ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗ «ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ»

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗ
«ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ»

«Ο Κυριάκος Κατζουράκης είναι ένας σπουδαίος ζωγράφος και ένας σπουδαίος σκηνοθέτης. Με την έκθεση «Ψάχνοντας τον Πανσέληνο» συνδυάζει και ανυψώνει και τις δύο τέχνες. Δεν πρόκειται απλώς για τα εργαλεία προπαρασκευής μιας ταινίας αλλά για κατάθεση της τέχνης του. Ο Κυριάκος Κατζουράκης μας δίνει υπέροχες εικόνες με εικαστική ματιά και κινηματογραφική ατμόσφαιρα, εικόνες που δημιουργούν μια βαθιά αίσθηση στα μάτια της ψυχής μας». Τα παραπάνω ανέφερε η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Δέσποινα Μουζάκη, στα εγκαίνια της έκθεσης «Ψάχνοντας τον Πανσέληνο» που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.

Τα έργα της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, είναι σχέδια από το ντεκουπάζ της ταινίας που γυρίζει ο Κυριάκος Καντζουράκης για τον ζωγράφο του Βυζαντίου Eμμανουήλ Πανσέληνο. Από τη μια οι ζωγραφισμένες σκηνές και από την άλλη στοιχεία από το σενάριο, αλλά και οι σημειώσεις του σκηνοθέτη πάνω στα έργα, δημιουργούν στο θεατή την αίσθηση ότι παρακολουθεί τα γυρίσματα της ταινίας. Η κ. Μουζάκη ευχαρίστησε το Τελλόγλειο για τη γόνιμη συνεργασία και κάλεσε τον Κυριάκο Κατζουράκη να δώσει το παρών στο επόμενο Φεστιβάλ Κινηματογράφου με τη νέα του ταινία.

Εκ μέρους του ΔΣ του Τελλογλείου, η γενική γραμματέας και καθηγήτρια του ΑΠΘ Αλεξάνδρα Βουτυρά ευχαρίστησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και επαίνεσε τη δουλειά του Κυριάκου Κατζουράκη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «συνδέει με τον καλύτερο τρόπο τον κινηματογράφο με το προκαταρκτικό εικαστικό στάδιο».

Ο Κυριάκος Κατζουράκης ολοκλήρωσε τη χρονιά που πέρασε το storyboard και άρχισε τα γυρίσματα της ταινίας. «Η ταινία δεν ασχολείται με το τι ήταν ο Πανσέληνος αλλά με το πώς αυτός ο καλλιτέχνης, που ανέτρεψε τα δεδομένα της εποχής, χρησιμοποιώντας την προοπτική το 1290, την ίδια ακριβώς περίοδο που το έκανε και ο Τζιότο, δεν αναγνωρίσθηκε όπως εκείνος», είπε ο ίδιος ο καλλιτέχνης και πρόσθεσε: «Τα πρόσωπα στην ταινία ορίζονται από δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους. Στον ένα γλιστρά η ζωή πολύ γρήγορα, τόσο που δεν προλαβαίνει κανείς να ψάξει και ν’ αναρωτηθεί. Από αυτόν τον κόσμο προέρχεται και ο Μάνος, που ψάχνει τα ίχνη του Πανσέληνου. Τα άλλα πρόσωπα είναι παγωμένα στο χώρο της ευτέλειας και ζούνε κοιτάζοντας από μια χαραμάδα τα γεγονότα. Εκεί κατοικεί η Άννα. Και το δράμα της είναι ότι όντας καθηλωμένη, έχει όλο το χρόνο να θυμάται και να υποφέρει. Η Άννα και ο Μάνος συναντιούνται από μια σύμπτωση. Η συνάντηση αυτή τους επηρεάζει όλους, σχεδόν όλα τα πρόσωπα γύρω τους κάνουν ένα βήμα αλλαγής, μια μικρή εξέγερση. Η σύμπτωση αυτή είναι το θέμα της ταινίας, τα γυρίσματα της οποίας θα ολοκληρωθούν μέχρι την άνοιξη του 2009».