ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Οι δυνατότητες και οι προοπτικές του ευρωπαϊκού προγράμματος MIDAS και της ψηφιακής πύλης http.//www.filmarchives-online.eu/ παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Νοεμβρίου στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η ψηφιακή πύλη filmarchives online παρέχει πρόσβαση σε συλλογές κινούμενης εικόνας, 18 ευρωπαϊκών κινηματογραφικών αρχείων για πολιτιστικούς και εμπορικούς σκοπούς. Έως τώρα, περίπου 5.000 έργα - κυρίως με περιεχόμενο μη μυθοπλαστικό - διατίθενται προς αναζήτηση και μελέτη σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες και η βάση δεδομένων εμπλουτίζεται καθημερινά. Το filmarchives online είχε ως αφετηρία του το πρόγραμμα MIDAS (Moving Image Database for Access and Re-use of European Film Collections- Βάση Δεδομένων Κινούμενης Εικόνας για την Πρόσβαση και Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Συλλογών) που αποτελεί τμήμα του προγράμματος Media Plus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την εκδήλωση χαιρέτησε με μήνυμά της η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη, η οποία εξήρε το έργο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος για τη διατήρηση της κινηματογραφικής μας μνήμης: «Το έργο της Ταινιοθήκης της Ελλάδας είναι ανεκτίμητο. Πάντα με θέρμη και πάθος, παρά τις συνήθεις αντιξοότητες οι άνθρωποί της δουλεύουν χαμηλόφωνα αλλά ουσιαστικά, προσφέροντας πολύτιμο έργο. Και πάντα δίπλα στο Φεστιβάλ σε μία σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και ουσιαστικής συνεργασίας με κοινές δράσεις που ξεπερνούν τα τυπικά στεγανά. Η Ταινιοθήκη, αποκαθιστώντας σπάνιες ταινίες, αρχειοθετώντας και συλλέγοντας υλικό και φιλμ δημιουργούν έναν πολύτιμο ταμιευτήρα για το ελληνικό αλλά και παγκόσμιο σινεμά. Μια από τις πιο πρόσφατες και αξιέπαινες δράσεις τους είναι και αυτή που θα μας παρουσιάσουν σήμερα. Η συνεργασία με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MIDAS και την ψηφιακή πύλη filmarchives-online», ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Φεστιβάλ και ευχήθηκε στην Ταινιοθήκη «καλή μετεγκατάσταση στον νέο τους χώρο στην Αθήνα, τον οποίον περιμένουμε με ανυπομονησία να ανοίξει».

Ο Θεόδωρος Αδαμόπουλος, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, σημείωσε την ανάγκη εύκολης πρόσβασης, έρευνας και μελέτης των κινηματογραφικών αρχείων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών, δηλαδή της ψηφιοποίησης των φιλμ που φυλάσσονται στις ταινιοθήκες της Ευρώπης.

Ακολούθησε η προβολή δεκατεσσάρων κινηματογραφικών θησαυρών που καλύπτουν χρονικά την περίοδο από το 1909 μέχρι το 1978 και προήλθαν από ευρωπαϊκά κινηματογραφικά αρχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα MIDAS. Η προβολή των μικρού μήκους ταινιών με τον τίτλο «Σκηνές από το παρελθόν των ευρωπαϊκών πόλεων» οδήγησε τους θεατές σ' ένα ταξίδι στο χρόνο και το παρελθόν γνωστών πόλεων της γηραιάς ηπείρου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε την προβολή, η Μαρία Κομνηνού, Γ.Γ. του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, τόνισε ότι «τα κινηματογραφικά αρχεία έχουν ένα διττό ρόλο: λειτουργούν ως βιβλιοθήκες και ως μουσεία. Το MIDAS υπήρξε μια σημαντική ευκαιρία για την Ταινιοθήκη της Ελλάδας να διαμορφώσει μαζί με άλλα 18 ευρωπαϊκά αρχεία, αυτή τη βάση δεδομένων και να “σκεφτεί” σοβαρά το ρόλο της ως ψηφιακή βιβλιοθήκη» υπογράμμισε η κυρία Κομνηνού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, στο εργαστήριο συντήρησης της Ταινιοθήκης της Ελλάδος έχουν μέχρι στιγμής αποκατασταθεί και ψηφιοποιηθεί 55 ώρες αρχειακού υλικού.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Felix Shurman εκπρόσωπος του Deutsces Filminstitut- DIF. «Στην βάση δεδομένων της ψηφιακή πύλης filmarchives, η οποία είναι ελεύθερη και εύκολα προσβάσιμη από όλους, υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 21 χιλιάδες ταινίες μικρού μήκους που προέρχονται από 18 αρχεία χωρών της Ευρώπης και ο αριθμός τους αυξάνεται», είπε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια επισήμανε την ιδιαίτερα δύσκολη και σύνθετη διαδικασία εξεύρεσης του κινηματογραφικού υλικού.

Ο Marian Vuiovic, από το Βελιγράδι τόνισε τη σημασία του προγράμματος MIDAS για την ταινιοθήκη της Γιουγκοσλαβίας που είναι μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου. «Διαθέτει πάνω 100 χιλιάδες φιλμ και ένας από τους στόχους μας είναι να γίνει προσβάσιμο αυτό το υλικό για το κοινό» δήλωσε ο κύριος Vuiovic και πρόσθεσε ότι στο Βελιγράδι πραγματοποιείται και ένα Φεστιβάλ με αρχειακό υλικό από ταινιοθήκες της Ευρώπης.