ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΜΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ «Ο ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ»

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΜΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ «Ο ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ»

«Ο ταξιδιώτης της μνήμης», η έκθεση που είναι αφιερωμένη στον Μάνο Ζαχαρία, τιμώμενο πρόσωπο του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εγκαινιάστηκε χθες Τρίτη 18 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Φωτογραφικά έργα, αποτυπώματα μιας μεγάλης κινηματογραφικής πορείας που στο μεγαλύτερο μέρος της, εξελίχθηκε εκτός Ελλάδας, αποκαλύπτουν τον Μάνο Ζαχαρία, τον ξενιτεμένο κινηματογραφιστή, τον πάντα σεμνό δημιουργό, τον άνθρωπο της διανόησης, αλλά και των πράξεων.

Και καθώς η έκθεση φιλοξενείται στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ο Μάνος Ζαχαρίας αφού ευχαρίστησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που για πρώτη φορά παρουσιάζει το σύνολο του έργου του, μίλησε για την σύνδεσή του με τη Γαλλία, μια πτυχή την οποία δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος. «Ευχαριστώ τη Γαλλία που μου έδωσε την ευκαιρία να σπουδάσω, να αποκτήσω μια ουσιαστική μόρφωση και να γίνω αυτό που είμαι», δήλωσε ο δημιουργός.
«Υπάρχει η ελληνική ανάσα στις φωτογραφίες. Αυτές αλλά και η μεγάλη κινηματογραφική καριέρα του κ. Ζαχαρία μας δείχνουν ποια ήταν η διαδρομή του ανθρώπου», είπε στη συνέχεια ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλικής Δημοκρατίας Κριστιάν Τιμονιέ.

«Στο φετινό πλήρες αφιέρωμα για το έργο του Μάνου Ζαχαρία η έκθεση, αποτελούμενη από αρχειακό υλικό και φωτογραφικά πλάνα από τις ταινίες του, είναι απαραίτητο συμπλήρωμα και δίνει την ευκαιρία για μια ολοκληρωμένη εικόνα της πορείας ενός φωτισμένου ιδεολόγου και θερμού ανθρωπιστή», επεσήμανε ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χωραφάς.

Η έκθεση «Ο ταξιδιώτης της μνήμης», την οποία επιμελούνται η Μάριον Ιγγλέση και ο Γιώργος Νούνεσης θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου.