50ο ΦΚΘ: Πράσινοι Διάλογοι ΙΙ - Ανοιχτή συζήτηση «Στο δρόμο προς την Κοπεγχάγη»

«ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΙΙ»

Ανοιχτή συζήτηση «ΣTO ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ»

Οι κλιματικές αλλαγές βρέθηκαν στο επίκεντρο της ανοιχτής συζήτησης με τίτλο «Στο δρόμο προς την Κοπεγχάγη», η οποία εγκαινίασε τον κύκλο συζητήσεων της πρωτοβουλίας «Πράσινοι Διαλόγοι ΙΙ» το Σάββατο 14 Νοεμβρίου στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, στο πλαίσιο του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δανίας, με την υποστήριξη του ΣΚΑΙ, του WWF και της Greenpeace, και στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρέσβης της Δανίας Τομ Νόρινγκ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, ο σκηνοθέτης της ταινίας The cove Λούι Ψυχογιού, καθώς και οι εκπρόσωποι των οργανώσεων Greenpeace και WWF, Τάκης Γρηγορίου και Αχιλλέας Πληθάρας.

Οι «Πράσινοι Διάλογοι» ξεκίνησαν στην περυσινή 49η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με στόχο την άμεση κοινωνική ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας και με την επιθυμία να αποτελέσουν παράδειγμα για ανάληψη οικολογικής δράσης. Φέτος συνεχίζονται ενδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο τον διάλογο για το περιβάλλον. Στο πλαίσιο της ανοιχτής συζήτησης «Στον δρόμο για την Κοπεγχάγη» των «Πράσινων Διαλόγων ΙΙ», η διευθύντρια του Φεστιβάλ Δέσποινα Μουζάκη τόνισε στον χαιρετισμό της: «Η ανάγκη ανάληψης δράσης είναι πλέον επιτακτική, δεν αφορά μόνο τους ειδικούς ή αυτούς που διαχειρίζονται εξουσία, αλλά όλους μας. Αυτό το σαφές μήνυμα μεταφέρει με τον καλύτερο τρόπο ο κινηματογράφος». Η κ. Μουζάκη αναφέρθηκε, επίσης, στις δράσεις που εντάσσονται στο φετινό πρόγραμμα της πράσινης πρωτοβουλίας της επετειακής διοργάνωσης, όπως τη δενδροφύτευση στο δάσος του Σέιχ Σου, αλλά και στην προσπάθεια του ίδιου του Φεστιβάλ να είναι πιο «πράσινο», όχι μόνο με την προβολή ταινιών οικολογικού περιεχομένου και ανάλογων σποτ πριν από την έναρξη των προβολών, αλλά και με την προώθηση της ανακύκλωσης των εντύπων, το car pooling, κ.ά. «Το σινεμά μας δείχνει ότι μας αξίζει να διεκδικήσουμε ένα πράσινο μέλλον, ότι αυτή η ελπίδα δεν είναι ουτοπία. Μας διαμηνύει, ωστόσο, ότι αυτή η προσδοκία δεν εξαντλείται σε ευχές και υποσχέσεις. Η δράση είναι η μόνη απάντηση για όσους επιλέγουν να αποστρέφουν το βλέμμα από το πρόβλημα. Η δράση δεν πρέπει να είναι απλά καθήκον μας, αλλά και λόγος τιμής» κατέληξε η κ. Μουζάκη. Τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Κατερίνα Χριστοφιλίδου, η οποία σχολίασε ότι η δύναμη της τέχνης είναι τεράστια και μπορεί να συμβάλλει έτσι ώστε να αντιληφθούμε όλοι το επείγον του πράγματος σε ό,τι αφορά στις κλιματικές αλλαγές.

Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της επερχόμενης διάσκεψης της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο εμφανίστηκε ο πρέσβης Δανίας στην Ελλάδα Τομ Νόρινγκ: «Δεν είναι μόνο ευκαιρία, αλλά και ανάγκη να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Κάναμε πρόοδο σε ό,τι αφορά στην ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και πολιτική βούληση. Ελπίζω έστω και την τελευταία στιγμή να καταλήξουμε σε συμφωνία, γιατί αν δεν κάνουμε κάτι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές». Στο ερώτημα εάν, εν μέσω κρίσης, η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να δαπανά χρήματα για το περιβάλλον ο κ. Νόρινγκ απάντησε χαρακτηριστικά ότι η στροφή της χώρας του σε ένα πιο πράσινο μοντέλο ανάπτυξης έγινε εν μέσω της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του ’70.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ενεργειακής διπλωματίας, Σπύρος Κουβέλης, σχολίασε ανάμεσα σε άλλα ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Φεστιβάλ ανοίγει τον διάλογο για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως οι κλιματικές αλλαγές, ενώ επίσης επεσήμανε ότι η χώρα μας στοχεύει μέχρι το 2020 να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές όχι το 18% -όπως καθορίζει η δέσμευση προς την ΕΕ- αλλά το 20% της ενέργειας. Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας έκανε λόγο μεταξύ άλλων για τον σημαντικό ρόλο των τοπικών κοινωνιών και της αυτοδιοίκησης: «Η Θεσσαλονίκη πρέπει να καθορίσει εκ νέου την ταυτότητά της ως πράσινη πόλη, με σεβασμό στον πεζό, με χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, με δρομολόγηση τραμ και θαλάσσιας συγκοινωνίας, με βιοκλιματικά κτίρια, με πρωτοβουλίες για το νερό και την ατμόσφαιρα».

Ο εκπρόσωπος του WWF Αχιλλέας Πληθάρας εκτίμησε ότι παρά τις γενικότερες απαισιόδοξες προβλέψεις «υπάρχει ακόμα χρόνος, καθώς και τα τεχνικά μέσα για να αναστραφεί η κατάσταση. Η Ελλάδα μπορεί να απεξαρτηθεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050, αν αξιοποιήσει αιολική ενέργεια, γεωθερμία, ηλιακή ενέργεια και γιατί όχι και κυματική».
Ο εκπρόσωπος της Greenpeace Τάκης Γρηγορίου επεσήμανε: «Μέχρι το 2020 είναι αναγκαίο να μειωθούν τουλάχιστον κατά 40% οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις βιομηχανικές χώρες. Μαζική διείσδυση των ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας, χωρίς χρήση πυρηνικής ενέργειας: Αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί στην Κοπεγχάγη, αλλιώς δύσκολα θα προλάβουμε. Το μέγεθος της αλλαγής απαιτεί δραστικές λύσεις, αλλά είναι εφικτό».

Για τον Λούι Ψυχογιό, σκηνοθέτη της ταινίας The Cove, η οποία προβάλλεται στο πλαίσιο των «Πράσινων Διαλόγων ΙΙ», «το σινεμά είναι όπλο μαζικής ελπίδας». Η ταινία του, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «οικολογικό θρίλερ» έχει θέμα της τον μαζικό αφανισμό δελφινιών στην Ιαπωνία, καθώς και την κυριαρχική σχέση του ανθρώπου επάνω στο περιβάλλον. «Δεν είναι μόνο οι φάλαινες και τα δελφίνια. Το ζήτημα είναι να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη φύση», σημείωσε στη συζήτηση ο σκηνοθέτης και πρόσθεσε: «Σήμερα σκεφτόμαστε μόνο την επόμενη μέρα, όχι την επόμενη γενιά που θα ζήσει μετά από μας. Δεν μπορούμε να τους πούμε ‘’υπήρχε τρόπος να σώσουμε τον πλανήτη αλλά κόστιζε πολύ’’. Δεν χρειάζονται έξι δισεκατομμύρια άτομα, αρκούν μερικοί παθιασμένοι άνθρωποι για να ξεκινήσει η αλλαγή».

Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών, οι ερωτήσεις του κοινού μονοπώλησαν τη συζήτηση, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που ξεκινούσε από τη μετανάστευση λόγω κλιματικών αλλαγών και κατέληγε σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που αφορούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Σε παρέμβασή του, ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος σημείωσε ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα των κλιματικών αλλαγών, αλλάζοντας, παραδείγματος χάριν, τις καλλιέργειες που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού και ενέργειας. O καθηγητής του ΑΠΘ Δημήτρης Δερματάς επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για την καταστροφή αλλά να δώσουμε τη σπίθα της ελπίδας για ανάληψη δράσης». Με τη σειρά της, η σκηνοθέτιδα Λουκία Ρικάκη, η οποία έδωσε επίσης το παρών στη συζήτηση, αναφέρθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρόδου, επισημαίνοντας ότι το σινεμά πρέπει να δίνει και μια νότα αισιοδοξίας μέσα από εφικτά παραδείγματα.

«Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο» ήταν το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν οι εκπρόσωποι των δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων Greenpeace και WWF, κατά το κλείσιμο της πρώτης ανοικτής συζήτησης «Στο δρόμο για την Κοπεγχάγη» των «Πράσινων Διαλόγων ΙΙ». Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κουβέλης τόνισε: «Η Ελλάδα έχει χάσει πολλά τραίνα στην ιστορία της. Αυτό το τραίνο της πράσινης ανάπτυξης δεν πρέπει να το χάσουμε. Θα πρέπει οι πολίτες να μας θυμίζουν ότι όλοι πάμε στην Κοπεγχάγη για να πετύχουμε». «Αν σήμερα ανησυχούμε για τα χρήματα που θα μας κοστίσει το περιβάλλον, πρέπει να ξέρουμε ότι αύριο θα μας κοστίσει πολύ περισσότερα. Αν χάσουμε την ευκαιρία της Κοπεγχάγης, θα έχουμε χάσει όλοι» είπε συνοψίζοντας ο πρέσβης της Δανίας κ. Νόρινγκ. «Ο κινηματογράφος είναι το τελευταίο μας όπλο. Οι άνθρωποι δεν είναι όλοι απομονωμένοι σε έναν υπολογιστή. Παρακολουθούν σινεμά και είναι φορείς ενέργειας που μπορεί να συγκεντρωθεί έτσι ώστε να έχουμε αποτελέσματα» κατέληξε ο Λούι Ψυχογιός, αποτυπώνοντας εύστοχα το πλαίσιο σκέψης και δράσης των «Πράσινων Διαλόγων ΙΙ» του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.