50ο ΦΚΘ: Εγκαίνια έκθεσης «Ο Μιρό στη Μαγιόρκα και τα εργαστήρια σύγχρονης τέχνης καλλιτεχνικής δημιουργίας»

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
«Ο ΜΙΡΟ ΤΗΣ ΜΑΓΙΟΡΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»


Τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Μιρό της Μαγιόρκα και τα Εργαστήρια Σύγχρονης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας» πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 14 Νοεμβρίου στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου, της πρόεδρου του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κας Κατερίνα Κοσκινά, της διευθύντριας του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κας Μαρίας Τσαντσάνογλου, της διευθύντριας του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης κας Συραγώς Τσιάρα, καθώς και του προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργου Χωραφά και της διευθύντριας Δέσποινας Μουζάκη.

Κατά την ξενάγηση που πραγματοποίησε ο επιμελητής της έκθεσης Μάριος Ελευθεριάδης στον κ. Γερουλάνο, ο υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις καλλιτεχνικές τεχνικές των έργων που παρουσιάζονται. Παράλληλα, δεδομένου ότι η έκθεση Ο Μιρό της Μαγιόρκα συμπίπτει με την Κίνηση των Πέντε Μουσείων
-μια κοινή προσπάθεια πέντε μουσείων της Θεσσαλονίκης, του Αρχαιολογικού, του Βυζαντινού, του Κρατικού Σύγχρονης Τέχνης, του Μακεδονικού Σύγχρονης Τέχνης και του Τελλογλείου Ιδρύματος με στόχο την προώθηση του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκης- ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού δεν παρέλειψε να επαινέσει αυτή την σύμπραξη, κάνοντας λόγο για «απαραίτητη συνένωση δυνάμεων η οποία κινείται προς την κατεύθυνση που ενδιαφέρει και το υπουργείο, αφού πλέον οι αποσπασματικές δράσεις δεν θα είναι ο τρόπος που θα προωθείται ο πολιτισμός από την πολιτική ηγεσία». Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, η συγκεκριμένη κίνηση των πέντε Μουσείων είναι πρωτόγνωρη όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και για τα ευρωπαϊκά, αφού συνήθως οι από κοινού πλεύσεις σύγχρονων μουσείων αφορούν στην απλή συνεργασία ανταλλαγής εκθέσεων. Τα στελέχη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης παρατήρησαν, με τη σειρά τους, ότι σε γενικότερο επίπεδο η τάση για σύμπραξη είναι μια σημαντική τακτική που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ, παίρνοντας το λόγο, η Δέσποινα Μουζάκη επεσήμανε την πολύχρονη συνεργασία του Μουσείου με το Φεστιβάλ, «μια συνεργασία που αποδίδει ολοφάνερα καρπούς», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Η έκθεση «Ο Μιρό της Μαγιόρκα και τα Εργαστήρια Σύγχρονης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας» αποτελεί μια συνδιοργάνωση του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ και το ίδρυμα Pilar i Joan Miro της Μαγιόρκα και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στους εξωτερικούς χώρους της αποθήκης Β1 προβάλλεται καθημερινά από τις 18.00 ως τις 21.00 το ντοκιμαντέρ διάρκειας 54’ με τίτλο Τα φωσφορίζοντα ίχνη των σαλιγκαριών σε σκηνοθεσία του Cesc Mulet, ένα έργο που προτείνει μια αναδρομή σε εκείνη τη δημιουργική «στιγμή» στην οποία ο Μιρό έβαλε χρώμα στα όνειρά του.