ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ BALKAN FUND

ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ BALKAN FUND



Με χαιρετισμό της διευθύντριας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινας Μουζάκη, αλλά και μια εισήγηση του πολυβραβευμένου δημιουργού και τιμώμενου της 49ης διοργάνωσης Λυκ Νταρντέν, ξεκίνησαν σήμερα, Σάββατο 15 Νοεμβρίου, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο Λιμάνι, οι εργασίες του Βαλκανικού Ταμείου Ανάπτυξης Σεναρίου BALKAN FUND. Το τριήμερο εργαστήρι του BALKAN FUND, που συνεχίζει για έκτη συνεχή χρονιά την επιτυχημένη πορεία του, θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 15 έως τις 17 Νοεμβρίου.

«Το BALKAN FUND αποτελεί το πιο νεωτεριστικό κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ευχαριστώ θερμά την καλλιτεχνική του διευθύντρια Χριστίνα Κάλλας – Καλογεροπούλου για την καθοριστική συμβολή της στην επιτυχία του θεσμού», ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό της η κ. Μουζάκη, αφού καλωσόρισε την κριτική επιτροπή του Ταμείου, τους προσκεκλημένους και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους, οι οποίοι γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Φωτογραφίας.

Προηγουμένως, ο Λυκ Νταρντέν είχε την ευκαιρία να τονίσει τον θεμελιώδη ρόλο του σεναρίου στη δημιουργία μιας ταινίας. «Ο σεναριογράφος μοιάζει με τον αρχιτέκτονα που πρέπει να σέβεται τις αρχές δόμησης για να χτίσει ένα σπίτι. Πρέπει να υπάρχει η ίδια ατμόσφαιρα, οι ίδιες σκέψεις που να συνδέουν το σενάριο, με την σκηνοθεσία. Γι' αυτό, κατά την άποψή μου η σημασία του σεναριογράφου είναι εξίσου μεγάλη μ' εκείνη του σκηνοθέτη. Πιστεύω ότι το σενάριο δεν υπόκειται σε κανόνες. Οι Γάλλοι ακολουθούν κάποια μέθοδο, οι Αγγλοσάξονες κάποια άλλη, αλλά δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνταγή», υποστήριξε ο Βέλγος δημιουργός, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί σε σχετικές εμπειρίες του, από την συνεργασία του με τον αδερφό του, Ζαν-Λυκ: «Ανταλλάσσουμε ιδέες, όπως θα κάναμε αν γράφαμε γράμμα σε έναν φίλο μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νταρντέν.

Από την πλευρά της, η καλλιτεχνική διευθύντρια του BALKAN FUND, Χριστίνα Κάλλας - Καλογεροπούλου, επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που έχει παίξει το εργαστήρι στην ανάδειξη νέων δημιουργών. «Το Βαλκανικό Ταμείο Ανάπτυξης Σεναρίου ξεκίνησε το 2003, έχοντας ως στόχο να ενισχύσει τους σεναριογράφους από την περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και να συνδέσει τους Έλληνες δημιουργούς με τους άμεσους γείτονές τους», είπε, σημειώνοντας τα ουκ ολίγα σχέδια σεναρίων που βραβεύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από το BALKAN FUND, για να πάρουν στη συνέχεια το δρόμο τους για τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Στη συνέχεια η καλλιτεχνική διευθύντρια του Ταμείου περιέγραψε τον τρόπο λειτουργίας του εργαστηρίου. Κατά το τριήμερο των εργασιών, η πενταμελής κριτική επιτροπή θα εξετάσει τα προεπιλεγμένα σχέδια σεναρίων (11 σενάρια, από οκτώ χώρες), τα οποία θα παρουσιαστούν από τους ίδιους τους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς τους. Η κάθε παρουσίαση, που θα συνοδεύεται από συζήτηση μεταξύ κριτικής επιτροπής και δημιουργών, θα έχει διάρκεια 45 λεπτών. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα επιλεγούν τα 4 καλύτερα σχέδια σεναρίων, καθένα από τα οποία θα βραβευθεί με το ποσό των 10.000 ευρώ. Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου, στις 20:00, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

Πριν από την έναρξη των προβολών, η κ. Κάλλας - Καλογεροπούλου παρουσίασε τα μέλη της κριτικής επιτροπής του BALKAN FUND, στην οποία -εκτός από την ίδια- συμμετέχουν επίσης ο Μίλτσο Μαντσέφσκι / Milcho Manchevski, ο Ραζβάν Ραντουλέσκου / Razvan Radulescu, ο Σάιμον Πέρι / Simon Perry, καθώς και ο Ρίτσαρντ Κβιετνιόφσκι / Richard Kwietniowski, που είχε τιμήσει και πέρυσι τον θεσμό με την παρουσία του.