ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΟΛΙΒΕΡ ΣΤΟΟΥΝ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΟΛΙΒΕΡ ΣΤΟΟΥΝ

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που κατέκλυσαν την αποθήκη Γ, απάντησε ο αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός Όλιβερ Στόουν, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 18 Νοεμβρίου.

Μιλώντας για την νέα του ταινία W, ο Όλιβερ Στόουν, αναφέρθηκε στην περίοδο που ήταν συμφοιτητής με τον Τζόρτζ Μπους στο Γέιλ, το 1968. Περιέγραψε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ως τον τύπο που συμμετείχε στις κοινωνικές εκδηλώσεις και τις αδελφότητες και αναφέρθηκε στη μετέπειτα συνάντησή τους το 1998 όταν ο Μπους ήταν κυβερνήτης του Τέξας. «Με εντυπωσίασε η αυτοπεποίθησή του και η καλολαδωμένη “μηχανή” στήριξης και προώθησής του», είπε και πρόσθεσε πως από τότε είχε την αίσθηση ότι ο Μπους θα κέρδιζε τις εκλογές του 2000.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε αποφάσισε να κάνει μία ταινία για τον Τζόρτζ Μπους, δήλωσε ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου δεν τον ενδιέφερε άλλη μία ταινία για τον πόλεμο του Ιράκ: «Σκέφτηκα να δείξω πως λειτουργούσε το μυαλό των ανθρώπων που έπαιρναν τις αποφάσεις, μια μικρή ομάδα 6 έως 12 ατόμων που προέβησαν σε τεράστιες, ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούσε η αμερικανική κυβέρνηση. Συνειδητοποίησα πως ο Μπους είχε πατήσει όλα τα διαθέσιμα κουμπιά που υπήρχαν στην αμερικανική κοινωνία. Δεν είμαι δημοσιογράφος, είμαι δραματουργός και μετά τις ταινίες για τον Κένεντι και τον Νίξον δεν φανταζόμουν ότι θα έκανα άλλη μία ταινία για πρόεδρο των ΗΠΑ. Όμως ο Τζόρτζ Μπους άλλαξε τη ζωή μου, όπως και τη δική σας. Και τα εγγόνια μας ακόμα θα νοιώθουν την επίδρασή της πολιτικής του, νομίζω ότι η προεδρία του ήταν καθοριστική για τη ζωή του πλανήτη». Σε ερώτηση για την εκλογή Ομπάμα, ο Όλιβερ Στόουν δήλωσε ότι ο νέος πρόεδρος δίνει αρκετές ελπίδες: «Υπάρχουν προσδοκίες για αλλαγή, είναι όμως πολύ νωρίς για να ξέρουμε τι θα γίνει».

Αναφερόμενος εκτενέστερα στην πολιτική κατάσταση της χώρας του ο Όλιβερ Στόουν δήλωσε ότι ο Τζόρτζ Μπους υποτιμήθηκε και ακόμη και τώρα, που είναι πλέον ανίσχυρος, το δόγμα Μπους για την τρομοκρατία συνεχίζει να εφαρμόζεται: «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση κρυφακούει ότι θέλει και όποιον θέλει, ισχυρίζεται ότι στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας μπορεί να κάνει πόλεμο με τον οποιοδήποτε. Ο Μπους ονομάζει τον εαυτό του «πρόεδρο του πολέμου» και αυτό με τρομοκρατεί. Θα ήθελα να δω αυτό το καρκίνωμα να συρρικνώνεται. Δεν ξέρω αν θα το αλλάξει ο Ομπάμα, όμως δεν είμαι πολύ αισιόδοξος».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποιο ακριβώς είναι το σύστημα που κινεί τις εξελίξεις στη χώρα του ο Στόουν δήλωσε: «Ο Μπους είναι προϊόν ενός σταθερού μοτίβου στρατικοποίησης που ισχύει από το 1946 και αφορά στην ανάγκη των ΗΠΑ να εφευρίσκουν πάντα έναν εχθρό. Υπό αυτή την έννοια ο Νίξον είναι ο παππούς του Μπους και ο Ρίγκαν ο μπαμπάς του. Πολιτικοποίησε έναν πόλεμο προς όφελος του κόμματός του, εκμεταλλευόμενος το φόβο των Αμερικανών και την ανάγκη τους για ασφάλεια, ξεχνώντας τη ρήση του Ρούζβελτ πως το μόνο που έχουν να φοβούνται είναι ο ίδιος ο φόβος. Ο ίδιος ο Μπους βλέπει τον εαυτό του ως σωτήρα και ακόμα και τώρα πιστεύει ότι το 2040 θα τον ευχαριστούν για την πολιτική του».

Στη συνέχεια εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν θα είναι σε θέση ο Μπάρακ Ομπάμα να περικόψει τα κονδύλια προς το πεντάγωνο - τα οποία αγγίζουν το ένα τρις δολάρια -και υποστήριξε ότι ίσως η οικονομική κρίση να είναι η μόνη που μπορεί να καταφέρει να σταματήσει αυτή την πολιτική, να κάνει την Αμερική να πάψει να λειτουργεί ως αυτοκρατορία: «Αν ο Μπους ήταν πετυχημένος οικονομικά, μετά το Ιράκ θα εισέβαλε στο Ιράν και τη Βενεζουέλα».

Όσο για την εμπορική αποτυχία της ταινίας του Γεννημένοι δολοφόνοι, ο Αμερικανός σκηνοθέτης δήλωσε πως είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς σάτιρα. « Ήταν μία ταινία για την βία και την εκμετάλλευση της, σε μία κοινωνία, την αμερικανική, που έχει ως κουλτούρα της την απληστία, τη βία και το Χριστό».