11ο ΦΝΘ: ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΥΘΡΟY ΣΤΑΥΡOY

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΥΘΡΟY ΣΤΑΥΡOY

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στη σύγχρονη κοινωνία και στο οικογενειακό τους περιβάλλον, αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα συζήτησης της ημερίδας του Ερυθρού Σταυρού «Το παιδί στον κόσμο των μεγάλων», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Μαρτίου, στον κινηματογράφο Ολύμπιον, στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Την ημερίδα συντόνισε η ολυμπιονίκης και υπεύθυνη του Τμήματος Εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Βούλα Πατουλίδου. Εισηγητές ήταν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης, ο διευθυντής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Κρίτων Χριστιανόπουλος, ο Πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, ο Πρόεδρος του Οργανισμού « Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος, ο συγγραφέας Θεόδωρος Καρζής και ο Ψυχίατρος - Ψυχολόγος Δημήτρης Κουντούρης.

Την ημερίδα άνοιξε η Βούλα Πατουλίδου ευχαριστώντας το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και ιδιαιτέρως τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημήτρη Εϊπίδη.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η εκπαίδευση του παιδιού πρέπει να αρχίσει από το σπίτι και την οικογένεια. Εκεί θα μάθει να σέβεται τα δικαιώματα των άλλων». Μιλώντας για τη σχέση των παιδιών και το σεβασμό προς το περιβάλλον τους, ο διακεκριμένος καθηγητής τόνισε ότι η περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών πρέπει να ξεκινά από μικρή ηλικία και πρόσθεσε: «Τα παιδιά πρέπει να μάθουν νωρίς να μη σπαταλάνε το νερό, να εξοικονομούν ενέργεια και να σέβονται το περιβάλλον. Αυτό για να γίνει θα πρέπει οι πολιτικοί να μην αλλάζουν συνεχώς τους νόμους για την παιδεία αποδομώντας τον σεβασμό του παιδιού προς τον δάσκαλο».

Αμέσως μετά ο διευθυντής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Κρίτων Χριστιανόπουλος, αναφέρθηκε στα σύγχρονα ζευγάρια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι περισσότεροι γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο επηρεάζοντας αρνητικά τον ψυχισμό των παιδιών. «Οι γονείς χρειάζεται να λένε “όχι” στα παιδιά τους, να μην καυγαδίζουν μπροστά τους και να διατηρούν μια πειθαρχία, μακριά από τον αυταρχισμό. Τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη από τέλειους ή παντοδύναμους γονείς, αλλά από γονείς που τα αγαπάνε», εξήγησε ο κ. Χριστιανόπουλος.

Για τα παιδιά που κινδυνεύουν εντός και εκτός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος και τις αδυναμίες των οργανισμών που φροντίζουν γι’ αυτά μίλησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος. «Στο Χαμόγελο του Παιδιού παίρνουμε καθημερινά δεκάδες κλήσεις με καταγγελίες κακοποίησης, για παιδιά επαίτες που χρειάζονται άμεση αλλαγή περιβάλλοντος. Δυστυχώς, έχουμε αρνηθεί φιλοξενία σε περίπου 860 περιπτώσεις διότι δεν έχουμε περισσότερους χώρους φιλοξενίας», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος και πρόσθεσε: «Είναι εύκολο να καταδικάζεις, αλλά δύσκολο να βρίσκεις λύσεις. Εάν τα παιδιά αυτά καταλήξουν εγκληματίες δεν θα φταίνε τα ίδια, αλλά η αδιαφορία των μεγάλων. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους τους φορείς».

Ο επόμενος ομιλητής, ο συγγραφέας του βιβλίου «Το παιδί στον κόσμο των μεγάλων», Θεόδωρος Καρζής, σημείωσε ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες του σύγχρονου ανθρώπου το παιδί δεν βρίσκεται σε ικανοποιητική θέση. «Το παιδί δεν έχει ανάγκη μόνο από τα υλικά αγαθά που βρίσκονται σε υπεραφθονία στο δυτικό κόσμο. Χρειάζεται το οικογενειακό ενδιαφέρον και την παιδευτική συντροφιά των μεγάλων», υπογράμμισε ο συγγραφέας. Ο κ. Καρζής, εστιάζοντας στο χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών αναφορικά με την ανατροφή των παιδιών, σημείωσε: «Στο δυτικό κόσμο οι εργαζόμενοι γονείς περνούν μεγάλο διάστημα μακριά από τα παιδιά τους. Όταν βρίσκονται σπίτι θα πρέπει να αναπληρώνουν το χαμένο χρόνο και όχι να βλέπουν τηλεόραση ή να πηγαίνουν στο γήπεδο».

Ακολούθως το λόγο πήρε ο ψυχολόγος – ψυχίατρος Δημήτρης Κουντούρης, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη μετατροπή του σύγχρονου κόσμου σε κοινωνία γερόντων: «Η κοινωνία μας γερνάει και έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις ειδικές ασθένειες των ηλικιωμένων και μια σειρά σύγχρονων ασθενειών και συνδρόμων που ταλαιπωρούν τα παιδιά. Εκτιμώ πως οι προσπάθειες των κυβερνήσεων και των φορέων θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τη γεφύρωση αυτού του χάσματος, το οποίο θα γίνεται εντονότερο με το πέρασμα των χρόνων», τόνισε ο Δ. Κουντούρης.

Η ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου έκανε μια αναφορά στη νέα γενιά η οποία, όπως είπε, δυσκολεύεται να ενσωματωθεί στον κόσμο των μεγάλων και πρόσθεσε: «Οι μεγάλοι φοβούνται να παραδεχτούν τα προβλήματα του κόσμου που παραδίδουν στα νέα παιδιά. Διαφθορά, εγκληματικότητα, ατιμία, μοναξιά. Πιστεύω στην αλαζονεία των νιάτων και θα ανησυχούσα περισσότερο εάν δεν υπήρχαν οι νεανικές επαναστάσεις απέναντι σε έναν κόσμο που δεν αρέσει ούτε σ’ εμάς τους ίδιους».

Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέας Μαρτίνης, ο οποίος συνοψίζοντας τις εργασίες της ημερίδας τόνισε: «Το παιδί στις αντίξοες συνθήκες που μεγαλώνει είναι θύμα του περιβάλλοντος του, ενώ σταδιακά μετατρέπεται σε θύτη του επόμενου παιδιού. Εάν μέσα από αυτή την ημερίδα ενημερώσαμε, ευαισθητοποιήσαμε και δώσαμε κάτι μικρό για να αλλάξει ο γκρίζος κόσμος πολλών παιδιών, τότε θεωρώ ότι πετύχαμε το σκοπό μας».

Τέλος, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης που παραβρέθηκαν στην ημερίδα, προσφέροντάς τους χρηματικά έπαθλα συνολικού ποσού 50.000 ευρώ, στη μνήμη της Κλειώς Μισιρόγλου, συζύγου του ιατρού και καθηγητή του ΑΠΘ Αναστάσιου Μισιρόγλου.

Συγκεκριμένα τα σχολεία που ενισχύθηκαν είναι τα εξής:
- 4ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής του νομού Ροδόπης με 10.000 ευρώ.
- Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Άνω Βυρσίνης του νομού Ροδόπης με 10.000 ευρώ.
- Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κύμπης του νομού Ροδόπης με 10.000 ευρώ.
- Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Γλαύκης του νομού Ξάνθης με 10.000 ευρώ.
- Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Πάχνης του νομού Ξάνθης με 10.000 ευρώ.