11ο ΦΝΘ: ΤΑΙΝΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ

ΤΑΙΝΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ

Ένα 24ωρο μετά την έναρξη του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, το Σάββατο στις 20.00, μια ταινία – έκπληξη αναμένεται να προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των θεατών που θα παραβρεθούν στην αίθουσα του Ολύμπιον.

Ο πολυβραβευμένος αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν, συνθέτει ένα ουσιώδες πορτραίτο του εμβληματικού πολιτικού ηγέτη της Κούβας, στο ντοκιμαντέρ του, Αναζητώντας τον Φιντέλ/ Looking for Fidel που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Την άνοιξη του 2003, ο Φιντέλ Κάστρο βρέθηκε στα διεθνή πρωτοσέλιδα όταν επέβαλε κατασταλτικά μέτρα τόσο αυστηρά που η Κούβα είχε χρόνια να δει. Ύστερα από ένα κύμα αεροπειρατειών, τρεις ένοχοι συλλαμβάνονται και εκτελούνται, ενώ περισσότεροι από 75 «αντιφρονούντες» και δημοσιογράφοι καταδικάζονται σε καθείρξεις έως και 25 ετών. Σε πείσμα των επικριτών, ο σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν επιστρέφει στην Κούβα όπου καταφέρνει –όσο απίστευτο κι αν φαίνεται– να μιλήσει με σημαντικούς παράγοντες, να πάρει συνεντεύξεις από κρατουμένους, τις γυναίκες τους, αρχηγούς των αντιφρονούντων και αγωνιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Αναζητώντας τον Φιντέλ περιλαμβάνει προκλητικές συζητήσεις ανάμεσα στον σκηνοθέτη και τον Κάστρο για τον Πρόεδρο Μπους, το Ιράκ, αλλά και άλλα σημαντικά θέματα της διεθνούς πολιτικής, ρίχνοντας φως στην ιδιαίτερα σύνθετη περίπτωση της Κούβας.