ΛΗΞΗ SALONICA STUDIO / FOUR CORNERS

ΛΗΞΗ SALONICA STUDIO / FOUR CORNERS

Την τελική παρουσίαση των πρότζεκτ τους έκαναν χθες, Σάββατο 22 Νοεμβρίου, οι 28 συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική πρωτοβουλία του Salonica Studio.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος φοιτητές σχολών κινηματογράφου, ειδικευόμενοι στην παραγωγή, είχαν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν προτάσεις σεναρίων σε ολιγομελείς ομάδες, να παρακολουθήσουν ατομικά εργαστήρια και σεμινάρια σχετικά με ζητήματα ανάπτυξης του φακέλου παραγωγής, χρηματοδότησης, συμπαραγωγής, διανομής και διακίνησης κινηματογραφικών ταινιών.

Συντονιστές-εκπαιδευτικοί των ομάδων του εργαστηρίου ήταν οι Svend Abrahamsen (πρώην υπεύθυνος διοίκησης του Nordic Film &TV Fund και σύμβουλος σεναρίων στη Δανία), Hans Christoph Schondienst (πρώην διοικητικό στέλεχος των στούντιο του Αμβούργου και διοικητικό στέλεχος της Allianz Filmproduktion, στη Γερμανία), Γιώργος Λυκιαρδόπουλος (διοικητικό στέλεχος της εταιρείας παραγωγής Highway Productions στην Ελλάδα), Gerhard von Halem (σύμβουλος κινηματογράφου & τηλεόρασης, παραγωγός).

Η παρουσίαση των προτάσεων των φοιτητών για ταινίες μεγάλου μήκους έγινε σε ομάδα κριτών από ειδικούς του χώρου, με τη μέθοδο του pitching. Στο pitching panel για την ανάπτυξη του φακέλου παραγωγής των ταινιών προσκεκλημένοι ειδικοί ομιλητές ήταν οι: Δημήτρης Μιμίκος ( ARGOVELA FILMS), Δημήτρης Κερκινος(BALKAN SURVEY), Bernd Buder (BERLIN FILM FESTIVAL- INTERNATIONAL FORUM OF NEW), Δημήτρης Μαχαιρίδης (MEDIA DESK). Στο πάνελ που αφορούσε στην παραγωγή, εκτός των παραπάνω προσκεκλημένοι ειδικοί ομιλητές ήταν και οι: Διονύσης Σαμιώτης (FILM IN MIND), Pablo Uson (ALEA DOCS & FILMS), Larry Jackson (IARTHOUSE), Marie-Pierre Macia και Juliette Lepoutre,(MOVIE PARTNERS IN MOTION FILM), Christophe Vidal (COFICINE NATIXIS).

Η εκπαιδευτική πρωτοβουλία Salonica Studio υλοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Industry Centre του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ ενώ φέτος εντάχθηκε στη νέα εκπαιδευτική δράση Four Corners που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός του Four Corners είναι να φέρνει κοντά φοιτητές και απόφοιτους απ’ όλη την Ευρώπη και να τους βοηθήσει να παράγουν την πρώτη τους μεγάλου μήκους ταινία και να έχει επιτυχή πορεία στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά. Ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2008 από τη Βαρκελώνη, συνεχίστηκε τον Ιούνιο στο Bournemouth και ολοκληρώνεται φέτος τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στο πρόγραμμα Four Corners, συμμετείχαν 28 φοιτητές από 6 ευρωπαϊκές σχολές και ακαδημίες κινηματογράφου από: Ελλάδα (ΑΠΘ), Μ. Βρετανία (Bournemouth Screen Academy & Skillset ), Ισπανία (Escuela Superior de Cine y Audiovisuales de Cataluna), Γερμανία (Filmakademie Baden-Wurttemberg in Ludwigsburg), Ρουμανία (National University for Theatre and Film in Bucharest) και Φινλανδία (School of Motion Picture, Helsinki).

Η βραδιά έκλεισε με το φωνητικό σύνολο Πλειάδες σε πολυφωνικά ηπειρώτικα τραγούδια.