11ο ΦΝΘ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΠΑΜΠΑΚ ΣΑΛΑΡΙ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΠΑΜΠΑΚ ΣΑΛΑΡΙ

Σε ιδιαιτέρως ζεστή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του διεθνώς αναγνωρισμένου Καναδού φωτογράφου Μπάμπακ Σαλαρί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την Τετάρτη 18 Μαρτίου το απόγευμα, παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Δημήτρη Εϊπίδη.
Σε χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΜΜΣΤ Ξανθίππη Χόϊπελ, καλωσόρισε τον διακεκριμένο καλλιτέχνη στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Οι ιρανικές ρίζες του καλλιτέχνη και οι μνήμες του δεν σβήνουν, γεγονός που αποτυπώνεται έντονα στις φωτογραφίες του. Ευχαριστούμε τον Μπάμπακ Σαλαρί που είναι σήμερα μαζί μας και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που μας επέλεξε για την έκθεση».
Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Δημήτρης Εϊπίδης, τονίζοντας ότι ο Μπάμπακ Σαλαρί μέσα από τις φωτογραφίες του φέρνει σε άμεση επαφή το κοινό με τα προβλήματα και τις ανησυχίες των υποκειμένων του. «Βλέπουμε στα πρόσωπα των ανθρώπων που απαθανατίζει τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν», υπογράμμισε ο κ. Εϊπίδης.
Τη σκυτάλη πήρε η πρέσβειρα του Καναδά, Δρ. Ρενάτα Ε. Βίελκοζ, η οποία μίλησε για τη δύναμη της εικόνας, την οπτική αφήγηση και την σημασία του φωτογραφικού ντοκουμέντου. «Στις φωτογραφίες του ο Μπάμπακ Σαλαρί αφηγείται ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με τις κακουχίες και τον πόλεμο. Οι ανθρωπιστικές δράσεις του Καναδά και της Ελλάδας απευθύνονται προς τις χώρες που πλήττονται από πολεμικές συγκρούσεις και φτώχεια, όπως αυτές που βλέπουμε στις φωτογραφίες. Τέτοιου είδους φωτογραφίες είναι που αγγίζουν την κοινωνία και την οδηγούν στη δράση», τόνισε η Δρ. Ρενάτα Βίελκοζ.
Τέλος, ο φωτογράφος Μπάμπακ Σαλαρί, ευχαρίστησε το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και τους εθελοντές που εργάστηκαν σ’ αυτό για να πραγματοποιηθεί η έκθεση των φωτογραφιών του, το ΜΜΣΤ για τη φιλοξενία των έργων του, καθώς και την πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα.