50ο ΦΚΘ: Έναρξη Balkan Fund

ΕΝΑΡΞΗ BALKAN FUND

Μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα ενθουσιασμού άνοιξε την αυλαία του το Balkan Fund του 50ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το Σάββατο 14 Νοεμβρίου στην Αποθήκη 13 στο λιμάνι. Το Ταμείο Ανάπτυξης σεναρίων από τις βαλκανικές χώρες, το οποίο έχει αναδείξει στο παρελθόν κινηματογραφικά projects που διέγραψαν αξιόλογη πορεία στα διεθνή φεστιβάλ, συνεχίζει τo επιτυχημένο έργο του για έβδομη χρονιά και φέτος περιλαμβάνει εννέα σενάρια ταινιών.

H καλλιτεχνική διευθύντρια του Balkan Fund Χριστίνα Κάλλας-Καλογεροπούλου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, δίνοντας το στίγμα της πρωτοβουλίας του Φεστιβάλ: «Δουλέψαμε ενάντια στη... γρουσουζιά της έβδομης χρονιάς. Μπορεί να έχουμε λίγα μέσα, αλλά έχουμε πολλά να πούμε. Η συγγραφή σεναρίου είναι μια τέχνη και αυτό θέλουμε να αποδείξουμε εδώ, δηλαδή ότι μια καλή ιδέα αξίζει να βραβεύεται. Είμαστε υπερήφανοι για τα projects που έχουν αναδυθεί από το Balkan Fund μέχρι σήμερα». Εκ μέρους του προέδρου του Φεστιβάλ κ. Χωραφά και της καλλιτεχνικής διευθύντριας κ. Μουζάκη, απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Γιάννης Χρυσάφης, μέλος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ: «Είμαστε ευτυχείς και υπερήφανοι για το γεγονός ότι σενάρια που κρίθηκαν και συζητήθηκαν στη Θεσσαλονίκη είχαν μια αξιόλογη πορεία σε διεθνή φεστιβάλ, όπως αυτά των Κανών και του Βερολίνου. Αυτό ακριβώς μας γεμίζει με προσδοκίες για τα νέα projects που φιλοξενεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Για εμάς είναι επιτυχία το γεγονός και μόνο ότι έχουμε δημιουργήσει το καλλιτεχνικό περιβάλλον που απαιτείται έτσι ώστε να αναπτυχθούν οι ιδέες των νέων δημιουργών».

Η κριτική επιτροπή του φετινού Balkan Fund αποτελείται από τον επικεφαλής του New Cinema Fund του UK Film Council Λένι Κρουκς / Lenny Crooks, τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Κβιετνιόφσκι / Richard Kuuietniowski, τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη Ρασβάν Ραντουλέσκου / Razvan Radulescu –όλοι γνώριμοι του Balkan Fund-, καθώς και την Χριστίνα Κάλλας-Καλογεροπούλου.