ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΙΒΑΝ ΛΑΝΤΙΣΛΑΒ ΓΚΑΛΕΤΑ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΙΒΑΝ ΛΑΝΤΙΣΛΑΒ ΓΚΑΛΕΤΑ

Μπορούν είκοσι χρόνια κινηματογραφίας να αποτυπωθούν σε μόλις εξήντα λεπτά φιλμ; Κι όμως, αν μιλάμε για την περίπτωση του Κροάτη μάστορα της εικόνας Ιβάν Λάντισλαβ Γκαλέτα γίνεται... Ο υπεύθυνος του τμήματος πολυμέσων στη Σχολή Καλών Τεχνών του Ζάγκρεμπ εκτός του ότι αποκαλύπτεται στο κοινό της Θεσσαλονίκης μέσα από τις ταινίες του - που όλες μαζί δεν ξεπερνούν τα 60 λεπτά! – κερδίζει τις εντυπώσεις με την πρωτότυπη εγκατάστασή του στον χώρο του Γιαχουντί Χαμάμ. Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, εγκαινιάστηκε στα Λουλουδάδικα, στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η έκθεση του Βαλκάνιου πειραματικού κινηματογραφιστή, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 25 Νοεμβρίου.

Η επιμελήτρια της έκθεση Μάριον Ιγγλέση μιλώντας για τον ιδιαίτερο αυτόν καλλιτέχνη χαρακτήρισε την τέχνη του «ζουμερή», ενώ δεν δίστασε να παρατηρήσει πως τον έχει συνδυάσει με το φαγητό, αφού ο Γκαλέτα τύλιξε το βιογραφικό του σε ένα μπισκότο πριν το χαρίσει στους παρευρισκόμενους στα εγκαίνια της έκθεσης του. Μια κίνηση που εκφράζει την ιδέα που έχει ο δημιουργός για την τέχνη: «Τέχνη δεν είναι το αποτέλεσμα αλλά η διαδικασία», λέει χαρακτηριστικά. Ο Ιβάν Λάντισλαβ Γκαλέτα αφού ευχαρίστησε το Φεστιβάλ για την ευκαιρία που του δίνει να παρουσιαστεί το έργο του, είπε πως θεωρεί τον χώρο του Γιαχουντί Χαμάμ ιερό.

Ένα εκκρεμές αιωρείται πάνω από ένα παλιό εβραϊκό μπάνιο, γεμισμένο με αλεύρι και ο Γκαλέτα καλεί το κοινό να ανακαλύψει μαζί του την τέχνη εν εξελίξει. «Η ενέργεια είναι που έχει σημασία στην τέχνη, ίσως και η συμμετρία. Είμαι σκλάβος της συμμετρίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κροάτης δημιουργός.

Σε μήνυμά της για το έργο του Γκαλέτα, η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη σχολίασε πως «πρέπει κανείς να βιώσει το έργο του Γκαλέτα και όχι απλά να το κοιτάξει». Τον χαρακτήρισε από τους σημαντικότερους δημιουργούς του πειραματικού σινεμά και θύμισε πως απλές φράσεις και μικρές κινήσεις στο έργο του αποκτούν διαφορετικές διαστάσεις.