11ο ΦΝΘ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ - UMOJA, THE VILLAGE WHERE MEN ARE FORBIDDEN - THE CAVIAR CONNECTION

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
UMOJA, THE VILLAGE WHERE MEN ARE FORBIDDEN - THE CAVIAR CONNECTION

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι του Σαββάτου 21 Μαρτίου 2009 οι δημιουργοί Dragan Nikolic (The caviar connection),Jean Crousillac και Jean Marc Saintclair (Umoja, the village where men are forbidden).

Το ντοκιμαντέρ του Dragan Nikolic, The caviar connection ξεκίνησε την πορεία του, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, πριν από δυο χρόνια από το Pitching Forum του 9ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Η ιδέα προϋπήρχε αλλά μόλις το 2007, μέσα από το Pitching Forum της διοργάνωσης κατάφερα να βρω συνεταίρους για τη χρηματοδότηση της». Το The caviar connection παρουσιάζει την ιστορία των αδελφών Ρατ, που αποτελούν έναν «θρύλο» για την περιοχή όπου ζουν, στα σύνορα της Σερβίας με τη Ρουμανία. Οι αδελφοί Ρατ κυνηγούν οξύρυγχους, ένα ψάρι που μπορεί να αξίζει μέχρι και 10.000 ευρώ, καθώς από τα αυγά του παράγεται το χαβιάρι. «Η κοινότητα έχει άγραφους κανόνες που ακολουθούν τη δική τους λογική. Γίνονται καυγάδες για το ποιος έχει δικαίωμα να ψαρέψει στις «αμφισβητούμενες περιοχές» και πολλές φορές οι άνθρωποι καταλήγουν στα δικαστήρια διεκδικώντας τις ψαριές» σχολίασε ο Dragan Nikolic.

Οι Jean Crousillac και Jean Marc Saintclair βρέθηκαν στην Κένυα, για να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ για το χωριό Umoja, στο οποίο καταφεύγουν κακοποιημένες γυναίκες και στο οποίο απαγορεύονται οι άνδρες. Υπολογίζεται ότι από το 1970 έως το 2003, περίπου 1.600 γυναίκες υπέστησαν βιασμό από βρετανούς στρατιώτες στη Βόρεια Κένυα. Οι γυναίκες ξυλοκοπήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν στη συνέχεια και από τους «ατιμασμένους» συζύγους τους. «Παρά το συνταρακτικό παρελθόν τους, οι γυναίκες μας υποδέχτηκαν με θέρμη. Η μόνη πίεση που δεχτήκαμε ήταν από τους άνδρες, όταν βγήκαμε από το χωριό. Οι γυναίκες δεν είναι κατά των ανδρών. Το χωριό είναι το καταφύγιό τους, εκεί νιώθουν ασφαλείς. Όταν σταθούν στα πόδια τους μπορεί να βγουν από το χωριό και να κάνουν σχέσεις με άνδρες», είπαν οι δυο δημιουργοί, προσθέτοντας: «Η κοινότητα δέχεται βοήθεια από ορισμένες ΜΚΟ αλλά όχι από την επίσημη κυβέρνηση, η οποία μάλιστα αποφάσισε να τους απαγορεύσει να έχουν στην ιδιοκτησία τους ζώα».