50ο ΦΚΘ: Εγκαίνια έκθεσης «Η πρώτη εικόνα»

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ «Η ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ»
ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Πρώτη Εικόνα» πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 14 Νοεμβρίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο του εορτασμού μιας διπλής επετείου: του μισού αιώνα ζωής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και των τριάντα χρόνων παρουσίας του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, η πρόεδρος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ξανθίππη Σκαρπιά – Χόιπελ, ο προέδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργος Χωραφάς και η διευθύντρια του Φεστιβάλ Δέσποινα Μουζάκη.
Την περιήγηση των παρευρισκομένων στην έκθεση του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης πραγματοποίησε ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, επιμελητής της έκθεσης, η οποία διοργανώνεται από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Centre Regional d'Art Contemporain Languedoc-Roussillon.
Η έκθεση «Η Πρώτη Εικόνα» παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το περασμένο καλοκαίρι στη Γαλλία, στο Κέντρο Τέχνης του Σέτε στην Camargue. Πρόκειται για βιντεο-εγκαταστάσεις των έργων δώδεκα γυναικών και δώδεκα ανδρών καλλιτεχνών, τα οποία επικεντρώνονται σε ιστορικές παρουσίες και έχουν ως στόχο τους την καλύτερη ανάγνωση της σημερινής καλλιτεχνικής γραφής και δημιουργίας. Παράλληλα, τα έργα διαπραγματεύονται τον καθορισμό των ρόλων στην κοινωνία, τις ανθρώπινες σχέσεις και τον πυρήνα της οικογένειας. Οι ρόλοι του άνδρα και της γυναίκας στην ελληνική πραγματικότητα καθώς και η αγωνία που τους συνοδεύει έχουν αποτυπωθεί με σαφήνεια στο έργο του Κώστα Ταχτσή, και ιδιαίτερα στο κείμενο «Η Πρώτη Εικόνα», από το οποίο η έκθεση δανείζεται τον τίτλο της.