ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

ΕΓΚΑΙΝΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

Με την ειδική προβολή της ταινίας Το Χάραμα του πρόωρα χαμένου σκηνοθέτη Αλέξη Μπίστικα, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 23 Νοεμβρίου τα επίσημα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου «Αλέξανδρος» της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Ηφαιστίων Σερδάρης, η μητέρα του Αλέξη Μπίστικα, δημοσιογράφος Ελένη Μπίστικα, ο πρωταγωνιστής της ταινίας Το Χάραμα Σταύρος Ζαλμάς, ο υπεύθυνος διανομής της, παραγωγός Γιώργος Σπέντζος και πολλοί ακόμα φίλοι, συνεργάτες και συνάδελφοι του εκλιπόντος δημιουργού.

«Βρισκόμαστε σ' έναν ιστορικό χώρο, όπου έχουν γραφεί πολλές από τις σελίδες του Φεστιβάλ, αλλά και του ελληνικού σινεμά. Η ταινία που επιλέχθηκε για να εγκαινιαστεί το Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» έχει συμβολικό τίτλο, όπως άλλωστε και το όνομα της αίθουσας. Η ταινία αυτή ανήκει σ' έναν δημιουργό που αγάπησε τον ελληνικό κινηματογράφο και άνοιξε νέους δρόμους. Μαθητές, φίλοι και συνάδελφοί του βρίσκονται σήμερα εδώ, τιμώντας τη μνήμη του», επεσήμανε η Δέσποινα Μουζάκη.

Με αφορμή την προβολή της ταινίας, ο Σταύρος Ζαλμάς εξέφρασε την παράκληση να πραγματοποιηθεί στο επόμενο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ένα αφιέρωμα στις ταινίες μικρού μήκους του Αλέξη Μπίστικα, επιθυμία που έγινε δεκτή από την Δέσποινα Μουζάκη.

«Οι πιο σοβαρές σκέψεις του Αλέξη κρύβονται στις μικρού μήκους ταινίες του», υπογράμμισε ο Σταύρος Ζαλμάς, ο οποίος είχε κερδίσει για την ερμηνεία του στο Χάραμα το Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου στο 35ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το 1994, λίγους μήνες πριν από το θάνατο του Αλέξη Μπίστικα. Μιλώντας για την μοναδική μεγάλου μήκους ταινία που πρόλαβε να δημιουργήσει ο πρόωρα χαμένος σκηνοθέτης, ο ηθοποιός συμπλήρωσε: «Έχω κι εγώ την περιέργεια να ξαναδώ την ταινία έπειτα από 13 χρόνια. Τότε, κάναμε τα πρώτα μας βήματα μαζί με τον Άλεξη, που αν βρισκόταν σήμερα εδώ, θα είχε την αγωνία αν θα σας αρέσει η ταινία. Εφόσον ήταν ακόμα ανάμεσά μας, θα είχε βάλει το λιθαράκι του, συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στο διάλογο που γίνεται μεταξύ των πρωτογενών δημιουργών».

«Με τόσο πολλούς σπουδαίους ανθρώπους του κινηματογράφου στην αίθουσα, η σημερινή προβολή μοιάζει με masterclass. Χαίρομαι πολύ που βλέπω τον Σταύρο Ζαλμά, αλλά και τον Γιώργο Σπέντζο, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ του 1994, ήταν αυτός που είχε ειδοποιήσει τον Αλέξη ότι η ταινία είχε βρει διανομή. Τότε ο γιος μου ήταν καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι, όμως ζητούσε να αντιμετωπιστεί ως ίσος προς ίσους», είπε εμφανώς συγκινημένη η Ελένη Μπίστικα, και συμπλήρωσε: «Ο Αλέξης ήταν 31 ετών όταν πέθανε, το 1995. Για μένα, ο χρόνος σταμάτησε εκεί. Ήταν ο πιο σπουδαγμένος σκηνοθέτης της γενιάς του, αλλά δημιουργούσε τον πιο απλό κινηματογράφο, επειδή δεν ήθελε να σπάνε οι θεατές το κεφάλι τους για να καταλάβουν την ιστορία. Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερο μου αρέσει Το Χάραμα. Είναι σαν τις παλιές ελληνικές ταινίες, που τις βλέπεις κάθε Σαββατοκύριακο και τις μαθαίνεις απ' έξω, αλλά δεν τις χορταίνεις».