Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ 49ΟΥ ΦΚΘ

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

 

Τα φώτα χαμήλωσαν και το ταξίδι στο χωροχρόνο της 7ης τέχνης ξεκίνησε. Η αυλαία του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε χθες, Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον. Τρεις οθόνες και ένα εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησαν την ψευδαίσθηση του ταξιδιού μετατρέποντας την αίθουσα σε τρένο και κάνοντας τους θεατές συνταξιδιώτες χωρίς αποσκευές σε ένα ονειρικό ταξίδι, που διέσχισε την ιστορία του κινηματογράφου. Οι πρώτες εικόνες των αδερφών Λυμιέρ, σκηνές, πρόσωπα, ατάκες και μουσικές κλασικών φιλμ μεγάλων δημιουργών συνέθεσαν μοναδικά το «travelling» της κινηματογραφικής περιπέτειας, που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της στη Θεσσαλονίκη. Πλάνα στο χρώμα της σέπιας, στο χρώμα των αναμνήσεων, σύνθεση προσώπων και εικόνων σε ένα εμπνευσμένο κινηματογραφικό κολάζ, ένα «travelling» που έφθασε μέχρι τ’ αστέρια λίγο πριν καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον.
Ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, παρουσιαστής της τελετής έναρξης που σκηνοθέτησε ο Άγγελος Φραντζής, καλωσόρισε το κοινό και τους επίσημους προσκεκλημένους του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ανεβαίνοντας στη σκηνή η Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δέσποινα Μουζάκη αναφέρθηκε στην κρίσιμη διεθνή συγκυρία που «γεννά ελπίδες για ριζικές μεταβολές και για ένα καλύτερο αύριο» και τόνισε ότι ο κινηματογράφος δεν είναι είδος πνευματικής πολυτέλειας. «Η όλο και βαθύτερη ενδοσκόπηση του ανθρώπου μέσα από την τέχνη του, μαρτυρά την ανάγκη μας να μεταγράψουμε τις δυσκολίες σε εικόνες, μουσική, ποίηση. Η σταθερότητα αυτού του θεσμού, η παρουσία όλων μας εδώ σήμερα, αποδεικνύει πως όλοι εμείς, είτε ως θεατές, είτε ως δημιουργοί, έχουμε ανάγκη την τέχνη για να δώσουμε διέξοδο στις αγωνίες που παλεύουν μέσα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μουζάκη ενώ ευχαρίστησε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου όλους όσοι συμβάλλουν στο να γίνει εφικτό το ταξίδι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: «Τους δημιουργούς που γέννησαν τελειοποίησαν και εξακολουθούν να προσφέρουν το πολύτιμο αυτό δώρο που ονομάζουμε σινεμά, την κριτική επιτροπή που θα μας δώσει σε λίγες μέρες τη δική της ανάγνωση του σύγχρονου κινηματογράφου, την πολιτεία, τους χορηγούς και τους εργαζόμενους στο Φεστιβάλ».
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης χαρακτήρισε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου «γιορτή της πόλης» και εξήγγειλε τη θεσμοθέτηση από φέτος ενός νέου βραβείου με τίτλο « Το σινεμά και η πόλη» το οποίο όπως τόνισε « θα δίδεται στην ταινία μυθοπλασίας από το διεθνές πρόγραμμα που θα αναδεικνύει περισσότερο το αστικό τοπίο και θα φέρνει στο προσκήνιο με τον καλύτερο τρόπο τις πόλεις».
Την τελετή έναρξης του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης χαιρέτησε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Θοδωρής Δραβίλλας. «Υιοθετώντας ευρηματικά μια δυναμική και καινοτόμο φυσιογνωμία το φετινό 49ο Φεστιβάλ κινείται στην αγορά με όρους προνομιακούς» τόνισε. «Από τη μία πλευρά αποτελεί ένα φόρουμ ανταλλαγής ιδεών και απόψεων και από την άλλη πλευρά είναι ένα πεδίο οικονομικής δραστηριότητας». Ο κύριος Δραβίλλας δήλωσε ευτυχής που όλα αυτά συμβαίνουν «στη Θεσσαλονίκη του Βορρά, της Ελλάδας, των λαών» και ευχήθηκε το ματάκι στην αφίσα του Φεστιβάλ να φέρει γούρι σε όλους.
Την έναρξη του φεστιβάλ κήρυξε ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, ο οποίος αφού υπογράμμισε πως δεν πρέπει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης να οδηγηθεί η πολιτεία σε κλείσιμο της στρόφιγγας χρηματοδότησης προς τους δημιουργούς, ανακοίνωσε ότι το ΥΜΑΘ, κάνοντας πράξη την περσινή του εξαγγελία, χρηματοδότησε φέτος 4 ταινίες που γυρίστηκαν σε χώρους της Μακεδονίας και Θράκης. Το ποσό της χρηματοδότησης ανήλθε στο ποσό των 140 χιλιάδων ευρώ και το πρόγραμμα του Υπουργείου θα συνεχιστεί και την επόμενη περίοδο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Υπουργός.
Αμέσως μετά στην αίθουσα του Ολύμπιον τα φώτα έκλεισαν και ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργος Χωραφάς άναψε με τον «μαγικό» αναπτήρα του το πυροτέχνημα που φώτισε την οθόνη και σχημάτισε το λογότυπο της 49ης διοργάνωσης κηρύσσοντας πανηγυρικά την έναρξη του φεστιβάλ. «Μην ακούτε αυτούς που σας λένε πως ο κινηματογράφος δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο», είπε ο Γιώργος Χωραφάς και ευχήθηκε σε όλους «ένα πολύ δυνατό και όμορφο φεστιβάλ».
Η τελετή έναρξης του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των 14 ταινιών του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος αλλά και των μελών που απαρτίζουν την φετινή κριτική επιτροπή.
Ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Ο Παλαιστής/ The Wrestler, τελευταία δουλειά του Ντάρεν Αρονόφσκι, δημιουργού που τα τελευταία δέκα χρόνια βρίσκεται στο κινηματογραφικό προσκήνιο με το ασυμβίβαστο έργο του. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σύστησε το 1998 τον Ντάρεν Αρονόφσκι στο ελληνικό κοινό, επιλέγοντας την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του π για το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα της 39ης διοργάνωσης. Ο σκηνοθέτης κέρδισε με το ντεμπούτο του κοινό και κριτικούς, ενώ απέσπασε Ειδική Μνεία από την Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Η ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι «Ο Παλαιστής» έχει βραβευθεί με το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας.
Την τελετή έναρξης τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας με τη σύζυγό του, ηθοποιό Μελίνα Μποτέλη, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΟ Θοδωρής Δραβίλλας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Ιωάννης Ιωαννίδης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΜΑΘ Λουκάς Ανανίκας, ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Βουλευτής Γιώργος Ορφανός, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γιώργος Παπαλιός, ο Πρόξενος του Μεξικού Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο Πρόξενος της Ταϊβάν Ρέμης Χατζησάββας, ο Πρόξενος των Η.Π.Α. Hoyt Brian Yee, ο Πρόξενος της Λετονίας Αγισήλαος Κυνηγόπουλος, ο Πρόξενος της Γαλλίας Christian Thimonier, ο Πρόεδρος του Α’ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης Τόλης Βεϊζαδές, ο Διευθυντής του Μουσείου Κινηματογράφου Βασίλης Κεχαγιάς, ο Διευθυντής Εφορείας του Μουσείου Φωτογραφίας Θανάσης Πανώρης, η Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Muriel Piquet Viaux, η Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Συραγώ Τσιάρα, ο Διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος, ο Πρόεδρος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Γιώργος Τσάρας, η Αντιπρύτανης του ΑΠΘ Αθανασία Τσατσάκου, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Σπύρος Βούγιας και η ηθοποιός Ζωζώ Σαπουτζάκη.