ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ GENERATION NEXT

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ GENERATION NEXT

Το Generation Next, το νέο πρόγραμμα του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που εντάσσεται στο ελληνικό τμήμα και δίνει βήμα στην επόμενη γενιά του ελληνικού σινεμά, παρουσιάστηκε σήμερα, Τρίτη 18 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη. «Σήμερα κάνουμε ένα άλμα στο μέλλον και παρουσιάζουμε τη νέα γενιά του ελληνικού κινηματογράφου, τη γνωστή ως Generation Next», είπε χαρακτηριστικά, καλωσορίζοντας τους σκηνοθέτες του φετινού Generation Next, ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, υπεύθυνος του ελληνικού τμήματος του Φεστιβάλ.

Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργος Χωραφάς στον χαιρετισμό που απηύθυνε, εξέφρασε τον ενθουσιασμό και την ικανοποίησή του, για την πρωτοβουλία του Generation Next και ευχήθηκε στους νέους σκηνοθέτες να γυρίσουν πολλές ταινίες. «Ελπίζω η δική σας γενιά να βρει έναν κινηματογραφικό χώρο πιο ευνοϊκό από την generation now. Η σχέση του κινηματογράφου με την οικονομία και το κοινό υπόκειται σε συνεχείς αλλαγές. Δεν ξέρουμε τι μορφή θα έχει το Generation Next, είναι στο χέρι σας να το καθορίσετε. Ελπίζω να κρατήσετε βαθιά μέσα σας το αίσθημα του ενθουσιασμού που έχετε τώρα πριν από τη μεγάλου μήκους ταινία σας, αναμεμειγμένο με τον δημιουργικό φόβο, ώστε να μπορείτε να γυρνάτε πίσω σ' αυτή την αίσθηση κάθε φορά που κάνετε μια καινούργια ταινία», σημείωσε ο Γιώργος Χωραφάς.

Μιλώντας για τον στόχο του Generation Next, ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Το ζήτημα είναι μέσω της προβολής και της δικτύωσης στο Φεστιβάλ να βοηθήσουμε τους νέους σκηνοθέτες στη φάση που χρειάζονται υποστήριξη, πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης τους μεγάλου μήκους ταινίας». Στη συνέχεια παρουσίασε τους πέντε από τους επτά σκηνοθέτες που παρευρίσκονταν στην αίθουσα: Τους Άρη Μπαφαλούκα, Παναγιώτη Φαφούτη, Μπουγιάρ Αλιμάνι, Χρήστο Νικολέρη και Βαρδή Μαρινάκη. Οι δύο σκηνοθέτες που συμπληρώνουν το φετινό Generation Next, ο Σύλλας Τζουμέρκας και η Μαργαρίτα Μαντά, βρίσκονται ήδη στον τόπο των γυρισμάτων της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας τους. Στη θέση τους παραβρέθηκαν οι παραγωγοί τους, Μαρία Δρανδάκη και Λίνα Γιαννοπούλου αντίστοιχα.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Φαφούτης ο οποίος αφού ευχαρίστησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, επεσήμανε: «Είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα από την στιγμή που κάνεις μια ταινία μικρού μήκους μέχρι να φτάσεις σε μια ταινία μεγάλου μήκους. Οι ταινίες μικρού μήκους των περισσοτέρων από εμάς σταματούν το 2005 και το 2006. Αυτό πιστεύω ότι είναι ένα σοβαρό μειονέκτημα σε σχέση με το πως δουλεύεις εδώ και ελπίζω να καλυφθεί από την επόμενη γενιά από εμάς». Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ευχαρίστησε και η παραγωγός Λίνα Γιαννοπουλου, η οποία υπογράμμισε ότι: «Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι πολύ σημαντικό για όλους μας, διότι αισθανόμαστε ότι αυτό που κάνουμε έχει αντίκτυπο και μας δίνει την δύναμη να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα».

Κλείνοντας την παρουσίαση ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης αποκάλυψε στους σκηνοθέτες του Generation Next και μια μικρή έκπληξη: «Το συμβολικό δώρο που σας κάνει το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι να υπογράψουν όλοι οι μεγάλοι σκηνοθέτες που είναι προσκεκλημένοι του, στον κατάλογο που έχει εκδώσει το Φεστιβάλ για την Generation Next. Αυτή στη στιγμή έχει υπογράψει ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος και ακολουθούν ο Όλιβερ Στόουν και ο Τακέσι Κιτάνο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά και τους υποσχέθηκε κι άλλες μικρές εκπλήξεις κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Την παρουσίαση του προγράμματος Generation Next ακολούθησε η προβολή ταινιών μικρού μήκους που φέρουν την υπογραφή των επτά νέων σκηνοθετών.