλον τον κόσμο, με άλλα λόγια να έχουν τη μοναδική ευκαιρία, να ενισχύσουν και να τελειοποιήσουν το έργο τους, πριν την καθοριστική επαφή του με το κοινό», σημειώνει χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη.

Το Crossroads, το οποίο ενισχύεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA, έχει ως στόχο την υποστήριξη των παραγωγών με σχέδια κινηματογραφικών ταινιών μεγάλου μήκους που σχετίζονται με τις γεωγραφικές περιοχές της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Επικεφαλής του Φόρουμ Συμπαραγωγών είναι η γαλλίδα παραγωγός Marie-Pierre Macia, η οποία έχει διατελέσει διευθύντρια του Δεκαπενθημέρου των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ των Κανών.

Όλα τα σχέδια που έχουν επιλεγεί φέτος – από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη, τη Ρουμανία και την Τουρκία - είναι είτε παραγωγές ή συμπαραγωγές από την περιοχή των Βαλκανίων ή της Μεσογείου, είτε εμπεριέχουν στοιχεία από τις περιοχές αυτές στην πλοκή τους. Οι παραγωγοί αυτών των 15 κινηματογραφικών σχεδίων θα συναντήσουν ένα δίκτυο σημαντικών παραγόντων της κινηματογραφικής βιομηχανίας απ΄ όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα προσφέρει την ευκαιρία για συναντήσεις – επίσημες και ανεπίσημες – με διανομείς, χρηματοδότες, συμπαραγωγούς, εκπροσώπους τηλεοπτικών σταθμών και συμβούλους.

Οι 15 συμμετοχές είναι οι εξής:

Crossroads, Σκηνοθεσία: Robert Budina, Παραγωγή: Sabina Kodra, Εταιρία: Erafilm, Αλβανία

Beyond Amnesty, Σκηνοθεσία: Bujar Alimani, Παραγωγή: Bujar Alimani, Θάνος Αναστόπουλος, Εταιρίες: 90 Productions Αλβανία / Φαντασία Οπτικοακουστική ΕΠΕ Ελλάδα

False Witness, Σκηνοθεσία: Iglika Trifonova, Παραγωγή: Rositsa Valkanova, Εταιρία: Klas Film Βουλγαρία
Σε συνεργασία με τα Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Σόφια.

Shanghai - Belleville, Σκηνοθεσία: Show-Chun Lee, Παραγωγή: Juliette Grandmont, Εταιρία: Charivari & Clandestine Γαλλία

America Square, Σκηνοθεσία: Γιάννης Σακαρίδης, Παραγωγή: Πάνος Παπαχατζής, Μαρία Τσίγκα, Εταιρία: Αργοναύτες Α.Ε Ελλάδα

Bloody Puppy, Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης, Παραγωγή: Πάνος Παπαχατζής, Μαρία Τσίγκα, Εταιρία: Αργοναύτες Α.Ε Ελλάδα

Rio, Σκηνοθεσία: Νικόλας Πανουτσόπουλος, Παραγωγή: Νικόλας Πανουτσόπουλος, Μενέλαος Καραμαγκιώλης, Εταιρία: Pausilypon Films Ελλάδα

The Tree and the Swing, Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα, Παραγωγή: Ελένη Ατσίκμπαση, Εταιρία: Phos Productions Ελλάδα

Infiltration, Σκηνοθεσία: Dover Kosashvili, Παραγωγή: Marek Rozenbaum, Εταιρία: Transfax Film Productions Ισραήλ

God of the Hills, Σκηνοθεσία: Christian Wagner, Παραγωγή: Paolo Spina, Εταιρία: Revolver SRLC Ιταλία

When I Saw You, Σκηνοθεσία: Annemarie Jacir, Παραγωγή: Ossama Bawardi, Εταιρία: Philistine Films Ιορδανία / Παλαιστίνη (Η πρώτη της ταινία Salt of this Sea παρουσιάστηκε στις Κάννες 2008 – Ένα Κάποιο Βλέμμα)

Clandestine Ghetto, Σκηνοθεσία: Stephane Lucon, Σενάριο/ Παραγωγή: Mara Nicolescu, Εταιρία: Ora De Vara / Domino Film Ρουμανία (ντοκιμαντέρ)

Tilva Rosh, Σκηνοθεσία: Nikola Lezaic, Παραγωγή: Vesna Dinic, Εταιρία: Kiselo Dete Σερβία

The Fugitives, Σκηνοθεσία: Ben Hopkins, Παραγωγή: Gulen Guler Hurley, Εταιρία: Yalan Dunya Productions Ltd Τουρκία

Sultan’s Kitchen, Σκηνοθεσία: Umit Unal, Παραγωγή: Gulin Ustun, Εταιρία: Gu Film Τουρκία

Σε ένα από τα 15 σχέδια θα απονεμηθεί το βραβείο Crossroads Nokia N Series ύψους 10,000Ε. Αυτό το βραβείο απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 2006 στην Yesim Ustaoglu και το Pandora’s Box που φέτος τιμήθηκε με το Χρυσό Κοχύλι και το Αργυρό Κοχύλι για την καλύτερη ταινία και το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου αντίστοιχα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν 2008 και το 2007 στο σχέδιο Le Policier του Nadav Lapid το οποίο ύστερα παρουσιάστηκε στο l’Atelier du Cinema, Κάννες 2008 και στο New Cinema Network του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης 2008.

Επιπλέον φέτος το Crossroads θα εστιάσει στο νέο πρόγραμμα Greece: Generation Next, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα. Το Crossroads θα παρουσιάσει εφτά (7) νέους σκηνοθέτες και τους παραγωγούς τους, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει γυρίσματα της πρώτης τους μεγάλου μήκους ταινίας ή θα αρχίσουν πολύ σύντομα, στον κύκλο των ειδικών της κινηματογραφικής βιομηχανίας και προσκεκλημένων του Φόρουμ.

Ο Άρης Μπαφαλούκας, ο Σύλλας Τζουμέρκας, ο Παναγιώτης Φαφούτης, η Μαργαρίτα Μαντά, ο Μπουγιάρ Αλιμάνι, ο Χρήστος Νικολέρης και ο Βαρδής Μαρινάκης (συμμετοχή στο Crossroads to 2006) είναι μέρος μιας νέας, δυναμικής γενιάς του ελληνικού σινεμά που ξεχώρισε με τις μικρού μήκους ταινίες της και που σύντομα θα μας απασχολήσει με τις μεγάλου μήκους. Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη ξεκινήσει γυρίσματα, κάποιοι θα το κάνουν πολύ σύντομα.

Επίσης, η Αγορά του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, θα προβάλει στον κύκλο των προσκεκλημένων της τα «Προσεχώς» (works in progress) από Ελλάδα και Βαλκάνια κατά την διάρκεια του Crossroads ώστε να επωφεληθεί και από τους καλεσμένους του Φόρουμ που θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη εκείνες τις ημέρες.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με την Αγγελική Βέργου στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..