11ο ΦΝΘ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ - FIGURING OUT FATHER – ABOUT NAPOLI – EX VOTO FOR THREE SOULS – PRODIGAL SONS

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
FIGURING OUT FATHER – ABOUT NAPOLI – EX VOTO FOR THREE SOULS – PRODIGAL SONS

Ο κύκλος των συνεντεύξεων Τύπου του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, συνεχίστηκε την Τρίτη 17 Μαρτίου , με την συμμετοχή τρων σκηνοθετών Kimberly Reed (Prodigal Sons), Robert Russo (About Napoli), Diego Rivera Kohn (Ex-voto for Three Souls) και Sandra Lohr (Figuring Out Father).

«Αν δεν αντιμετωπίσεις το παρελθόν σου κάποια στιγμή θα βρεθείς αντιμέτωπος με αυτό» σημείωσε η Kimberly Reed μιλώντας για την ταινία της Prodigal Sons, η οποία ξεκίνησε ως η ιστορία του υιοθετημένου αδελφού της αλλά στην πορεία εξελίχθηκε σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και επαναπροσδιορισμού της ίδιας. «Στον πυρήνα της ταινίας βρίσκεται η σχέση με τον αδελφό μου. Δεν είναι μόνο αυτός που ανακαλύπτει μια καινούρια ταυτότητα, αλλά και εγώ, προσπαθώντας να επανασυνδεθώ με έναν άνθρωπο με τον οποίο δεν μας ενώνουν δεσμοί αίματος». Όπως εκμυστηρεύθηκε στη συνέχεια η δημιουργός, η ταινία έκρυβε πολλές εκπλήξεις και για την ίδια, όπως το ότι ο υιοθετημένος αδελφός της είναι εγγονός του Όρσον Ουέλς και της Ρίτα Χέιγουορθ.

Όταν ο σκηνοθέτης Robert Russo άκουσε έναν ξάδερφό του να μιλά για τη Νάπολη, την τόσο όμορφη, αλλά και «σκοτεινή» πόλη καταγωγής τους, αποφάσισε να γυρίσει το ντοκιμαντέρ του About Napoli. «Όταν δεν ξέρεις που θες να πας τότε όλοι οι δρόμοι σε οδηγούν προς τα εκεί, είχε πει ο Λιούις Κάρολ. Εμένα με οδήγησαν στη Νάπολη, όπου κατέγραψα τη ζωή των κατοίκων. Οι απαντήσεις τους συνθέτουν μια ζεστή εικόνα του τι συμβαίνει σ’ αυτή τη χαοτική, όμορφη και συχνά επικίνδυνη πόλη», επεσήμανε ο δημιουργός. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παρουσία της μαφίας, σημειώνοντας ότι αν και δεν είναι ορατή η εγκληματικότητα, η ζωή της πόλης δεν μπορεί να ξεφύγει από το εγκληματικό δίκτυο που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στην περιοχή.

Ο Diego Rivera Kohn, στο ντοκιμαντέρ του Ex-voto for Three Souls προσεγγίζει με έναν διαφορετικό τρόπο την πνευματικότητα και την πίστη των Μεξικανών. Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου χρησιμοποιεί ελάχιστους διαλόγους με σκοπό να προκαλέσει τους θεατές να ακολουθήσουν το δρόμο των εικόνων και να αντιληφθούν την παρουσία του θείου στην καθημερινότητα. «Χρησιμοποίησα την τέχνη, προσπαθώντας να εκφράσω το μυστήριο του Θεού μέσα από εικόνες», τόνισε. «Και στους τρεις ήρωές μου, την γυναίκα που περιμένει να εγχειριστεί, τον ψαρά και τον μποξέρ που εύχονται για καλή ψαριά και νίκη αντίστοιχα, υπάρχει μια σημειολογική σύνδεση με την πίστη: Η καρδιά, όπου φωλιάζουν τα όνειρα και οι ελπίδες μας, ο αγώνας, και το ψάρι που αποτελεί σύμβολο για τους χριστιανούς», εξήγησε ο Diego Rivera Kohn.

Η Sandra Lohr παρουσιάζει στο Figuring Out Father την ιστορία μιας εβραίας γεννημένης το 1916, η οποία μαθαίνει σε προχωρημένη ηλικία ότι πατέρας της ήταν ο αυστριακός αναρχικός και ψυχαναλυτής Ότο Γκρος. «Δεν είναι μια ταινία όπου ο ήρωας βρίσκει αυτό που θέλει, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωσή ο πατέρας έχει πεθάνει. Το θέμα της ταινίας δεν είναι η εύρεση αλλά η αναζήτηση – η αναζήτηση της ταυτότητας και της προσωπικής αλήθειας» σημείωσε η σκηνοθέτις.