ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: CAROUSEL ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: CAROUSEL ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Το βιβλίο Carousel της Σοφίας Σωτηρίου, στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη ταινία του Σταμάτη Τσαρουχά που προβάλλεται στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό, την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008, στο Αντλιοστάσιο του λιμανιού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Συντονίστρια ήταν η Αθηνά Καρτάλου, υπεύθυνη εκδόσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

«To βιβλίο και η ταινία φέρνουν στην επιφάνεια μια πραγματικότητα που δυστυχώς υπάρχει, ένα θέμα που δύσκολα αγγίζεται και συζητιέται. Εμείς είμαστε εδώ για να το υπογραμμίσουμε. Το Φεστιβάλ εκτός από μία γιορτή του κινηματογράφου με λαμπερές προσωπικότητες, θίγει μέσω της τέχνης του σινεμά τέτοιου είδους προβλήματα, με στόχο να αλλάξει κάτι», επισήμανε, μεταξύ άλλων, η Αθηνά Καρτάλου.

Στη συνέχεια η ηθοποιός Καλλιόπη Ευαγγελίδη διάβασε κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο και τόνισε πως το πρόβλημα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης δεν πρέπει να αφήνει κανέναν αδιάφορο. «Οι περιγραφές του βιβλίου μου θύμισαν τις βόλτες που πήγαινα με τη γιαγιά μου στην πλατεία Ελευθερίας, όταν ήμουν μικρή. Σήμερα στην ίδια πλατεία πηγαίνω βόλτα τα παιδιά μου και με πονάει, ανάμεσα στα χιλιάδες που περπατάνε, να υπάρχουν κάποια πληγωμένα».

Την ανάγκη αφύπνισης της κοινής γνώμης τόνισε αμέσως μετά η Ράνια Βατσκάλη, εκπρόσωπος του Χαμόγελου του Παιδιού. «Η παρουσίαση του βιβλίου συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Κακοποίησης. Η Σοφία Σωτηρίου και ο Σταμάτης Τσαρουχάς με το έργο τους βάζουν ένα λιθαράκι στη μάχη να σταθούμε ψυχολογικά στο πλευρό όλων των παιδιών που πέφτουν θύματα και τους ευχαριστούμε που βρίσκονται στο πλευρό μας».

Η κ. Βατσκάλη διευκρίνισε πως τα στατιστικά στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, γι’ αυτό δεν πρέπει να εστιάζουμε σε αυτά. «Το πρώτο εξάμηνο του 2008 έχουμε δεχτεί περίπου 650 σοβαρές καταγγελίες, που αφορούν περισσότερα από 1200 παιδιά. Ο αριθμός δεν καθρεφτίζει την αλήθεια. Ειδικά στη σεξουαλική κακοποίηση, τις πιο πολλές φορές το θύμα δεν βρίσκει το θάρρος να το καταγγείλει», είπε σχετικά και πρόσθεσε: «Το παιδί που πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης σε μικρή ηλικία βιάζεται πολλές φορές στη ζωή του. Μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων, αν βρει το θάρρος να το καταγγείλει, από το σύντροφό του που αρνείται να δεχτεί τι κουβαλάει μέσα του, από τους φίλους του που δεν το καταλαβαίνουν».

Ο σκηνοθέτης Σταμάτης Τσαρουχάς χαρακτήρισε το γύρισμα της συγκεκριμένης ταινίας ως δοκιμασία. «Ήξερα ότι θα αντιμετώπιζα δυσκολίες στην προώθηση της ταινίας, αλλά ήθελα να σπάσω το πέπλο της σιωπής που καλύπτει το πρόβλημα, σε μια προσπάθεια να συμβάλω με τον τρόπο μου στον περιορισμό του» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Αποδέκτης της προσπάθειας μας είναι το κοινό και ελπίζω να αγκαλιάσει τόσο το βιβλίο, όσο και την ταινία».

Τελευταία πήρε το λόγο η συγγραφέας, σεναριογράφος και ηθοποιός Σοφία Σωτηρίου, εξηγώντας πως αφορμή για να γράψει το Carousel στάθηκε ένα πραγματικό γεγονός: «To ερέθισμα υπήρξε χρόνια πριν και υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως στο μέλλον θα θίξω αυτό το ζήτημα. Ένιωσα λοιπόν ότι ήρθε η στιγμή να μιλήσω σε ανθρώπους που βίωσαν τέτοιες εμπειρίες, για να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια, αλλά να αγκαλιάζουμε τα άτομα που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και ελπίζω με αυτό το βιβλίο να βοηθήσω, όσο μπορώ, προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε η κ. Σωτηρίου, κλείνοντας τη βιβλιοπαρουσίαση.