50ο ΦΚΘ:Τιμητική εκδήλωση για τον Διονύση Φωτόπουλο

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ

Τον διεθνούς φήμης έλληνα καλλιτέχνη Διονύση Φωτόπουλο τίμησε με τον Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της προσφοράς του, το 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση συνέπεσε με τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Διονύσης Φωτόπουλος: Κινηματογράφος», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της φετινής επετειακής διοργάνωσης του Φεστιβάλ και η οποία περιλαμβάνει γιγαντοφωτογραφίες και βίντεο από ταινίες που φέρουν την καλλιτεχνική σφραγίδα του Διονύση Φωτόπουλου. Η έκθεση αποτελεί μια συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ με το Μουσείο Μπενάκη - με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και του Ιδρύματος Ιωάννου Σ. Λάτση – και φιλοξενείται στους εξωτερικούς χώρους της Αποθήκης Α του Λιμανιού μέχρι τις 22 Νοεμβρίου.

Στην τιμητική εκδήλωση, στην οποία έδωσαν το παρών περισσότεροι από 200 φίλοι, συνεργάτες και θαυμαστές του καταξιωμένου καλλιτέχνη, παρευρέθησαν ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργος Χωραφάς, η διευθύντρια Δέσποινα Μουζάκη, ο πρόεδρος του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργος Μυλωνάς, ο διευθυντής του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Βασίλης Κεχαγιάς, καθώς και οι πολυβραβευμένοι σκηνοθέτες Θόδωρος Αγγελόπουλος και Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Παίρνοντας πρώτος το λόγο, ο κ. Κεχαγιάς επεσήμανε: «Όταν το Φεστιβάλ μας κάλεσε να συνεργαστούμε στην διοργάνωση αυτής της έκθεσης προς τιμήν του Διονύση Φωτόπουλου, ανταποκριθήκαμε με μεγάλη χαρά, γιατί ακριβώς μέσα από αυτήν την ενέργεια αναδεικνύονται όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά στοιχεία τα οποία επιθυμούμε να έχει το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τη νέα του μορφή: Να υπογραμμίζει τις άπειρες δυνατότητες του ελληνικού κινηματογράφου, να στέκεται δίπλα σε αυτόν και, παράλληλα, να φτάσει ως Μουσείο στο μέγεθος των αντίστοιχων του εξωτερικού».
Με τη σειρά της, η διευθύντρια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη, μίλησε με θερμά λόγια για τον Διονύση Φωτόπουλο: «Είναι σχεδόν αδύνατον να χωρέσει κανείς μέσα σε λέξεις το αέρινο άγγιγμα του Διονύση Φωτόπουλου, ο οποίος εδώ και πενήντα χρόνια υπηρετεί την τέχνη άλλοτε μέσα από ανεπαίσθητες και άλλοτε μέσα από σαρωτικές αισθητικές επεμβάσεις, μεταμορφώνοντας την ύλη σε ποίηση. Δημιουργός και συμμέτοχος στην επιτυχία εκατοντάδων θεατρικών παραστάσεων και δεκάδων κινηματογραφικών ταινιών, ο Διονύσης Φωτόπουλος έχει κερδίσει όλους τους επαίνους που του αξίζουν. Ακόμα και σήμερα, όμως, έπειτα από μια καριέρα που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας, εξακολουθεί να κρατά τη ματιά του καθαρή και φρέσκια, συνεχίζει να μας εκπλήσσει και να μας γοητεύει. Μέσα από την τέχνη του, έχει συνομιλήσει με μερικούς από τους σημαντικότερους ανθρώπους του θεάτρου και του σινεμά και έχει διαγράψει μια πορεία τόσο πλούσια και σημαντική, που θα έκανε κάτι παραπάνω από περήφανο τον δάσκαλό του, Γιάννη Τσαρούχη, αλλά και τον πρόσφατα χαμένο αδερφό του, τον βραβευμένο σκηνογράφο, Βασίλη Φωτόπουλο. Περήφανους κάνει και εμάς το γεγονός ότι ένας καλλιτέχνης του μεγέθους του Διονύση Φωτόπουλου είναι φέτος παρών στα 50ά γενέθλια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης».

Σε ανάλογο ύφος μίλησε για τον τιμώμενο καλλιτέχνη και ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, Γιώργος Χωραφάς, ο οποίος τόνισε: «Γοητευτικός στη μορφή και στην τέχνη, ο Διονύσης Φωτόπουλος βρέθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πολλές φορές στο παρελθόν, έχει διαγωνιστεί και έχει κερδίσει βραβεία, αποτελεί κομμάτι του παρελθόντος, του σήμερα και του αύριο. Απόψε, όμως, θέλουμε να τον τιμήσουμε, όχι απλά για το σύνολο της εξαιρετικής δουλειάς του, αλλά κυρίως επειδή μας κάνει περήφανους μέσα από το έργο του και μας ωθεί να ανακαλύψουμε τη μαγεία των απλών πραγμάτων. Ο Χρυσός Αλέξανδρος, το κορυφαίο βραβείο του Φεστιβάλ, είναι απλά ένα μικρό αντίδωρο για όσα μας έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Διονύση, σε ευχαριστούμε και περιμένουμε με αγωνία την συνέχεια». Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Χωραφάς κάλεσε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να απονείμουν το βραβείο στον Διονύση Φωτόπουλο.

Παραλαμβάνοντας τον Χρυσό Αλέξανδρο, ο Διονύσης Φωτόπουλος δήλωσε: «Νιώθω ότι αυτό το βραβείο ανήκει πάνω απ’ όλα στον αδερφό μου, που με έβαλε στον κινηματογράφο όταν ήμουν μικρό παιδί, καθώς και στους τεχνικούς του κινηματογράφου, στους οποίους είναι αφιερωμένο και το βιβλίο ‘’Διονύσης Φωτόπουλος: Κινηματογράφος’’ που εκδώσαμε φέτος, το οποίο περιέχει φωτογραφίες και υλικό από τις ταινίες. Αυτοί οι άνθρωποι, που είναι άγνωστοι στους περισσότερους και δεν φαίνονται πουθενά, κατασκευάζουν τα όνειρα, τους εφιάλτες και όλα τα συναισθήματα που δημιουργούνται στους θεατές μιας ταινίας».