11ο ΦΝΘ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - EDN

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - EDN

Το πρώτο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Ντοκιμαντέρ, καρπός της συνεργασίας του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ (EDN), πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Μαρτίου 2008, με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές στόχος είναι η καθιέρωση του συνεδρίου σε ετήσια βάση, ώστε να αποτελέσει πεδίο έρευνας, διαλόγου και δράσεων για τον κλάδο του ντοκιμαντέρ παγκοσμίως.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα Δημήτρης Εϊπίδης, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συνάντηση παραγωγών ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο και τόνισε ότι το συνέδριο αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και διερεύνηση των δυνατοτήτων διεθνών συνεργασιών.

Στο χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης τόνισε ότι ο Δήμος στηρίζει αυτό τον νέο θεσμό που βοηθά στην εξέλιξη της παραγωγής ντοκιμαντέρ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, σημαντικοί επαγγελματίες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης συναντώνται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, το ότι αυτό συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που αγαπά το ντοκιμαντέρ και φιλοξενεί τα τελευταία 11 χρόνια το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN) χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Mikael Opstrup, ο οποίος σημείωσε ότι το πρώτο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Ντοκιμαντέρ δίνει την ευκαιρία ενδυνάμωσης του δικτύου EDN. «Αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ παραγωγών και δημιουργών ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο. Είμαστε εδώ για να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας» επεσήμανε ο Mikael Opstrup προτρέποντας τους συμμετέχοντες να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να μιλήσουν τόσο για τις πετυχημένες πρακτικές, όσο και για τα εμπόδια που συναντά ο καθένας στη χώρα του, σε όλη την πορεία δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ, από την παραγωγή μέχρι τη διανομή.

Να σημειωθεί ότι στο συνέδριο κλήθηκαν να καταθέσουν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους οι: Mikael Opstrup (Δανία), Valerie Kontakos και Απόστολος Καρακάσης (Ελλάδα), Orna Yarmut (Ισραήλ), Tibor Kocsis (Ουγκαρία), Dorota Roszkowska (Πολωνία), Irena Taskovski (Τσεχία), Serge Trefaut και Alexander Corn (Γαλλία) , Joan Conzales (Ισπανία), Raffaele Brunetti (Ιταλία), Martina Durac (Ιρλανδία), Steven Seidenberg (Αγγλία), Cay Wesnigk (Γερμανία), Katjia Draaijer (Ολλανδία), Lars Loge (Νορβηγία) κ.α.