ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΚΕΣΙ ΚΙΤΑΝΟ

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΚΕΣΙ ΚΙΤΑΝΟ

Τον πολυσχιδή και ιδιαίτερα δημοφιλή στους Έλληνες θεατές Ιάπωνα δημιουργό Τακέσι Κιτάνο βράβευσε με τον Χρυσό Αλέξανδρο, για το σύνολο του έργου του, το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Νοεμβρίου, σε ένα ασφυκτικά γεμάτο Ολύμπιον.

Την τιμητική εκδήλωση για τον σπουδαίο Ιάπωνα κινηματογραφιστή, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, χαιρέτησε η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Σκηνοθέτης και ηθοποιός, παραγωγός και σεναριογράφος, τηλεοπτική προσωπικότητα και συγγραφέας, ο Τακέσι Κιτάνο αποτελεί τη ζωογόνο δύναμη του ιαπωνικού σινεμά. Πρόκειται για έναν αληθινά αναγεννησιακό άνθρωπο, που βρίσκει τους πιο ιδιαίτερους τρόπους για να δημιουργήσει. Το έργο του είναι βαθιά προσωπικό και εμποτισμένο με ιδέες και σύμβολα της ιαπωνικής κουλτούρας. Ωστόσο, κατορθώνει να γίνεται παγκόσμιο και το κοινό μπορεί να το αντιλαμβάνεται, χάρη στη μοναδική ικανότητα του Κιτάνο να μεταφράζει την σκέψη του σε αληθινά εμπνευσμένες, ποιητικές αλλά και βίαιες, εσωτερικές και μαζί μεγαλειώδεις ιστορίες και εικόνες. Είναι τιμή μας να απονείμουμε στον Τακέσι Κιτάνο το κορυφαίο βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον Χρυσό Αλέξανδρο, εκ μέρους της διοργάνωσης, αλλά και εκ μέρους όλων των πιστών του θεατών στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν αγαπήσει και έχουν μαγευτεί από το ξεχωριστό, πρόσφορο σε αναγνώσεις και γεμάτο από γόνιμες ιδέες, έργο του».

Παραλαμβάνοντας τον Χρυσό Αλέξανδρο από τα χέρια του προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιώργου Χωραφά, ο Ιάπωνας δημιουργός δήλωσε ότι το συγκεκριμένο βραβείο έχει ξεχωριστή αξία για τον ίδιο. «Δεν γνωρίζω πάρα πολλά πράγματα για την Ελλάδα, ωστόσο γνωρίζω καλά ότι είναι μια χώρα με μακραίωνη παράδοση, που έθεσε τις βάσεις του δυτικού πολιτισμού και ανέδειξε σπουδαίους φιλοσόφους όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, αλλά και μαθηματικούς όπως ο Πυθαγόρας. Για το λόγο αυτό, η σημερινή βράβευση αποτελεί μια ιδιαίτερα μεγάλη τιμή για μένα. Από την άλλη πλευρά, όμως, με κάνει να αισθάνομαι λίγο περίεργα, καθώς δεν νομίζω ότι είμαι τόσο σπουδαίος ώστε να αξίζω μια τέτοια τιμή από την Ελλάδα», τόνισε με σεμνότητα ο Τακέσι Κιτάνο και συμπλήρωσε: «Αυτό το βραβείο μου δίνει κίνητρο, προκειμένου να συνεχίσω να δημιουργώ ταινίες, με την ελπίδα ότι μελλοντικά θα επιστρέψω στη Θεσσαλονίκη με μια νέα ταινία, για την οποία και θα κερδίσω ένα ακόμη βραβείο».

Ακολούθησε η προβολή της τελευταίας ταινίας του Τακέσι Κιτάνο Ο Αχιλλέας και η Χελώνα, η οποία αφηγείται την ιστορία του Ματσίζου, ενός ερασιτέχνη ζωγράφου. Η ταινία τον ακολουθεί από τα πρώτα του βήματα και καταγράφει τον αδιάκοπο, μάταιο αγώνα του για αναγνώριση. Ο Κιτάνο συνδυάζει απολαυστικά το χιούμορ και το συναίσθημα, σχολιάζοντας με τον τρόπο του την εμμονοληπτική ανάγκη του δημιουργού για καταξίωση. Μετά το πέρας της προβολής ο Τακέσι Κιτάνο προθυμοποιήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις θεατών, σχολιάζοντας, ανάμεσα σε άλλα: «Η συγκεκριμένη ταινία είναι μυθοπλασία, αλλά κατά κάποιον τρόπο διαθέτει και αυτοβιογραφικά στοιχεία. Οι αυτοβιογραφικές αναφορές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι ταινίες μου δεν τυγχάνουν αποδοχής στην ίδια μου την πατρίδα. Είναι πιο δημοφιλείς στην Ευρώπη, παρά στην Ιαπωνία. Αυτό μου γεννά το συναίσθημα ότι ίσως δεν αξίζει να ασχολούμαι και να δημιουργώ ταινίες. Κυρίως, όμως, με κάνει να συνειδητοποιώ ότι η καλλιτεχνική ή εμπορική επιτυχία έχει δευτερεύοντα ρόλο στη ζωή ενός καλλιτέχνη. Εκείνο που έχει σημασία για τον καλλιτέχνη, είναι να συνεχίζει να ασχολείται με αυτό που αγαπά, ώστε να φτάσει στο σημείο να βρει την ευτυχία μέσα από την ίδια την ενασχόλησή του με την τέχνη».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, μαζί με τη σύζυγό του, ηθοποιό Μελίνα Μποτέλη, ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Τακανόρι Κιταμούρα μετά της συζύγου του, ο επίτιμος γενικός πρόξενος της Ιαπωνίας στη Θεσσαλονίκη Δημήτριος Μπακατσέλος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, καθώς και πολλές ακόμη προσωπικότητες από τον πολιτικό και τον καλλιτεχνικό χώρο.