4o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ CRASHFEST

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

4o Φεστιβάλ Σπουδαστικών και Νεανικών Ταινιών CRASHFEST
Ολύμπιον- Παύλος Ζάννας, 29-31 Μαΐου

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, στηρίζει για τέταρτη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Σπουδαστικών και Νεανικών Ταινιών Θεσσαλονίκης – CRASHFEST, το οποίο διοργανώνει το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και θα πραγματοποιηθεί στις 29, 30 και 31 Μαΐου 2009, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Φοιτητικής Εβδομάδας του ΑΠΘ. Στη διάρκεια του 4ου CRASHFEST θα προβληθούν συνολικά 80 ταινίες, από 25 σχολές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το CRASHFEST προσφέρει ένα ιδανικό «περιβάλλον» για την προβολή του έργου των νέων κινηματογραφιστών. Παράλληλα, παρέχει στους συμμετέχοντες, στους αυριανούς επαγγελματίες του σινεμά, τις κατάλληλες συνθήκες για αλληλοκατανόηση, για συνεργασία, για συνέργιες. Αποτελεί το πρώτο πεδίο δοκιμασίας και πολύ περισσότερο παρέχει το σωστό πλαίσιο συμμετοχής και ενθάρρυνσης νέων δημιουργών.

Οι υποψήφιες ταινίες στο Φεστιβάλ Σπουδαστικών και Νεανικών Ταινιών Θεσσαλονίκης για φέτος ταξινομούνται σε τρεις κατηγόριες, Μυθοπλασία, Ντοκιμαντέρ & Πειραματικές και διεκδικούν ένα από τα εννέα βραβεία που είναι τα εξής: Καλύτερης ταινίας του Φεστιβάλ, Καλύτερης ταινίας Μυθοπλασίας, Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, Καλύτερης Πειραματικής ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερης Ηχητικής επένδυσης, Καλύτερης Σκηνογραφικής επιμέλειας και Καλύτερου Μοντάζ.

Την κριτική επιτροπή για το Διαγωνιστικό Τμήμα του 4ου CRASHFEST απαρτίζουν οι Ιορδάνης Ανανιάδης (σκηνοθέτης κινουμένων σχεδίων), Γιώργος Χριστιανάκης (συνθέτης), Άκης Κερσανίδης (διευθυντής φωτογραφίας) και Ηλίας Κουτσούκος, (συγγραφέας).

Στην τέταρτη διοργάνωση του CRASHFEST θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά ο διαγωνισμός σεναρίου. Από συνολικά 20 σενάρια, θα επιλεγούν 6 και από αυτά θα βραβευτούν 2 τα οποία και εξασφαλίζουν την παραγωγή τους. Το 1ο σενάριο θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Πρώτο Βήμα» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και το δεύτερο από την εταιρία παραγωγής «Urban Productions» που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Μέλη της κριτικής επιτροπής Διαγωνισμού Σεναρίου του 4ου CRASHFEST είναι οι Δημήτρης Σοφιανόπουλος (σκηνοθέτης, Αντιπρόεδρος του Ε.Κ.Κ.), Κωνσταντίνος Γιάνναρης (σκηνοθέτης και σεναριογράφος) και Βασίλης Σπηλιόπουλος (σεναριογράφος).

Τα έξι επίσημα τηλεοπτικά σποτ του 4ου CRASHFEST δημιουργήθηκαν από συμμετέχοντες σπουδαστές και διαγωνίζονται για κάποιο από τα βραβεία της διοργάνωσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4ου CRASHFEST

ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ

Παρασκευή 29 Μαΐου & Σάββατο 30 Μαΐου
από 09.00  έως 00.00

1. Προβολή ταινιών διαγωνιστικού (4 προγράμματα)
2. Προβολή ταινιών εκτός διαγωνισμού (1 πρόγραμμα)
3. Δυο αφιερώματα με βραβευμένες σπουδαστικές ταινίες από την Ακαδημία Κινηματογράφου της Μαδρίτης (ECAM).
4. Αφιέρωμα στις ταινίες του πολυβραβευμένου Ιορδάνη Ανανιάδη
5. Επιλογή ντοκιμαντέρ από το Μαθητικό Φεστιβάλ Πολυγύρου, MINIDOC.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Σάββατο 30 Μαΐου από 11.00 έως 13.00

Παρουσίαση, συζήτηση για την κινηματογραφική παιδεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Εισηγήτρια η Μαρινέτα Κρητικού, σκηνοθέτις και Διδάσκουσα στο Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Κυριακή 31 Μαΐου από 11.00 έως 14.00


Τέσσερις υποψήφιοι από τους προκριθέντες στην δεύτερη φάση αξιολόγησης θα υποστηρίξουν τα σενάριά τους στα μέλη της κριτικής επιτροπής και του κοινού. Δυο από αυτούς θα βραβευτούν εξασφαλίζοντας την παραγωγή των ταινιών τους.

Κυριακή 31 Μαΐου από 20.00 έως 22.00

Τελετή Απονομής Βραβείων
Θα παίξουν μουσική οι: CABARET BALKAN

Θα ακολουθήσει πάρτι