ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Tην επίσημη πρεμιέρα του πραγματοποίησε χθες, Κυριακή 17 Νοεμβρίου, το τμήμα του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ματιές στα Βαλκάνια, που για 15η συνεχή χρονιά αναδεικνύει τη σύγχρονη κινηματογραφική παραγωγή της βαλκανικής χερσονήσου. Η πρεμιέρα έγινε σε ένα κατάμεστο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας Τρεις πίθηκοι του αναγνωρισμένου Τούρκου σκηνοθέτη Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, παρουσία της Άρτεμις Αμπατσί, συζύγου του Τούρκου πρόξενου στην Θεσσαλονίκη Χακάν Αμπατσί, του Τούρκου υποπρόξενου στη Θεσσαλονίκη Τολγκά Σιμσίρ, της διευθύντριας του Φεστιβάλ Δέσποινας Μουζάκη, αλλά και των δύο πρωταγωνιστών της ταινίας Γιαβούζ Μπιγκόλ και Χατιτζέ Ασλάν, οι οποίοι εξέφρασαν τη χαρά τους που βρίσκονται στην Ελλάδα, τονίζοντας τις ομοιότητες των δύο λαών.

Η ταινία Τρεις πίθηκοι εντάσσεται στο αφιέρωμα στον σύγχρονο τούρκικο κινηματογράφο που πραγματοποιεί φέτος το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια, με την υποστήριξη του τούρκικου προξενείου στη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ, έχει τιμηθεί από την 47η διοργάνωση με Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο του έργου του. Η τελευταία του δουλειά, μια ταινία εκπληκτικής εικαστικής δύναμης, που του χάρισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Κανών το 2008, είναι ένα δυνατό ψυχολογικό δράμα με στοιχεία νουάρ που διερευνά την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ψυχής.

Μετά την προβολή της ταινίας, η Άρτεμις Αμπατσί προσέφερε λουλούδια στην Χατιτζέ Ασλάν, η οποία απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των θεατών. Ακολούθησαν ερωτήσεις του κοινού και στη συνέχεια δείπνο που παρέθεσε το Τουρκικό Προξενείο.

 



In cooperation with the Turkish Consulate General in Thessaloniki

Σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη