50o ΦΚΘ: ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ BALKAN FUND

ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ BALKAN FUND

Το BALKAN FUND, το βαλκανικό ταμείο ανάπτυξης σεναρίων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και μια απ’ τις σημαντικότερες δραστηριότητές του, κηρύσσει την έναρξη καταθέσεων σχεδίων σεναρίων για το επετειακό 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 22 Νοεμβρίου 2009.

Το ταμείο ανάπτυξης σεναρίων του Φεστιβάλ BALKAN FUND, το οποίο απευθύνεται στη γεωγραφική περιοχή των Bαλκανίων και της Nοτιοανατολικής Eυρώπης και συγκεκριμένα την Aλβανία, τη Bοσνία - Ερζεγοβίνη, τη Boυλγαρία, την Eλλάδα, την Kροατία, την Kύπρο, το Μαυροβούνιο, τη ΠΓΔΜ, τη Pουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία και την Tουρκία, θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου 2009.

Στόχος του BALKAN FUND είναι να βοηθήσει κινηματογραφιστές (σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς) από τις χώρες αυτές να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν, με όσο το δυνατό πιο επαγγελματικές προδιαγραφές, τα επόμενα σενάριά τους. Συγκεκριμένα, το BALKAN FUND απευθύνεται σε ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους οι οποίες έχουν δυνατότητα διανομής στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Κάθε χρόνο μια Διεθνής Κριτική Επιτροπή βραβεύει τέσσερα (4) από τα δώδεκα (12) σχέδια σεναρίου με 10.000 € έκαστο για την ανάπτυξη του σεναρίου τους. Σε προηγούμενες χρονιές μέλη της επιτροπής ήταν μεταξύ άλλων οι Lenny Crooks του New Cinema Fund, Peter Carlton του Film4, Roman Paul της Razor Film Produktion, ο Simon Perry του Irish Film Board και οι σεναριογράφοι ή/ και σκηνοθέτες Milcho Manchevski, Razvan Radulescu and Richard Kwietniowksi.

Τα σχέδια σεναρίων που υποβάλλονται στο Ταμείο περνούν από μια διαδικασία πρόκρισης και παρουσιάζονται στη κριτική επιτροπή και στους ειδικούς επαγγελματίες προσκεκλημένους του BALKAN FUND κατά την 3ήμερη συνάντηση εργασίας στη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το BALKAN FUND έχει κατορθώσει να καθιερωθεί στο στίβο των πρωτοβουλιών χρηματοδοτικών προγραμμάτων των διεθνών φεστιβάλ κινηματογράφου, ενώ αποτελεί έναν έγκυρο και σημαντικό τόπο συνάντησης ανερχόμενων ταλέντων και ένα σημείο αναφοράς της διεθνούς κοινότητας για την περιοχή των Βαλκανίων καθώς παρέχει το πρόσφορο έδαφος για την ανακάλυψή των νέων δημιουργών από την περιοχή.

Σημαντικές είναι οι ταινίες που αναδείχτηκαν από το BALKAN FUND. Ανάμεσά τους οι:

Χιόνι, Μεγάλο Βραβείο στην Εβδομάδα Κριτικών, Κάννες 2008
California Dreamin’ (endless), Mεγάλο βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα, Κάννες 2007
Σεράγεβο Σ’ αγαπώ, Χρυσή Άρκτος Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, 2006
The Tuning, Μεγάλο βραβείο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μανχάιμ και βραβείο
• καλύτερης ταινίας Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάπολης, 2005
Gucha - Distant Trumpet, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου - Panorama, 2007
Hidden Faces, Παγκόσμια Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2007
Μικρό Έγκλημα, Παγκόσμια Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2008
A Farewell to Hemingway, Διεθνής Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2008
The Happiest Girl in the World, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου – Forum 2009

Άλλα βραβευμένα σχέδια τα οποία αναμένεται να περάσουν στο στάδιο της παραγωγής ή βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη είναι τα: Here & There του Darko Lungulov, First of All, Felicia των Razvan Radulescu και Melissa de Raaf, A Heart Shaped Balloon σενάριο Bogdan Mustata και Catalin Mitulescu, σκηνοθεσία Catalin Mitulescu, Kingdom Cum σενάριο Dimitrije Vojnov, σκηνοθεσία Srdjan Dragojevic και Welcome Aboard του Κωσταντίνου Γιάνναρη.


Η ημερομηνία λήξης προθεσμίας για την κατάθεση των σχεδίων σεναρίου είναι
στις 22 Μαΐου 2009.

Όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Θεσσαλονίκης:
www.filmfestival.gr 

Για περισσότερες πληροφορίες και ερωτήσεις παρακαλώ επικοινωνήστε με το: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.