11o ΦΝΘ: ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ

«Το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο παρουσιάζει…»
Παράλληλη Εκδήλωση
Παρασκευή 20/03/09 11.00 – 13.00
Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης (Αποθήκη 1, Λιμάνι)

Πάνελ: Γιάννης Τζανετάκος, Πρόεδρος ΔΣ, Γιώργος Μπολάνης, Διευθύνων Σύμβουλος, Δήμητρα Κίτσιου και Στέλιος Κυμιωνής, στελέχη ΕΟΑ, ενώ έχει προσκληθεί και ο υφυπουργός Εσωτερικών (θέματα ΜΜΕ),
Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, καταθέτει τους στόχους του, την φυσιογνωμία του αλλά και τέσσερα, σχετικά άγνωστα, ντοκιμαντέρ από τις συλλογές του στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, εγκαινιάζοντας την παρουσία του στον θεσμό. Τρία χρόνια από την απόφαση ίδρυσης του φορέα εθνικής εμβέλειας που αποβλέπει στην συγκέντρωση, καταγραφή, ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και προώθηση προς τους ενδιαφερόμενους, υλικού κινούμενης εικόνας και ήχου με περιεχόμενο σχετικό με την Ελλάδα και τον ελληνισμό, το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο ανοίγει διάλογο μέσω του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με το πλατύ κοινό αποσαφηνίζοντας τον ρόλο του.

Τα ντοκιμαντέρ, «Αδελφοί Μανάκια» (1988) του Κώστα Ανδρίτσου, «Το παραμύθι ενός Ζωγράφου» (1963) του Νέστορα Μάτσα, «Η πιο μεγάλη δύναμη» (1963) του Ροβήρου Μανθούλη – Ηρακλή Παπαδάκη και «Εδώ Αθήναι» (1960) του Ρούσσου Κούνδουρου που πρόσφατα ψηφιοποιήθηκαν, στην πρώτη φάση του έργου ψηφιοποίησης της Κρατικής Ταινιοθήκης που χρηματοδοτήθηκε από το 3ο ΚΠΣ, θα αποτελέσουν την αφετηρία μιας εποικοδομητικής συζήτησης που θα σκιαγραφήσει τον ρόλο και τους στόχους που έχει θέσει το ΕΟΑ. Ενδεικτικά, ένας από αυτούς τους στόχους κατά τον Διευθύνοντα Σύμβουλό του ΕΟΑ κ. Γιώργο Μπολάνη, είναι η πρόσβαση του κοινού σε ένα πλήρως τεκμηριωμένο οπτικοακουστικό υλικό. «Η πρόσβαση στο υλικό θα γίνεται είτε μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΑ (www.avarchive.gr) που σύντομα θα είναι διαθέσιμη, είτε και επιτόπου στο χώρο του αρχείου».

Η παρουσία του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα έχει σχεδιαστεί με βάση δύο αλληλοσυμπληρούμενους άξονες: καταρχάς, την πρόθεση να μοιράζεται κάθε χρόνο με το κοινό του φεστιβάλ έργα από τις συλλογές του, με κριτήρια επιλογής αφενός τη συνεισφορά στην ανάπτυξη του ντοκιμαντέρ και γενικότερα του τεκμηριωτικού κινηματογράφου, αφετέρου τη σπανιότητα και έτσι την αρχειακή αξία τους. Δεύτερος άξονας, η οργάνωση εκδηλώσεων που θα προάγουν τον προβληματισμό για τη σημασία του αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού και θα παρουσιάζουν τις δραστηριότητες του ΕΟΑ σχετικά με την ανάπτυξη των συλλογών του και τη διατήρηση και προβολή της Εθνικής οπτικοακουστικής κληρονομιάς.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με: Άννα Ζιώγα, Τομέας Eπικοινωνίας,
210 9098636, 6932 473300, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αναλυτικά τα Ντοκιμαντέρ…
Το ντοκιμαντέρ Αδελφοί Μανάκια, με επίκεντρο τη γενέτειρά τους, την Αβδέλλα Γρεβενών, χρησιμοποιεί πλούσια αποσπάσματα από τις ταινίες τους και μαρτυρίες συντοπιτών και συγγενών τους, προκειμένου να εξιστορήσει το βίο τους. Η καινοτόμος απόφασή τους, στο κατώφλι του 20ου αιώνα, να αποκτήσουν κινηματογραφική μηχανή, τους μετέβαλε σε σκαπανείς του ελληνικού και του βαλκανικού κινηματογράφου. Ο Μίλτος και ο Γιάννης μάς παρέδωσαν τις πρώτες αποτυπώσεις της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης, τόσο σε επίπεδο μιας καθημερινότητας που ήδη άλλαζε, με ιδιαίτερο λαογραφικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον, όσο και στο επίπεδο της πολιτικής πραγματικότητας σε μια εποχή τοπικών, εθνικών και διεθνών ανακατατάξεων, άρα με ισχυρό ιστορικό ενδιαφέρον.
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Κώστας Ανδρίτσος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Δρακουλάκος
Μοντάζ: Γιάννης Γαζής
Ήχος: Φώντας Κάππας
Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Λαδοβρέχης
Κείμενα: Γιώργος Κούκας
Παραγωγός: Γιάννης Κούσουλας
Παραγωγή: Γενική Γραμματεία Τύπου & Πληροφοριών
Τύπος: 16mm Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 22΄
Έτος Παραγωγής: 1988

Το ημι-δραματοποιημένο semi-drama doc ντοκιμαντέρ Θεόφιλος - Το παραμύθι ενός ζωγράφου παρουσιάζει τη ζωή του εμβληματικού αυτοδίδακτου ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, που ενέπνευσε γενιές καλλιτεχνών και διανοουμένων στην Ελλάδα. Με το εύρημα της «φυσικής» παρουσίας του ζωγράφου, η ταινία περιηγείται στους χώρους που δημιούργησε τα έργα του, ανασυγκροτώντας τη ζωή του ως ένα οδοιπορικό ανάμεσα στην πραγματικότητα και «στο παραμύθι και στο όνειρο». Με μικτές τεχνικές μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, ο σκηνοθέτης δομεί μια λυρική βιογραφία του ιδιόμορφου καλλιτέχνη, ξεχωριστού αντιπροσώπου της λαϊκότητας και της ελληνικότητας.
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Νέστορας Μάτσας
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βασίλης Κωνσταντινίδης
Μοντάζ: Γιώργος Τσαούλης
Μουσική: Γιώργος Κατσαρός
Παραγωγή: Υπουργείο Προεδρίας - Διεύθυνση Οπτικών Μέσων
Τύπος: 35mm Α/Μ
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 13΄
Έτος Παραγωγής: 1963
Η πιο μεγάλη δύναμη είναι ένα ντοκιμαντέρ που δεν καταγράφει απλώς την πραγματικότητα αλλά ευαγγελίζεται την αλλαγή της. Εκτυλισσόμενο στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου, αρχικά υπενθυμίζει τους ιστορικούς – και χαρακτηριστικούς – κοινοτικούς δεσμούς των κατοίκων της περιοχής, κατόπιν διαπιστώνει ότι έχουν ατονήσει σε μια εποχή έξαρσης της ατομικότητας και, τέλος, λειτουργεί προτρεπτικά για την αναζωπύρωσή τους, μέσω της πάνδημης εθελοντικής δράσης των κατοίκων για την ανάπτυξη της περιοχής και την εκπόνηση έργων κοινής ωφέλειας. Με τον τρόπο αυτό, το ντοκιμαντέρ προτείνει ένα ρόλο για τον κινηματογράφο, όπου ο τελευταίος δεν αποτελεί ουδέτερο παρατηρητή των γεγονότων, αλλά έναν ενεργό συμμετέχοντα στα κοινωνικά δρώμενα.
Σκηνοθεσία: Ροβήρος Μανθούλης – Ηρακλής Παπαδάκης
Κείμενο: Ροβήρος Μανθούλης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Φώτης Μεσθεναίος
Ήχος: Κώστας Στούπης
Μουσική: Αντώνης Λάβδας
Παραγωγός: Ηρακλής Παπαδάκης
Παραγωγή: Κινηματογραφική Υπηρεσία Βασιλικού Εθνικού Ιδρύματος
Τύπος: 16mm Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 20΄
Έτος Παραγωγής: 1963
Το Εδώ Αθήναι αναφέρεται στη δράση του Ε.Ι.Ρ., του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (μάλιστα η προβολή του επιλέχθηκε και με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 70 χρόνων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας). Αρχικά με εναλλαγές ανάμεσα στο εσωτερικό του σταθμού – τους εκφωνητές, τους παραγωγούς εκπομπών, τους εργαζόμενους, τις εγκαταστάσεις – και τους διαφόρων ηλικιών ακροατές του (που το ραδιόφωνο τους συντροφεύει στο σπίτι, στη δουλειά, στο διάλειμμα, στο αυτοκίνητο) παρουσιάζει τη σημαντική προσφορά του στην ελληνική κοινωνία σε θέματα ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης. Η ικανότητα του σκηνοθέτη να μεταφέρει το ρόλο, το πνεύμα και τη λειτουργικότητα του σταθμού, να θέσει στο προσκήνιο τις αφανείς διαδικασίες για την επίτευξη του ημερήσιου προγράμματος και να διανθίσει την ταινία με εικόνες καθημερινότητας του τέλους της δεκαετίας του 1950 στη χώρα, της προσδίδουν το χαρακτήρα ενός σπάνιου τεκμηρίου πολιτισμού της εποχής.
Σκηνοθεσία: Ρούσσος Κούνδουρος
Μουσική επιμέλεια: Τόνια Καράλη
Παραγωγός: Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας
Παραγωγή: Κινηματογραφική Υπηρεσία Υπουργείου Προεδρίας Κυβέρνησης
Τύπος: 16mm Α/Μ
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 16΄
Έτος Παραγωγής: 1960