ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ», ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ», ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

Στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 21 Μαρτίου το μεσημέρι η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Ντοκιμαντέρ μια άλλη πραγματικότητα» από το πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Για το βιβλίο, μια συλλογή θεωρητικών κειμένων 15 πανεπιστημιακών, ερευνητών και ανθρώπων του κινηματογράφου, μίλησαν οι επιμελητές του τόμου και καθηγητές στο πανεπιστήμιο Αιγαίου Γιάννης Σκοπετέας και Ειρήνη Στάθη, οι συγγραφείς και διδάσκοντες στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Χρήστος Γούσιος, Μαρινέτα Κρητικού, Μπέτυ Κακλαμανίδου και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Γρηγόρης Πασχαλίδης.

«Διαπιστώσαμε ότι μας έλειπε η κατάλληλη βιβλιογραφία πάνω στο θέμα και σταδιακά ωρίμασε μέσα μας η ιδέα να συγκεντρώσουμε τις απόψεις μιας ομάδας θεωρητικών του ντοκιμαντέρ και του κινηματογράφου ώστε να ξεκινήσουμε έναν διάλογο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Γιάννης Σκοπετέας.

Μιλώντας για τις θεματικές ενότητες που καλύπτει το βιβλίο, η επίκουρος καθηγήτρια Θεωρίας των ψηφιακών Οπτικοακουστικών Τεχνών και του Κινηματογράφου Ειρήνη Στάθη τόνισε ότι στόχος του τόμου είναι να προσεγγίσει το σύγχρονο ντοκιμαντέρ και τις νέες τεχνολογίες που το επηρεάζουν: «Μέσα στο βιβλίο εξετάζονται μεταξύ άλλων οι διαφορετικοί τρόποι καταγραφής της πραγματικότητας με νέα, τεχνολογικά εξελιγμένα μέσα και αναλύονται οι προοπτικές που προκύπτουν από τη χρήση τους. Διαπιστώσαμε ότι δημιουργείται ένα κινηματογραφικό υβρίδιο, το οποίο δεν είχαμε ξαναδεί».

Το λόγο πήρε αμέσως μετά η διδάσκουσα στο Τμήμα Κιν/φου του ΑΠΘ, Μπέτυ Κακλαμανίδου, και τόνισε ότι το σύγχρονο ντοκιμαντέρ επηρεάζει και επηρεάζεται από τα κοινωνικά και πολιτικά σημεία των καιρών. «Η σχέση του σύγχρονου ντοκιμαντέρ με τη μυθοπλασία ή ο μυθοπλαστικός τρόπος προσέγγισης των θεμάτων που προβληματίζουν τους νέους κινηματογραφιστές δημιουργεί ένα νέο κινηματογραφικό είδος, το οποίο θα δούμε να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια», σημείωσε η Μ. Κακλαμανίδου.

Το λόγο πήρε η καθηγήτρια στο Τμήμα Κιν/φου του ΑΠΘ και σκηνοθέτιδα, Μαρινέτα Κρητικού, υπογραμμίζοντας ότι η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ δεν διαφέρει από αυτήν μιας ταινίας μυθοπλασίας: «Ακόμα και πριν από 18 χρόνια στη Bienalle της Γαλλίας η προβληματική που αναπτύσσονταν ήταν γύρω από τη σχέση του ντοκιμαντέρ και του φιλμ. Προσωπικά δεν διαχωρίζω τα δύο είδη και πιστεύω ότι δεν έχει σημασία πως θα δομήσεις ένα ντοκιμαντέρ, όσο το μήνυμα και οι ιδέες που θα περάσει ο δημιουργός στο κοινό».

Ο λέκτορας στη Σχολή Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Χρήστος Γούσιος, ο οποίος ανέπτυξε στον τόμο το θέμα της μετάβασης των σύγχρονων κινηματογραφιστών σε μια νέα «ηχητική πραγματικότητα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Στη χώρα μας οι νέοι σκηνοθέτες και κινηματογραφιστές άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον για τον ήχο και τη μουσική και να μην τον αντιμετωπίζουν ως κάτι που απλώς προστίθεται στην εικόνα».

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Γρηγόρης Πασχαλίδης, τόνισε από την πλευρά του ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αναφερόμαστε στο σύγχρονο ντοκιμαντέρ, διότι έχει μεταβληθεί η γλώσσα που χρησιμοποιεί το ίδιο το είδος: «Οι θεωρητικοί, οι διδάσκοντες και όσοι ασχολούνται με το ντοκιμαντέρ πρέπει να εκσυγχρονιστούμε με το ντοκιμαντέρ της εποχής του 21ου αιώνα. Πριν από μερικά χρόνια όταν λέγαμε πως η αναγέννηση του ελληνικού κινηματογράφου θα περάσει μέσα από το ντοκιμαντέρ δεν μας πίστευαν. Σήμερα το ντοκιμαντέρ φαίνεται ως κάτι φρέσκο και πρωτοποριακό. Πρέπει λοιπόν και εμείς να συμβαδίσουμε», εξήγησε ο καθηγητής.

Την παρουσίαση έκλεισε ο καθηγητής Γιάννης Σκοπετέας, λέγοντας ότι το βιβλίο «Ντοκιμαντέρ μια άλλη πραγματικότητα» είναι μια προσπάθεια να ξεκινήσει «ένας γόνιμος διάλογος ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς και τους ίδιους τους κινηματογραφιστές ώστε να κάνουμε καλύτερες ταινίες και να εξελίξουμε περισσότερο το ελληνικό ντοκιμαντέρ».