50ο ΦΚΘ: Απονομή Χρυσού Αλέξανδρου στην Τζέϊν Μπίρκιν

ΑΠΟΝΟΜΗ ΧΡΥΣΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΤΖΕΪΝ ΜΠΙΡΚΙΝ

Με τον Χρυσό Αλέξανδρο τιμήθηκε η διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδα Τζέιν Μπίρκιν την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον στο πλαίσιο του 50ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
«Τι θα μπορούσε κανείς να πει για τη Τζέιν Μπίρκιν; Λέω λοιπόν ότι είναι όμορφη με κάθε έννοια της λέξης. Όμορφη διότι ασχολείται με τη σκηνοθεσία, με το τραγούδι, έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης πολλών καταξιωμένων σκηνοθετών, αλλά και σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς και μιας πολιτιστικής επανάστασης. Είναι μια γυναίκα που ξέρει πώς να παίξει με τα διάφορα στερεότυπα, πώς να επανεφευρίσκει τον εαυτό της και αυτό διότι είναι ειλικρινής και αφοπλιστικά γενναιόδωρη», σημείωσε ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργος Χωραφάς, απονέμοντας τον Χρυσό Αλέξανδρο στην Τζέιν Μπίρκιν.
Παίρνοντας το λόγο η σαγηνευτική ηθοποιός και ερμηνεύτρια ευχαρίστησε το Φεστιβάλ και τόνισε ότι περίμενε 62 χρόνια για να λάβει μια τέτοια διάκριση. «Οφείλω ένα μεγάλο ‘’ευχαριστώ’’ στην υποστήριξη πολλών ανθρώπων που με βοήθησαν στην καριέρα μου καθώς και στον σκηνοθέτη Ζακ Ριβέτ, ο οποίος -αν και 83 ετών- διαθέτει την έμπνευση ενός νέου ανθρώπου. Ακόμη και το ότι βρίσκομαι εδώ μαζί σας απόψε οφείλεται στη γενναιοδωρία και την ευγένεια των ανθρώπων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που με βοήθησαν, καθώς έχασα τις αποσκευές μου στο αεροδρόμιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μετά την απονομή του Χρυσού Αλέξανδρου, ακολούθησε η προβολή της ταινίας 36 όψεις του Πικ Σεν-Λου του Ζακ Ριβέτ, στην οποία πρωταγωνιστεί η Τζέιν Μπίρκιν, στο πλαίσιο των Ειδικών Προβολών του 50ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.