11ο ΦΝΘ: Η ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

Η ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

Η αυλαία του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έπεσε το βράδυ του Σαββάτου 21 Μαρτίου με την τελετή λήξης της διοργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαιτέρως ζεστή ατμόσφαιρα, στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον.

Η τελετή άνοιξε με ένα χάπενινγκ που έφερε την υπογραφή της ανατρεπτικής καλλιτεχνικής ομάδας SFINA, ενώ στην συνέχεια την σκυτάλη πήρε η παρουσιάστρια της βραδιάς, Μάγια Τσόκλη, η οποία αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους, είπε χαρακτηριστικά: «Μπαίνοντας αισίως στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανήκει πλέον στα τρία σημαντικότερα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ευρώπης, μαζί με αυτά του Άμστερνταμ και της Λειψίας. Παρά την απώλεια δύο παραδοσιακών για τη διοργάνωση αιθουσών στο Λιμάνι, η οποία είχε ως συνέπεια να περιοριστούν οι συνολικές διαθέσιμες θέσεις, η προσέλευση των θεατών αυξήθηκε και ξεπέρασε φέτος τις 40.000. Επιπλέον, 2.000 μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου παρακολούθησαν μια καινούργια, ειδική ζώνη ντοκιμαντέρ για παιδιά».

Αμέσως μετά η κ. Τσόκλη αναφέρθηκε στις σπουδαίες στιγμές της διοργάνωσης, σημειώνοντας ότι το θεματικό αφιέρωμα με τίτλο «Αφρική εκ των έσω» ήταν τόσο ξεχωριστό, που κέντρισε το ενδιαφέρον του CNN, φέρνοντας τους εκπροσώπους του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ. Υπενθύμισε, τέλος, ότι οι καλύτερες ταινίες της φετινής διοργάνωσης θα ταξιδέψουν στην ελληνική επικράτεια, ενώ για πρώτη φορά, θα προβληθούν στην Αθήνα, από τις 26 Μαρτίου έως την 1 Απριλίου.

Η απονομή των βραβείων, ξεκίνησε με το βραβείο της WWF για την καλύτερη ταινία του τμήματος «Κοινωνία και Περιβάλλον», το οποίο κέρδισε η ταινία Crude / Αργό πετρέλαιο του Joe Berlinger / Τζο Μπέρλιντζερ. Την απονομή έκανε εκ μέρους της WWF Ελλάς η παραγωγός ντοκιμαντέρ και μέλος της αρμόδιας κριτικής επιτροπής, Ρέα Αποστολίδου.

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας για την καλύτερη ταινία του τμήματος «Ανθρώπινα δικαιώματα» απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ Burma VJ - Reporting from a Closed Country / Βίντεο Βιρμανία - Ρεπορτάζ από μια κλειστή χώρα του Anders Ostergaard / Άντερς Έστεργκααρντ. Την απονομή έκανε η Ειρήνη Τσολάκη, μέλος του Δ.Σ. του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Στην συνέχεια, απονεμήθηκε το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον», με νικήτρια την ταινία Another Planet / Άλλος πλανήτης του Ferenc Moldovanyi / Φέρεντς Μολντοβάνιι. Την απονομή του βραβείου, το οποίο αντιστοιχεί σε μια τηλεοπτική προβολή έναντι ποσού 3.000 ευρώ, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΕΡΤ3, Αναστάσιος Σπηλιόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Η ΕΡΤ3 στηρίζει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από τα πρώτα βήματα της ζωής του. Αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί, όχι μόνο επειδή ο συγκεκριμένος θεσμός μετατρέπει τη Θεσσαλονίκη σε πολιτιστική πρωτεύουσα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και επειδή η ΕΡΤ3 πιστεύει σ’ αυτό το είδος κινηματογραφίας. Το στοιχείο αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μέσα στα τελευταία 10 χρόνια η ΕΡΤ3 παρήγαγε και πρόβαλε περισσότερα από 150 ντοκιμαντέρ».

Ακολούθησε η απονομή ενός νέου βραβείου, του «Βραβείου Doc On Air» της ΕΡΤ, το οποίο θεσμοθετήθηκε φέτος και αφορά στην καλύτερη πρόταση διεθνούς συμπαραγωγής που συμμετείχε στο Pitching Forum του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN. Το βραβείο, που αντιστοιχεί σε ποσό 7.000 ευρώ, κέρδισε το project με τίτλο Rush for life της Kate McNaughton / Κέιτ ΜακΝότον, ενώ την απονομή έκανε η προϊσταμένη του τμήματος διεθνών συμπαραγωγών της ΕΡΤ, Ειρήνη Γαβαλά.

Η τελετή συνεχίστηκε με τα βραβεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI, για καλύτερη ελληνική και ξένη παραγωγή, τα οποία απένειμαν δυο από τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής, ο Δημήτρης Χαρίτος και η Dubravka Lakic. Το βραβείο FIPRESCI για ελληνική παραγωγή κέρδισε η ταινία Λουόμενοι, σε σκηνοθεσία της Εύας Στεφανή. «Φοβάμαι πως δεν άξιζα αυτό το σημαντικό βραβείο. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, την εταιρεία παραγωγής, την κυρία Γαβαλά από την ΕΡΤ για την υποστήριξη του project, καθώς και τον άντρα μου, που με υπέστη όλο αυτό το διάστημα!», είπε παραλαμβάνοντας το βραβείο η δημιουργός. Το βραβείο FIPRESCI για ξένη παραγωγή δόθηκε στο ντοκιμαντέρ Prodigal Sons / Άσωτοι γιοι της Kimberly Reed / Κίμπερλι Ριντ.

Ακολούθησε η απονομή των τεσσάρων βραβείων κοινού, χορηγός των οποίων ήταν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Τα δύο Βραβεία Κοινού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που αφορούν σε ταινίες άνω των 45' (μία ελληνική και μία ξένη), συνοδεύονται από το χρηματικό έπαθλο των 4.000 ευρώ για την καθεμία, ενώ τα δύο Βραβεία Κοινού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που αφορούν σε ταινίες κάτω των 45' (μία ελληνική και μία ξένη), συνοδεύονται από το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ για την καθεμία. Ειδικά, όμως, για τις δύο ελληνικές παραγωγές, τα ποσά αυτά αυξήθηκαν κατά 26.000 ευρώ και κατά 18.000 ευρώ, αντίστοιχα, με πρωτοβουλία του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέα Μαρτίνη, και με στόχο την ενίσχυση του ελληνικού ντοκιμαντέρ.

Το βραβείο κοινού για την καλύτερη ελληνική παραγωγή διάρκειας άνω των 45’ απονεμήθηκε στην ταινία Εθνικός Κήπος του Απόστολου Καρακάση. «Κάθε ντοκιμαντέρ καθρεφτίζει το σύνολο των ανθρώπινων σχέσεων, μέσα από τις οποίες έχει προκύψει. Πιο σημαντική σχέση, είναι κατά την άποψή μου αυτή ανάμεσα στο συνεργείο και στους ανθρώπους που απεικονίζονται στην ταινία. Είναι μια σχέση ευαίσθητη, νευραλγική. Δέχομαι, λοιπόν, αυτό το βραβείο ως μια επιβράβευση της σχέσης μας με τους υπέροχους ανθρώπους που γνωρίσαμε μέσα στον Εθνικό Κήπο», είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Καρακάσης παραλαμβάνοντας το βραβείο του.

Καλύτερη ελληνική παραγωγή κάτω των 45’ ψηφίστηκε από το κοινό η ταινία Βγήκαμε από τα ρούχα μας της Έλλης Ζερμπίνη, στην οποία καταγράφεται η πρώτη γυμνή ποδηλατοδρομία που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη, με στόχο τη διάδοση του ποδηλάτου. «Πάντοτε παρακολουθούσα το Φεστιβάλ ως θεατής, αλλά φέτος είχα τη χαρά να συμμετάσχω ενεργά. Ευχαριστώ τον παραγωγό μου, τους συνεργάτες μου, αλλά και όσους βοήθησαν στην ποδηλατοδρομία που έγινε πέρσι τον Ιούνιο. Πάνω απ’ όλα, αυτό το ντοκιμαντέρ έγινε επειδή θέλουμε να βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη περισσότερα ποδήλατα!», τόνισε η σκηνοθέτις, ενώ την ίδια στιγμή ηχούσαν στην αίθουσα του «Ολύμπιον» δεκάδες κουδούνια ποδηλάτου από υποστηρικτές της ταινίας.

Το βραβείο κοινού για ξένη παραγωγή διάρκειας άνω των 45’ κέρδισε το ντοκιμαντέρ Burma VJ - Reporting from a Closed Country / Βίντεο Βιρμανία - Ρεπορτάζ από μια κλειστή χώρα του Anders Ostergaard / Άντερς Έστεργκααρντ, ενώ καλύτερο ντοκιμαντέρ διάρκειας κάτω των 45’ αναδείχθηκε από το κοινό το ντοκιμαντέρ Flowers of Rwanda / Άνθη της Ρουάντα του David Munoz / Νταβίντ Μουνιόθ.

Κλείνοντας την τελετή ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Από φέτος, γιορτάζουμε την είσοδο στη δεύτερη δεκαετία του Φεστιβάλ, που ωριμάζει, αλλά παραμένει ανήσυχο, περίεργο για τον κόσμο γύρω του και προπαντός ζωντανό. Αποδείξαμε ότι το ντοκιμαντέρ έχει και εμπορικές δυνατότητες, ότι η πραγματικότητα μπορεί να είναι πιο διασκεδαστική και από την πιο ευφάνταστη μυθοπλασία, αλλά και ότι η ενημέρωση μετατρέπεται σε ζωντανές, συναρπαστικές εικόνες, ξεφεύγοντας από τις στήλες των εφημερίδων και τα ρεπορτάζ των δελτίων ειδήσεων. Κυρίως, αποδείξαμε ότι το ντοκιμαντέρ μπορεί να μας κάνει καλύτερους σκεπτόμενους πολίτες».

Ο κ. Εϊπίδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την συμπαράστασή τους την ΕΡΤ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το πρόγραμμα MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ΕΡΤ3, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Τέλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ευχαρίστησε το ανθρώπινο δυναμικό που εργάστηκε για την 11η διοργάνωση και κάλεσε τους συνεργάτες του επί σκηνής.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας που κέρδισε το βραβείο κοινού για ξένη παραγωγή διάρκειας άνω των 45’, Burma VJ - Reporting from a Closed Country / Βίντεο Βιρμανία - Ρεπορτάζ από μια κλειστή χώρα του Anders Ostergaard / Άντερς Έστεργκααρντ.

Στην τελετή λήξης του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής Γιώργος Ορφανός, ο βουλευτής Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Christian Thimonier, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης, η υπεύθυνη εθελοντισμού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Βούλα Πατουλίδου, ο Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ3 Αναστάσιος Σπηλιόπουλος, η Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Συμπαραγωγών της ΕΡΤ Ειρήνη Γαβαλά, ο Διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe Karl Heinz Thalmann, ο Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Βαγγέλης Ιωακειμίδης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ.α.