ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΗ «ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ»

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΗ
«ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ»

«Άνοιξα παλιές αποσκευές και έβγαλα από μέσα συντρίμμια», είπε ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, στα εγκαίνια της έκθεσης «Στην κόψη του ματιού» που πραγματοποιήθηκαν χθες, Σάββατο 15 Νοεμβρίου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Εγκαταστάσεις βίντεο και φωτογραφίες, πρώιμα έργα του καλλιτέχνη, συνθέτουν το υλικό της έκθεσης, την οποία ο ίδιος αφιέρωσε «σε παλιούς εραστές και φίλους που πέθαναν τη δεκαετία του '80 από aids».

Δημιουργό με οξυμένα αισθητήρια και κοινωνικά αντανακλαστικά, ματιά κοφτερή, συχνά επώδυνη για την κοινωνία και τον εαυτό μας, χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Γιάνναρη η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δέσποινα Μουζάκη. Όπως σημείωσε στο χαιρετισμό της «η διαδρομή προς την καλλιτεχνική ωρίμανση, όπως παρουσιάζεται εδώ, πάει πέρα από τους καλλιτεχνικούς πειραματισμούς ενός ταλαντούχου σκηνοθέτη και ορίζει μια ήδη δομημένη και συνολική ματιά απέναντι στην τέχνη του». Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Θοδωρής Δραβίλλας, ο οποίος παρέστη στα εγκαίνια, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη δουλειά του καλλιτέχνη, ενώ τόνισε πως το Υπουργείο Πολιτισμού στέκεται αρωγός της προσπάθειας του Φεστιβάλ, «που αναδεικνύει τη Θεσσαλονίκη των λαών».

«Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει και φέτος ενεργά στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου», σημείωσε η πρόεδρος του ΜΜΣΤ Ξανθίππη Χόιπελ, καλώντας το κοινό να εξερευνήσει μια έκθεση εξαιρετικής δύναμης. Η κ. Χόιπελ αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΜΜΣΤ με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τα δύο τελευταία χρόνια, καρπός της οποίας ήταν κάποιες πολύ σημαντικές παρουσιάσεις. Τέλος ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, για την παρουσία του στα εγκαίνια της έκθεσης αλλά και για τη στήριξη που παρέχει στο ΜΜΣΤ.

« ‘Στην κόψη του ματιού’ δεν εκτίθενται έργα του Γιάνναρη, αλλά ο ίδιος ο Γιάνναρης, με σκοπό να σοκάρει όσους θέλουν να αποσιωπήσουν ότι τα πράγματα έχουν πολλές όψεις», ανέφερε ο επιμελητής της έκθεσης Ντένης Ζαχαρόπουλος και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους ανθρώπους του ΜΜΣΤ που «ανοίγουν» το Μουσείο σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. «Η έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι ο ωκεανός του Γιάνναρη, ένας ωκεανός στον οποίο μπορεί κανείς πολύ εύκολα να πνιγεί. Ο Γιάνναρης θίγει την αμφισημία όλων των διαφοροποιήσεων της κοινωνίας. Δημιουργεί τις ζώνες εκείνες, όπου μεταξύ σκότους και φωτός, τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά», σχολίασε ο κ. Ζαχαρόπουλος και κατέληξε: «Η έκθεση μπορεί να ειδωθεί ως ψυχανάλυση ή μυθιστόρημα γιατί έχει έντονο το στοιχείο της εσωτερικής αφήγησης, ή και ως κάτι τελείως χαοτικό που ο καθένας καλείται να δομήσει με το δικό του τρόπο».

Τα κείμενα που συνοδεύουν την έκθεση προέρχονται από το έργο “Το θαύμα του ρόδου” του Ζαν Ζενέ. Αντί καταλόγου η έκθεση συνοδεύεται από ένα έντυπο: την προσωπική εικαστική μαρτυρία και διαδρομή αυτής της όψης του έργου του Κωνσταντίνου Γιάνναρη. Στο πλαίσιο της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τις 14 Δεκεμβρίου, προβάλλεται και η βραβευμένη του ταινία «Από την άκρη της πόλης».