AVANT PREMIERE Η ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

AVANT PREMIERE Η ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Με την avant premiere της πολυαναμενόμενης καινούριας ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου Η σκόνη του χρόνου, έκλεισε χθες η βραδιά στο Ολύμπιον. Ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της ελληνικής κινηματογραφίας στο εξωτερικό παρουσίασε στην κατάμεστη αίθουσα την τελευταία του δουλειά, μια διεθνή συμπαραγωγή, που είχε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έκαναν αναγνωρίσιμη στον κόσμο την υπογραφή του δημιουργού.

Την avant premiere της Σκόνης του χώρου παρακολούθησαν φορείς της πολιτικής ηγεσίας και του καλλιτεχνικού χώρου, ανάμεσά τους ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, μαζί με τη σύζυγό του, ηθοποιό Μελίνα Μποτέλη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης και οι βουλευτές Ευάγγελος Βενιζέλος, Χρύσα Αράπογλου και Μαρία Δαμανάκη.

Ο υπουργός Πολιτισμού, κατά την είσοδο του στην αίθουσα Ολύμπιον, δήλωσε: «Κάθε νέα ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου αποτελεί είδηση για τους κινηματογραφόφιλους διεθνώς. Ο Αγγελόπουλος είναι ένας Έλληνας του κόσμου, που με το έργο του μετατρέπει το τοπικό σε διεθνές και πανανθρώπινο. Το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν μπορεί παρά να ενισχύει το έργο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου ο οποίος ανοίγει το δρόμο και στους νεότερους Έλληνες κινηματογραφιστές. Περιμένω να δω την ταινία του με ανυπομονησία και χαίρομαι ιδιαιτέρως που παρευρίσκομαι στην πρεμιέρα».

Ο καταξιωμένος έλληνας σκηνοθέτης, που απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού, αφού παρουσίασε τους συντελεστές της ταινίας που ήταν παρόντες στην προβολή, όπως ο πρωταγωνιστής της Γουίλεμ Νταφόε, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Διονύσης Φωτόπουλος και ο διευθυντής φωτογραφίας Ανδρέας Σινάνος, είπε συγκινημένος: «Χαίρομαι που ξαναβρίσκομαι εδώ. Δεν επιστρέφω παίρνοντας ρεβάνς, από εκεί που είχα διωχθεί, επιστρέφω γιατί αγάπησα το χώρο και την πόλη και γιατί η δουλειά που είχαμε ξεκινήσει τότε πρέπει να συνεχιστεί».

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Γουίλεμ Νταφόε ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εύχομαι να ευχαριστηθείτε την ταινία όπως εύχομαι να την ευχαριστηθώ κι εγώ, άλλωστε δεν την έχω ξαναδεί, την βλέπω εδώ μαζί σας για πρώτη φορά».