49ο ΦΚΘ: ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΠΡΑΣΙΝΟΣ» ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής, εκατοντάδες περιβαλλοντικές κινήσεις πολιτών ένωσαν τη φωνή τους, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για τη διάσωση του πλανήτη. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη τις δραματικές κλιματικές αλλαγές με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η γη μας και την έντονη κρίση που έρχεται ως επακόλουθο, ανέλαβε ήδη από την 49η διοργάνωση του Νοεμβρίου την ευθύνη που του αντιστοιχεί, ανοίγοντας με το κοινό του έναν “πράσινο διάλογο”, έναν διάλογο για το πράσινο.

Τελικός στόχος του Φεστιβάλ είναι να ανοίξει την επετειακή 50η διοργάνωση του θεσμού το 2009, δείχνοντας έναν δικό του “πράσινο δρόμο” που θα έχει συν-δημιουργήσει με το κοινό του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το δικό του οικολογικό αποτύπωμα μειώνοντας τις εκπομπές του και ελπίζοντας να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει το κοινό του να κάνει το ίδιο.

Στη διάρκεια του δεκαημέρου του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έγινε το πρώτο βήμα. Μια προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των επισκεπτών του Φεστιβάλ, που συνάντησε την εξαιρετικά θερμή ανταπόκριση του κοινού. Οι «πράσινες» ενέργειες της 49ης διοργάνωσης, απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο, ότι η συλλογική δράση μπορεί να συνεισφέρει σε μια θετική αλλαγή.

Ο «πράσινος» απολογισμός που ακολουθεί δίνει μια εικόνα της δυναμικής συμμετοχής του κοινού στην πρωτοβουλία του Φεστιβάλ:

Πράσινες Ενέργειες:

Πράσινα Μονοπάτια. Η εικαστική ενότητα του Πράσινου Διαλόγου η οποία παρουσίασε στο κοινό του φεστιβάλ έργα ελλήνων και ξένων δημιουργών με κοινό παρονομαστή την Φύση, τον Άνθρωπο και τις Κλιματικές Αλλαγές. Χρησιμοποιώντας σαν ‘συνδετική κλωστή’ το έργο της Δανάης Στράτου ‘Parallel City II ΄ κατάφερε να ενώσει τον Γκαλέτα με την Καπελιάρη ,τον Ευσταθουλίδη με την Εκθεση Φωτογραφίας για το Νερό και την Ιγγλέση με το Magnificent Revolution Bicycle Cinema. Κατάληξη της διαδρομής, η Πράσινη Κάμερα, στην οποία το κοινό μοιράστηκε μαζί μας τους προβληματισμούς και τις σκέψεις του για το πράσινο. Στάσεις των Πράσινων Μονοπατιών ήταν επίσης και τα εστιατόρια punto.es και Ζύθος για μια γεύση βιολογικών μεζέδων, βιολογικών κρασιών και πιάτων.

Magnificent Revolution Bicycle Cinema. Η ομάδα από την Αγγλία κατάφερε να τραβήξει την προσοχή του κοινού κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ καλώντας το, να συμμετάσχει σε μια πρωτότυπη προβολή ταινιών. Οι θεατές «έτρεξαν» 8 «σταθερά» ποδήλατα, τα οποία δημιούργησαν ηλεκτρική ενέργεια αρκετή για να τεθεί σε λειτουργία μια μηχανή προβολής, που παρουσίασε βίντεο από το Animal Planet, την ομάδα των Nomint, αλλά και αποσπάσματα από την ταινία του Ζυλ Ντασέν Ποτέ την Κυριακή. Αυτοσχέδια πάρτι και ζεστό κόκκινο κρασί συμπλήρωναν τον διαδραστικό χαρακτήρα του θεάματος.

Carpooling – Σε συνεργασία με το Carpooling.gr προσφέραμε στο κοινό, έναν πρωτοποριακό και διεθνώς επιτυχημένο τρόπο εναλλακτικής μετακίνησης, τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και από διάφορες πόλεις της Ελλάδας προς την Θεσσαλονίκη. Το carpooling, ή αλλιώς το «μοίρασμα» μιας διαδρομής με άλλους που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, αποτελεί μια πιο οικονομική, αλλά και οικολογική λύση, καθώς μειώνει και το CO2 στην ατμόσφαιρα.

Σχάρες για ποδήλατα. Τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά στους χώρους του Φεστιβάλ στο Λιμάνι, για την ασφαλή φύλαξη των ποδηλάτων, όσων επέλεξαν το συγκεκριμένο μέσο για να μετακινηθούν. Πάνω σε αυτές τοποθετήθηκαν οι Χάρτες Πράσινου Διαλόγου με τις προτεινόμενες ποδηλατικές διαδρομές από την bikerespect.gr

Κάμερα Πράσινου Διαλόγου. Τελευταία στάση των Πράσινων Μονοπατιών αποτελούσε η Κάμερα του Πράσινου Διαλόγου στην Αποθήκη Γ, η οποία φιλοξένησε τις ιδέες και τις απόψεις του κοινού, του προσωπικού, των χορηγών καθώς και των επίσημων προσκεκλημένων και τιμώμενων προσώπων του Φεστιβάλ – ανάμεσά τους ο Όλιβερ Στόουν, ο Γουίλεμ Νταφόε κ.α. - σε θέματα που αφορούν την σχέση του ανθρώπου με την φύση και τις κλιματικές αλλαγές.

Ανακύκλωση. Πραγματοποιήθηκε πιλοτικά με κάδους με ειδική σήμανση για ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού, πλαστικού και αλουμινίου στους εξωτερικούς χώρους των Αποθηκών του Φεστιβάλ στο Λιμάνι, σε συνεργασία με το τμήμα Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Πράσινο Πάρτι. Δυο πάρτι διαφορετικά που προσέλκυσαν το κοινό της διοργάνωσης. Το πρώτο στην Αποθήκη Γ’, το δεύτερο στο εστιατόριο Punto.ES, τα πάρτι έδωσαν την ευκαιρία στους προσκεκλημένους να καταγράψουν τις σκέψεις τους για το περιβάλλον σε μεγάλους μαυροπίνακες που είχαν τοποθετηθεί ειδικά, ενώ ολοκληρώθηκαν, με μια μικρή οικολογική κίνηση: Την προσφορά ενός μικρού φυτού, με την προτροπή να φυτευτεί οπουδήποτε μέσα στην πόλη, ακολουθώντας έτσι την παγκόσμια κίνηση των Guerilla Gardeners.

Aνοιχτή Συζήτηση με θέμα ‘Final Take: Can Film Make or Break in the Fight Against Climate Change’
Με καλεσμένους τους Nandita Das, Ivan Ladislav Galeta, Γιάννη Σακαρίδη και Θάνο Αναστόπουλο ξεκίνησε στο Αντλιοστάσιο ένας δυνατός και ενδιαφέρον προβληματισμός, με στόχο να συνεχιστεί στο 50ο Φεστιβάλ.

Χάρτης Πράσινου Διαλόγου. Έκδοση ενός χάρτη που περιελάμβανε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ, προτεινόμενες ποδηλατικές διαδρομές από την bikerespect.gr, καθώς και τα Πράσινα Μονοπάτια, την εικαστική ενότητα αυτής της πρωτοβουλίας για το Περιβάλλον. Μοιράστηκε σε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ και αποτέλεσε ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του κοινού του.





Με την υποστήριξη



Βασικός Χορηγός



Με την υποστήριξη


Υποστηρικτής