50ο ΦΚΘ: WHY CINEMA NOW?

WHY CINEMA NOW?

«Για να παραμείνει ο κινηματογράφος ζωντανός θα έπρεπε να επινοεί τα πάντα από την αρχή»
Ζαν Ρενουάρ

Το να επινοείς τα πάντα από την αρχή είναι δύσκολη υπόθεση. Είναι ταυτόχρονα και η πιο αναγκαία συνθήκη δημιουργίας σε μια εποχή παγκόσμιας γενικευμένης κρίσης που θέτει σε αμφισβήτηση ακόμη και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε την ανάγκη να ξανασκεφτούμε τα πάντα από την αρχή. Να σκεφτούμε τον κινηματογράφο και τον κόσμο από την αρχή. Να σκεφτούμε τον εαυτό μας από την αρχή. Αυτό είναι και το αίτημα ενός φεστιβάλ που γιορτάζει την επέτειο μισού αιώνα ζωής.

Φέτος το 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιορτάζει και θέτει ξανά ερωτήματα που αφορούν στη φύση και τον ρόλο του κινηματογράφου. Τα διαχρονικά λόγια του Ζαν Ρενουάρ, συνοψίζουν με τον καλύτερο τρόπο το σκεπτικό της επετειακής του διοργάνωσης.

Με κεντρικό σύνθημα το ερώτημα «Why cinema now?», το 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θέλει να αποτελέσει μια ριζική πρόταση. Μια αφορμή για σκέψη, διάλογο, επικοινωνία, διάδραση. Μια γιορτή διαφορετική που θα κορυφωθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.