11ο ΦΝΘ: ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ PETER WINTONICK

Τιμητική εκδήλωση
Peter Wintonick

Το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα τίμησε τον καναδό παραγωγό, σκηνοθέτη και πολιτικό ακτιβιστή Peter Wintonick, βραβεύοντάς τον για την τριαντάχρονη προσφορά του στο ντοκιμαντέρ, την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

«Χαίρομαι που το κοινό του φεστιβάλ παραμένει ενεργό και συμμετέχει με ενθουσιασμό στις παράλληλες εκδηλώσεις» είπε, ανοίγοντας την τελετή, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα Δημήτρης Εϊπίδης. «Είναι μέρος της παράδοσης αυτού του φεστιβάλ να αποδίδει τιμή στους δημιουργούς που προσέφεραν στο ντοκιμαντέρ. Πλησιάζοντας προς το τέλος της φετινής διοργάνωσης, τιμάμε τον σημαντικό παραγωγό και σκηνοθέτη, Peter Wintonick, Πάνω από όλα τιμάμε τον φίλο Peter Wintonick, ο οποίος στήριξε αυτό το Φεστιβάλ από τα πρώτα του βήματα» τόνισε.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε η πρέσβειρα του Καναδά στην Ελλάδα Renata Wielgosz. «Ο Peter Wintonick είναι ένας παραγωγικότατος κινηματογραφιστής, ο οποίος έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία στη χώρα του και διεθνώς, μεταξύ αυτών και το “Governor General’s Award in Visual an Media Arts 2006”. Είναι κορυφαίος στην παραγωγή ψηφιακού ντοκιμαντέρ στον Καναδά και ένας από τους πιο γνωστούς ντοκιμαντερίστες στον κόσμο», σημείωσε η κ. Wielgosz, χαρακτηρίζοντας τον Peter Wintonick ως πρεσβευτή του Καναδά στον κόσμο. «Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες βρίσκεται στην πρωτοπορία του ντοκιμαντέρ, σε ένα είδος, στο οποίο ο Καναδάς έχει μακρά παράδοση. Η βράβευση του Peter Wintonick αποτελεί επιστέγασμα της σχέσης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδας και Καναδά και αποτελεί τιμή για μας το γεγονός ότι τόσο πολλές καναδικές ταινίες έχουν προβληθεί στη διάρκεια των 11 χρόνων ζωής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα», επεσήμανε η κ. Wielgosz.

«Είναι χαρά μου να επιστρέφω κάθε φορά στη Θεσσαλονίκη και ελπίζω να έχω άλλα 30 χρόνια δημιουργίας μπροστά μου», είπε ο Peter Wintonick, παραλαμβάνοντας τιμητική πλακέτα για τη συνολική προσφορά του στον χώρο του ντοκιμαντέρ από τα χέρια του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα Δημήτρη Εϊπίδη. «Όλα αυτά τα χρόνια μεγαλώσαμε μαζί, δημιουργήσαμε σχέσεις. Σήμερα νιώθω ότι είμαι ανάμεσα σε πνευματικούς συγγενείς. Το ντοκιμαντέρ είναι ένας διαπροσωπικός και ταυτόχρονα ένας διακρατικός τρόπος για να μάθουμε για τα καλά και τα κακά αυτού του πλανήτη, να προβληματιστούμε και να αναλάβουμε δράση. Και το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης αποτελεί μια έκφραση δημοκρατίας, καθώς με τις ταινίες τεκμηρίωσης εκπαιδεύει τους θεατές. Χαίρομαι γιατί από τους χιλιάδες θεατές που παρακολουθούν το φεστιβάλ, οι περισσότεροι είναι νέοι άνθρωποι», υπογράμμισε ο Peter Wintonick.

Προλογίζοντας την τελευταία του ταινία, PilgrIMAGE, η οποία προβλήθηκε αμέσως μετά, ο δημιουργός ανέφερε ότι για πρώτη και τελευταία ίσως φορά, έκανε μια προσωπική ταινία. «Η ταινία εκφράζει το πάθος μου για την ιστορία του σινεμά και την προσπάθειά μου να μεταδώσω αυτό το πάθος στη νέα γενιά, αναζητώντας παράλληλα νέους τρόπους προσκυνήματος σε αυτή την τέχνη» είπε ο Peter Wintonick, χαρακτηρίζοντας την ταινία ένα γλύκισμα με το οποίο κέρασε τον εαυτό του.