SEX, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΙΝΕΜΑ IX

Sex, προβλήματα και σινεμά IX
Παύλος Ζάννας, 31 Μαΐου – 5 Ιουνίου 2009

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του και σε συνεργασία με το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Α.Π.Θ. (Κ.Ε.Σ.Α.Υ.), παρουσιάζουν για ένατη συνεχή χρονιά το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Sex, προβλήματα και σινεμά». Το αφιέρωμα περιλαμβάνει έξι μεγάλου μήκους ταινίες και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Παύλος Ζάννας από τις 31 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου.

Το αφιέρωμα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα σχέσεων, σεξουαλικής υγείας και συμπεριφοράς, που συχνά αποτελούν ταμπού. Κοινός παρονομαστής όλων των ταινιών που προβάλλονται στο αφιέρωμα είναι η σεξουαλικότητα, θέμα που κατείχε ανέκαθεν ιδιαίτερη θέση στον κινηματογράφο.

«Σε μια εποχή φαινομενικά πιο ελεύθερη από ποτέ στην έκφραση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, εντελώς παράδοξα ο ουσιαστικός διάλογος γύρω από το θέμα παραμένει κλειδωμένος στο συρτάρι, με αποτέλεσμα κάθε νέα γενιά να καλείται να επιλύσει από την αρχή τα προβλήματα που σχετίζονται με το σεξ και να ψάχνει στα τυφλά τον δρόμο για μία υγιή σεξουαλική ζωή. To αφιέρωμα «Sex, προβλήματα και σινεμά» προβάλλοντας τις κινηματογραφικές αναπαραστάσεις γύρω από το σεξ, αποκαλύπτοντας προβλήματα και συντελώντας στην απενοχοποίηση του διαλόγου, αναδεικνύει εν τέλει μια «απλή», αλλά βαθιά αλήθεια των ανθρώπινων σχέσεων» σημειώνει χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του αφιερώματος περιλαμβάνει τις ταινίες: Το ημερολόγιο ενός ρομαντικού ηδονοβλεψία / Hallam foe του Ντέιβιντ Μακένζι, Το χαρέμι / L’ harem του Μάρκο Φερέρι, Vicky Christina Barcelona του Γούντι Άλεν, Ανάμεσα σε 2 άνδρες / La fille coupee en deux του Κλοντ Σαμπρόλ, Η εγκληματική ζωή του Αρτσιμπάλντο ντε λα Κρουζ / Ensayo de un crimen του Λουίς Μπουνιουέλ, Shi gan / Time του Κιμ Κι-ντουκ.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος παρουσιάζεται στο φουαγιέ της αίθουσας Παύλος Ζάννας, η έκθεση φωτογραφίας του Λουκά Αθανασιάδη με τίτλο «Synthetic Girls». Ο Λουκάς Αθανασιάδης (ψυχίατρος – σεξολόγος, στέλεχος του ΚΕ.Σ.Α.Υ.) επιχειρεί μέσα από την δεύτερη αυτή έκθεσή του, ένα σχόλιο για την εικόνα της γυναικείας σεξουαλικότητας όπως αυτή προβάλλεται μέσα από την ποπ κουλτούρα σε σύγχρονες κοινωνίες.

Παράλληλα, το ΚΕ.Σ.Α.Υ., υποστηρίζει την εκδήλωση χορού με τίτλο «εν ρυθμώ», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας του ΑΠΘ. Πρόκειται για μια εκδήλωση με την συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών του ΤΕΦΑΑ – Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου ΑΠΘ αλλά και αθλητικών – καλλιτεχνικών φορέων της πόλης την Παρασκευή 5 Ιουνίου στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στις 21.00.

Φέτος, σε μια περαιτέρω προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τα θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, το ΚΕ.Σ.Α.Υ. διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια πρωτότυπη RADIO-Ενημέρωση. Από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου έως την Πέμπτη 3 Ιουνίου, μέσα από την ραδιοφωνική συχνότητα του Antenna Fm Radio 97.5, ειδικοί επιστήμονες του ΚΕ.Σ.Α.Υ. ενημερώνουν και συζητούν, για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την σεξουαλικότητά μας και την αναπαραγωγική υγεία μας μέσα από τις διάφορες ζώνες του προγράμματός του.

Χορηγοί επικοινωνίας του αφιερώματος είναι το Antenna Fm Radio 97.5 και το Makedonia TV.