ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 6Η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 6Η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
28 Μαΐου – 3 1 Μαΐου 2009

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του και εν όψει της 50ης επετειακής διοργάνωσής του, συμμετέχει στην 6η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (28 Μαΐου – 31 Μαΐου 2009), που πραγματοποιείται στη HELEXPO – ΔΕΘ, δίνοντας τη δυνατότητα στους κινηματογραφόφιλους της πόλης να γνωρίσουν τη δράση του και να αποκτήσουν τις πλήρεις και σπάνιες εκδόσεις του, που έχουν πάντα ως πυρήνα την 7η τέχνη.

Την Κυριακή 31 Μαΐου στις 16:00, στην αίθουσα Π. Πρεβελάκης στο περίπτερο 15, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – συζήτηση για την πολυδιάστατη εκδοτική δραστηριότητα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Για την εκδοτική δραστηριότητα του Φεστιβάλ θα μιλήσουν η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη, ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης, η κριτικός κινηματογράφου Μαρία Κατσουνάκη, ο συνεργάτης των εκδόσεων του Φεστιβάλ Θωμάς Λιναράς και η λέκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Χριστίνα Αδάμου. Η υπεύθυνη των εκδόσεων του Φεστιβάλ Αθηνά Καρτάλου, θα συντονίσει την συζήτηση.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της θεματικής έκθεσης για το ιστορικό βιβλίο που πραγματοποιεί η φετινή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο Ολύμπιον ειδικές προβολές ταινιών με αντίστοιχο θέμα.

Οι φίλοι του βιβλίου που θα επισκεφθούν την 6η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εκδοτική δραστηριότητα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο περίπτερο 15 (stand 47), στο οποίο θα εκτίθενται μονογραφίες καταξιωμένων ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, τους οποίους έχει τιμήσει το Φεστιβάλ στο παρελθόν.

Επίσης, θα διατίθενται και οι εκδόσεις που αφορούν σε θεματικά αφιερώματα που έχουν πραγματοποιηθεί όπως η Ιταλική Κωμωδία, η Σινεμυθολογία, το αφιέρωμα στη μετανάστευση, τα αφιερώματα σε εθνικές κινηματογραφίες, όπως του Μεξικού, της Βραζιλίας και της Κίνας, καθώς και αφίσες, τσάντες και t-shirts από παλαιότερες διοργανώσεις. Διαθέσιμοι θα είναι και οι κατάλογοι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου από την 33η διοργάνωση μέχρι και την 49η, όπως άλλωστε και όλοι οι κατάλογοι του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Για τους κατόχους της CinekartaF, καθώς και για τους φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που είναι επίσης κάτοχοι της CinekartaF, ισχύει έκπτωση 25%.

Οι επισκέπτες του περιπτέρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχουν ακόμη την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οπτικό υλικό από παλαιότερες διοργανώσεις του Φεστιβάλ, όπως τα making off.

Παρασκευή 29 Μαΐου ΟΛΥΜΠΙΟΝ
20.00 Σφραγισμένα χείλη / The Reader του Στίβεν Ντάλντρι, βασισμένη στο βιβλίο «Διαβάζοντας στη Χάνα». Την ταινία θα προλογίσει κριτικός κινηματογράφου.

Σάββατο 30 Μαΐου ΟΛΥΜΠΙΟΝ
20.00 Καπετάν Κεμάλ – Ο Σύντροφος του Φώτου Λαμπρινού.

Κυριακή 31 Μαΐου Περίπτερο 15, Αίθουσα Π. Πρεβελάκης
16:00
Παρουσίαση της εκδοτικής δραστηριότητας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η είσοδος στις προβολές και τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.